"SRBIJA OPEN 2021": Završeno prvo međunarodno prvenstvo Srbije u šahu!
Foto: Šahovski savez Srbije

Uručene nagrade

"SRBIJA OPEN 2021": Završeno prvo međunarodno prvenstvo Srbije u šahu!

Na turniru su učestvovali neki od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji je i osvojio glavnu nagradu na turniru

Objavljeno:

Oko 500 šahista i šahistkinja, među kojima su 55 nosilaca velemajstorske titule kod muškaraca i 8 kod žena iz 44 nacionalne federacije učestvovalo je na najvećem šahovskom turniru u Evropi u ovoj godini i borilo se za nagradni fond od 25.000 evra

Proglašenjem pobednika završeno je prvo međunarodno prvenstvo Srbije u šahu „Srbija OPEN 2021“.

Prvu nagradu, zlatnu medalju i vaučer u vrednosti od 5.000 evra osvojio je pobednik turnira sedamnaestogodišnji indijac Nihal Sarin. Na svečanosti su dodeljeni pehari i medelja za prva tri mesta u obe selekcije (masters i amaterska), kao i sertifikati o osvojenim normama za međunarodne titule.

Ukupan nagradni fond od 25.000 evra time je podeljen na 46 redovne i specijalne nagrade, a čak 17 igrača ispunilo je norme za međunarodne titule.

Srbija open 2021
foto: Šahovski savez Srbije

Na ceremoniji zatvaranja „Srbija OPEN 2021“ nagrade najboljim šahistima uručili su Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije (ŠSS) i Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN 2021“ koji su se obratili prisutnima.

- S obzirom da nam je namera da ovaj turnir postane tradicija, ovo je samo jedan u nizu, svakako najznačajniji jer najteže je neku tradiciju započeti. Pred nama su, naravno, dani daljeg razvoja šaha u Srbiji kao deo evropske i svetske šahovske scene. Pobednicima čestitam, a onima koji nisu na ovom turniru ostvarili svoje ambicije želim mnogo sreće ubuduće. Neka najbolja pozivnica i preporuka za Serbia Open 2022 budu norme koje su osvojene na ovom turniru, a bilo ih je 17. To se retko dešava na turnirima u svetu, što smatram dobrim znakom uspeha i ubuduće, kako za šahiste iz naše zemlje, tako i za šahiste sa svih kontinenata - rekao je Dragan Lazić, predsednik Šahovskog saveza Srbije.

Srbija open 2021
foto: Šahovski savez Srbije

„Srbija OPEN 2021“ najveći je šahovski događaj u Srbiji u poslednjih 30 godina, ali i najveći evropski otvoreni šahovski turnir ove godine čije održavanje ne bi bilo moguće bez zalaganja Šahovskog saveza Srbije, kao i podrške države i njenih institucija, Grada Beograda i sponzora.

- Za nama je teških sedam dana, za neke verovatno i sedam noći. Prvo bih se zahvalio svim igračima koji su našli hrabrost i volju da usred svetske pandemije u ovakvom broju podrže ovu manifestaciju. Zahvalio bih se svim članovima Organizacionog komiteta koji su danonoćno radili da bi ovo takmičenje bilo kakvo jeste. Zahvalio bih se i hotelu Metropol Palas i njihovim saradnicima koji su nam pomogli da ove dane provedemo u što boljem redu.

Turnir je bio jedno veoma interesantno iskustvo, kao što smo i očekivali, i iskreno se nadam da nam neće zameriti ukoliko je bilo nekih propusta. Siguran sam da će svaki sledeći biti još bolji - rekao je Marijan Stričević, direktor turnira „Srbija OPEN 2021“.

Na turniru su učestvovali neki od najpoznatijih svetskih šahista kao što su Vladimir Fedosejev iz Rusije, Jurij Kuzubov iz Ukrajine i Nihal Sarin iz Indije, koji je i osvojio glavnu nagradu na turniru. Među učesnicima bili su i članovi sa šireg spiska ženske i muške srpske šahovske reprezentacije.

Srbija open 2021
foto: Šahovski savez Srbije

“Srbija OPEN 2021” pripada kategoriji otvorenih šahovskih turnira, na kojima pravo učešća imaju svi zainteresovani šahisti bez obzira na titulu ili kategoriju. Učesnici su bili podeljeni u dve sekcije, masters i amatersku sekciju, zavisno od njihovog trenutnog rejtinga.

Organizator turnira „Srbija OPEN 2021“ je Šahovski savez Srbije, a održavanje turnira podržali su Vlada Republike Srbije, Ministarstvo omladine i sporta, Grad Beograd i Svetska šahovska organizacija (FIDE).

Dobitnici prve tri nagrade u masters i amaterskoj sekciji:

Masters sekcija (učestvovalo 286 igrača): Prvo mesto: Nihal Sarin (Indija), glavna nagrada u iznosu od 5.000 evra Drugo mesto: Petrosjan Manuel (Jermenija) Treće mesto: Vladimir Fedosev (Rusija) U masters sekciji, pored regularnih nagrada, dodeljene su i nagrade u kategoriji žene (Pejčeva Gregana iz Bugarske) i kategoriji veterani.

U Amaterskoj sekciji ubedljiv je bio trinaestogodišnjak Sapenov Danijal iz Kazahstana, sa impozantnih 8 poena iz 9 odigranih mečeva.

Najbolja ženska takmičarka iz iste selekcije je ženski fide majstor Bommini Mounika Akšaja iz Indije sa osvojenih ukupno 6.5 poena.

Najuspešniji srpski igrač u ovoj sekciji je Krstić Miloš (7 poena), koji je zauzeo 4. mesto.

(Espreso/ŠSS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.