ZDRAVLJE JE NAJVEĆA MEDALJA! Jelenić poručio da je glavni cilj u 2021. novo olimpijsko zlato!
Foto: Nemanja Nikolić

planovi

ZDRAVLJE JE NAJVEĆA MEDALJA! Jelenić poručio da je glavni cilj u 2021. novo olimpijsko zlato!

okazali smo da pripadamo vrhu, a imali smo dosta problema s povredama i bolesti oba centra pre svega. Dalje, da su peterci bili na našoj strani, nastavili bismo kontinuitet medalja - rekao je Jelenić o EP

Objavljeno:

Predsednik Vaterpolo saveza Srbije (VSS) Viktor Jelenić rekao je danas da je u novoj godini cilj odbrana zlatne medalje na Olimpijskim igrama i istakao da vaterpolo ima ogromnu pomoć države.

Jelenić se na početku intervjua, objavljenom na sajtu VSS-a, osvrnuo na prethodnu godinu koju je obeležila borba protiv koronavirusa.

- Ne treba da govorim šta je korona uradila čitavom svetu, svakoj oblasti, kakvu je štetu napravila. Svedoci smo borbe u neku ruku za opstanak, borbe u kojoj provođenje mera državnih organa moramo da sprovodimo dosledno sa jednim jedinim ciljem - da sačuvamo zdravlje. U toj priči sve je drugo na margini ali je jasno da smo pokušali da u sportu uradimo sve što je potrebno da ga sačuvamo koliko je to u ovom momentu moguće - rekao je Jelenić.

Dejan Savić, Viktor Jelenić
foto: Starsport©

Vaterpolisti Srbije su počeli godinu osvajanjem petog mesta na EP u Budimpešti, devojke su bile poslednje. Vaterpolisti su ispali u četvrtfinalu na peterce od Španije.

- Rekao sam tada a ponavljam i sada. Nismo osvojili medalju, ali to nije strašno. Pokazali smo da pripadamo vrhu, a imali smo dosta problema s povredama i bolesti oba centra pre svega. Dalje, da su peterci bili na našoj strani, nastavili bismo kontinuitet medalja - rekao je Jelenić.

Vaterpolo reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Naredni meseci je trebalo da donesu kvalitetan rad za učešće na Olimpijskim igrama, ali su Igre odložene. Kako je naveo predsednik VŠ, bilo je jasno da Igara neće biti.

- Na nama je bilo da se tome prilagodimo. Ni jednog jedinog trenutka me nije interesovao rad pod zdravstvenim rizikom. Napravio je selektor Savić dobar program sa radom u junu i julu, ne želeći da reprezentativce ostavimo bez treninga. Nažalost, kada je korona počela da jača, odlučili smo da prekinemo. Tu nije bilo dileme - rekao je on. Nije odigrana samo jedna utakmica u A ligi, a završnica 2020. godine bila u znaku finala Kupa Srbije u muškoj i ženskoj konkurenciji.

- Šteta što nije bilo gledalaca, videli smo četiri borbene, kvalitetne i korektne utakmice. Pobedili su Vojvodina kod devojaka i Crvena zvezda kod muškaraca. Možda osvajači kupa nisu bili glavni favoriti, ali to nam daje pravo za dodatno zadovoljstvo - rekao je prvi čovek VSS-a.

VK Partizan, VK Crvena zvezda, Kup srbije u vaterpolu
foto: Starsport / Peđa Milosavljević

Jelenić je istakao da u muškoj konkurenciji "odavno nismo imali takvu konkurenciju".

- Radnički, Novi Beograd, Šabac i Crvena zvezda su predviđeni za favorite, ali ne zaboravite Partizan, Vojvodinu, Nais... Kod devojaka je prekinuta dominacija Crvene zvezde, Vojvodina i Palilula sada daju snagu izjednačenom i neizvesnom takmičenju - rekao je Jelenić.

Jelenić je naveo i da je vaterpolo imao "ogromnu pomoć predsednika države Aleksandra Vučića, Vlade Srbije, ministra sporta Vanje Udovičića".

- Podsetiću da su nam 2018. pomogli da vratimo dugove iz starijeg perioda, da smo naredne godine dobili sredstva koja su podeljena svim klubovima - rekao je on.

Vanja Udovičić
foto: Ministarstvo omladine i sporta

Podrška je nastavljena i u prošloj godini. Kako je naveo, Savez je pre svega finansijski bezbedan za realizaciju svog programa.

- Zatim, pripao nam je deo kolača od 1,1 milijardu dinara za klubove u olimpijskim sportovima. Klubovi lakše dišu, manje je problema, primetno je i pojačanje igračima iz inostranstva... Još nismo moćni da vratimo najbolje igrače, ali verujem da ćemo se, ako ovako nastavimo, približiti i tome - rekao je on.

Pred vaterpolom su sada Olimpijske igre.

- Nadam se da će selektor sa igračima imati sve potrebne uslove za rad kako bi nastavili kontinuitet medalja od Sidneja 2000, a cilj je, naravno, odbrana zlata iz Rija. Uz dalje jačanje klubova, još neki povratak naših internacionalaca mogli bismo da kažemo da smo na pravom putu i da za budućnost ne treba da brinemo - zaključio je Jelenić.

Do tada, Jelenić je poručio: "Budimo odgovorni, nemoj da žurimo, zdravlje je ipak najveća medalja".

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.