U OLIMPIJSKOM SELU NEĆE BITI ALKOHOLA! A svi sportisti će biti praćeni putem GPS-a
Foto: Profimedia

stroga pravila

U OLIMPIJSKOM SELU NEĆE BITI ALKOHOLA! A svi sportisti će biti praćeni putem GPS-a

Tokijo i veći deo ostatka zemlje trenutno su pod vanrednim stanjem zbog kovid 19

Objavljeno:

Olimpijsko selo je tradicionalno mesto za smeštaj i zabavu hiljade mladih sportista i osoblja, ali to neće biti slučaj na Olimpijskim igrama u Tokiju, čije otvaranje bi trebalo da bude za nešto više od šest nedelja u okolnostima pandemije kovid 19.

Ovo će biti Olimpijske igre bez navijanja sa testiranjem i vakcinacijom koje će imati prioritet nad zabavom i takmićenjima, a još nije poznato da li će konzumiranje alkohola biti dozvoljeno u selu u kojem će biti smešteno 11.000 olimpijskih sportista i 4.400 paraolimpijaca, prenosi AP.

Izvršni direktor Organizacionog komiteta OI u Tokiju Tošihiro Muto, rekao je danas da će možda biti teško sprovesti zabranu alkohola po sobama sportista, ali da je moguće da će u javnim prostorima u selu važiti takva pravila.

Tokijo i veći deo ostatka zemlje trenutno su pod vanrednim stanjem zbog kovid 19, i barovi i restorani se ranije zatvaraju i zabranjuju prodaju alkohola.

Ova mera na snazi je do 20. juna i nije poznato da li će biti produžena, ali mnogi stanovnici Japana ne bi bili srećni da vide sportiste kako se zabavljaju u selu dok je ta mogučnost zabranjena lokalnom stanovništvu.

- Još uvek nismo jasno odlučili o politici alkohola, a ta odluka se očekuje do kraja ovog meseca - rekao je Muto.

Japanski zvaničnik je naglasio i da će sportisti, osoblje, kao i novinari i drugi povezani sa Igrama morati da potpišu saglasnost koja omogućavaa organizatorima da koriste GPS za praćenje kretanja na Olimpijskim igrama putem pametnih telefona.

- Nije cilj da stalno nadgledamo nečije ponašanje, ali ako budu postojali problemi, putem GPS funkcije lako ćemo ući u trag svim njihovim aktivnostima - saopštio je Muto.

Sportisti će biti izolovani u selu i očekuje se da tamo sve vreme borave, ili će biti u sličnim uslovima na mestima gde budu odlazili ili trenirali.

Svi ostali koji dolaze u Japan na Olimpijske igre biće dva puta testirani pre odlaska od kuće i po dolasku u Japan, a moraće da daju saglasnost za ograničavanje kretanja tokom prvih 14 dana i podnesu svoj plan aktivnosti tokom boravka.

Ispitivanja javnog mnjenja su pokazala da je, u zavisnosti od toga kako se formuliše pitanje, od 50 do 80 odsto Japanaca protiv održavanja Olimpijskih igara u Tokiju.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.