UMRO NAŠ ZLATNI OLIMPIJAC: Bio je vrhunski igrač, a kao trener je stvorio najveće legende Srbije i Hrvatske!
Foto: Vaterpolo savez Srbije

in memoriam

UMRO NAŠ ZLATNI OLIMPIJAC: Bio je vrhunski igrač, a kao trener je stvorio najveće legende Srbije i Hrvatske!

Bio je apsolutna legenda u svetu vaterpola

Objavljeno:

Nova tužna vest za srpski sport! Ostali smo bez još jednog zlatnog olimpijca. Dejan Dabović, bivši vaterpolo reprezentativac, preminuo je u nedelju uveče u Beogradu u 77. godini posle kratke i teške bolesti.

Kako s pravom ističe Vaterpolo savez Srbije - napustio nas je veliki sportista i stručnjak, sjajan i u svakom društvu omiljen čovek.

A Dabović i nije bio bilo ko u našem sportu. Rođen je 3. avgusta 1944. u Herceg Novom. Za reprezentaciju Jugoslavije je igrao 110 puta i postigao 53 gola. Najveći uspeh mu je osvajanje zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. Ima osvojeno zlato i na Mediteranskim igrama u Izmiru 1971. Za nacionalni tim je još igrao na Svetskom prvestvu 1975. u Kaliju i godinu dana kasnije na Olimpijskim igrama u Montrealu.

foto: Vaterpolo savez Srbije

Igrao je za Jadran do 1968. kada je prešao u Partizan. Sa beogradskim klubom je 1968. i 1970. osvajao prvenstvo nekadašnje Jugoslavije, a 1968. i 1969. tzv. "zimsko prvenstvo". Karijeru je nastavio u Primorju, a završio u Solarisu.

Posle toga se bavio trenerskim poslom u brojnim klubovima u Jugoslaviji i Italiji. Bio je tvorac izvanredne generacije Primorja koja je iznedrila asove poput Vlade Vujasinovića, ali i Hinića, Baraća...

Naš sport je izgubio velikog asa, a novim vaterpolo generacijama ostaje da se ugledaju na primere ponašanja i rada koje je upravo Dejan Dabović ostavio za sobom.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.