NAJČUDNIJA EKIPA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Debitanti koji godinu dana nisu odigrali meč, a spremali se na pesku!
Foto: Profimedia

puno zanimljivosti na SP u egiptu

NAJČUDNIJA EKIPA NA SVETSKOM PRVENSTVU: Debitanti koji godinu dana nisu odigrali meč, a spremali se na pesku!

I što je posebno u interesantno u reprezentaciji imaju zapravo dosta igrača iz reprezentacije u rukometu na pesku

Objavljeno:

Nemačka i Urugvaj će u petak od 18 časova igrati susret 1. kola grupe A na Svetskom prvenstvu.

I dok je za Nemačku to još samo jedna u nizu prvih utakmica na velikim takmičenjima, Južnoamerikancima je istorijska. Naime, Urugvaju je ovo debitantski nastup na Svetskom rukometnom prvenstvu, kao što će biti i reprezentaciji Zelenortskih ostrva.

Plasman na SP veliki je uspeh za zemlju sa tek 1.900 registrovanih rukometaša. Urugvaj je Svetsko prvenstvo izborio u januaru prošle godine na Južnoameričkom prvenstvu na kom je osvojio treće mesto iza Brazila i Argentine.

Urugvajci su na tom turniru odigrali samo pet utakmica budući da se igralo po ligaškom sistemu s tek šest reprezentacija u jednoj grupi. Za treće mesto su u poslednjem kolu morali da pobede Paragvaj, što su i učinili te izborili istorijski plasman na SP.

Rukometna reprezentacija Urugvaja
foto: Profimedia

Ali Urugvajcima je utakmica protiv Paragvaja 25. januara ujedno bila i poslednja koju su igrali. Od tad nisu igrali ni sa kim, a propale su im i pripreme u Španiji gde je trebalo sa igraju neke prijateljske utakmice.

Urugvaj ima samo četiri igrača izvan Južne Amerike od kojih trojica igraju u Španiji, a jedan u Italiji. Većina ostalih igrača ima međunarodnog iskustva, ali samo u vidu Svetskog prvenstva u rukometu na pesku. Deo njih igrao je 2019. na SP-u u tom sportu, a za ovo takmičenje u reprezentaciju su uvrštena još dvojica "peskaša", Andres Miranda i Felipe Gonzalez.

- Nama je ogromna čast što možemo nositi ovaj prekrasni svetloplavi dres i predstavljati svoju zemlju. Mi smo skromna, ali čvrsta i borbena ekipa koja želi napredovati i želi igrati protiv najboljih na svetu. Siguran sam da ćemo skupiti puno iskustva koje ne možeš dobiti nigde drugde osim protiv ovakvih protivnika - rekao je kapiten i desno krilo Nikolas Fabra.

Rukometna reprezentacija Urugvaja
foto: Profimedia

Igrači koji ne igraju u inostranstvu su se za SP pripremali individualno. Na raspolaganju im je bio i psiholog koji im je pomagao u mentalnoj pripremi. Neki igrači trenirali su na pesku, a reprezentacija se okupila na pripremama u decembru i trenirala na otvorenom.

- Nismo imali puno opcija i morali smo se snalaziti. Pandemija nam je jako uticala na pripreme, ali timski duh je na maksimumu i verujem da ćemo se dobro predstaviti. Voleo bih da naš nastup bude motivacija našim sunarodnicima da se bave rukometom - kazao je selektor Horhe Botehara.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.