ZBOG ŽELJE DA ODE NA OLIMPIJSKE IGRE, MLADA GIMNASTIČARKA SMANJILA GRUDI: Potpuno suprotno od onoga što je u trendu
Foto: Profimedia

Možda da rezultate

ZBOG ŽELJE DA ODE NA OLIMPIJSKE IGRE, MLADA GIMNASTIČARKA SMANJILA GRUDI: Potpuno suprotno od onoga što je u trendu

Za samu operaciju kaže da spada u one komplikovane i da treba da je rade "odrasli" hirurzi

Objavljeno: 11:43h

Mnogo se u Srbiji u poslednje vreme govori o takozvanim estetskim zahvatima, bolje reći nadrilekarima koji su ženama naneli nepopravljive povrede. Lekari koji su specijalizirali u estetskoj hirurgiji svojim, naročito mladim pacijentima, uglavnom ne savetuju nepotrebne operacije. Ali, ponekad one rešavaju ozbiljne zdravstvene i životne probleme.

Sportisti su dobar primer, pa je tako naša gimnastičarka Anđela Đurđević nakon što je smanjila grudi na dobrom putu ka osvajanju medalja. Nju je operisao dr Predrag Matejin , hirurg, specijalista plastične/estetske i rekonstruktivne hirurgije. On je za TV Prva otlrio da su imali pacijentkinje sa 15, 16 godina koje su dolazile da smanje grudi.

- Najčešće se radi o benignoj hipoplaziji dojki. Ponekad, kad postoji genetska predispozicija ka urođeno velikim grudima dojke se moraju odstraniti. One opterećuju ramena, držanje, kičmu i sve ostalo. Velike grudi predstavljaju i veliki psihološki napor, te devojke savijaju ramena i nose veću odeću da im se ne bi videle grudi. Mislim da bi uz operaciju mogle mogo kvalitetnije da žive. Iako imaju problem, ne dolaze sve kod hirurga jer možda nisu dobro obaveštene ili se plaše - kaže dr Matejin.

Za samu operaciju kaže da spada u one komplikovane i da treba da je rade "odrasli" hirurzi. Traje tri do četiri sata, a oporavak posle traje nekoliko nedelja do mesec dana.

- Kod onih kod kojih dolazi do naglog rasta benignog tkiva uklanjamo celo tkivo dojke i zamenimo ga silikonskim implantatom. Ali to nije bio slučaj kod Anđele.

Isto tako, na kliniku mu se javljaju i žene koje žele da povećaju grudi, ali ističe da "nije ni svako povećanje estrada, preveliko".

- One koje urade prekomerno uvećanje žele da se to vidi i više se eksponiraju. Mi ne radimo intrevencije koje izlaze iz okvira estetike. Postoje osobe koje nikada nisu zadovoljne svojim telom. To je psihologija, one stalno žele nešto da menjaju. Nisu sve pacijentkinje takve, treba znati stati, kao i kod alkohola... Na svakom hirurgu je da takve pacijentkinje prihvati, odbije ili zaustavi.

Ovaj plastični hirurg konstatuje da se na estretski hirurgiju "upale reflektori" tek kada se desi neki problem. Za priču poput Anđeline kaže da vrlo često prođe nezapaženo. Da se ne bi dešavale zloupotrebe u njegovoj profesiji, doktor je za to da se uvede red, poštuje zakon i kontroliše ko je završio medicinu i ko je licenciran.

Prema njegovim rečima, estetke operacije su ostale na svom nivou, nije došlo do nekog pada interesovanja za njih samo što se više traže neinvazivne tehnike bez skalpela poput lasera ili iglica.

On savetuje da sve devojke koje imaju prekomeran rast grudi već od 13,14. godine treba da se jave endokrinolgu da vide kako to hormonski utiče na organizam.

- Za operaciju treba da se jave u svakom momentu kada misle da im to smeta u poslu, životu, ali mi gledamo da to bude 18 godina, mada može i ranije.

Dok većina devojaka i žena, mašta o većim, čvršćim ili jednostavno savršenim grudima koje se danas viđaju u časopisima i na društvenim mrežama, verovali ili ne, za većinu profesionalnih sportiskinja, bar dok traju njihove sportske karijere, velike grudi znaju biti zapravo noćna mora. Anđela Đurđević, reprezentativka Srbije u gimnastici deo je jedne drugačije priče u odnosu na one na koje smo navikli, jer je ona zarad sportskog uspeha, u osamnaestoj godini smanjila grudi.

- Hoću nešto da uradim, dignem ruke da vidim gredu i ne vidim je, eto banalan primer, al' zaista ume da smeta. Na primer, ne mogu toliko da skočim, koliko bih inače htela, nego se sve nešto kao sakrivan. Imam tih psihičkih poremećaja kada je to u pitanju - iskrena je Anđela.

Anđela se gimnastikom bavi od svoje pete godine i punih 13 godina, osvajala je gotovo sva takmičenja u zemlji i regionu na kojima je nastupala. Talenat je stoga nesporan i šampionski kaže Aleksandar Pandurov, trener Sokolskog društva Vojvodina, ali Anđela je smatrala da bi upravo smanjenje grudi i rešavanje takoreći tog tereta, moglo da je odvede na sledeću Olimpijadu. I u taj se proces odgovorno upustila.

- To se dešava i u drugim sportovima, to je normalno, ali nisam video kod nje da je to njoj nešto teško - kaže Pandurov.

Operacija je nakon ozbiljnih konsultacija i analiza sa lekarom uspešno obavljena u Novom Sadu, a Anđela jedva čeka da nastavi tamo gde je stala, ali ovoga puta poletnija, brža i veruje još sjajnija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.