Odlazak još jedne legende: DESETOBOJAC, LIČNOST GODINE, GLUMAC, ČOVEK KOJI JE ZAUSTAVIO KENEDIJEVOG UBICU!
Foto: Foto: Tanjug/AP

TUŽNA VEST

Odlazak još jedne legende: DESETOBOJAC, LIČNOST GODINE, GLUMAC, ČOVEK KOJI JE ZAUSTAVIO KENEDIJEVOG UBICU!

Rejfer Džonson je ostavio neizbrisiv trag

Objavljeno:

Čuveni američki atletičar Rejfer Džonson preminuo je u 87-oj godini života od posledica moždanog udara, preneli su mediji.

Slavni desetobojac je 1958. proglašen za sportsku ličnost godine u izboru Sports Ilustrejtida, a 1960. je nosio zastavu Sjedinjenih Američkih Država na Olimpijskim Igrama u Rimu gde je osvojio zlatnu medalju.

Zaslužan je i za unapređivanje položaja i tretmana afroameričkih sportista, a po završetku karijere atletičara, imao je uspešnu karijeru u filmskoj industriji.

Džonson će ostati upamćen i kao čovek koji je oborio i uhvatio Sirhana Sirhana, ubicu Roberta Kenedija, senatora i predsedničkog kandidata, odmah nakon atentata koji se odigrao 8. juna 1968.

Imao je čast da nosi Olimpijski plamen na otvaranju OI u Los Anđelesu 1984.

- Osećaj gubitka premašuje samo zahvalnost koju ćemo uvek osećati zbog prilike da tako blisko sarađujemo sa Rejferom. On je otelotvorio Olimpijski pokret - rekao je Piter Uberot, izvršni direktor Letnjih olimpijskih igara 1984. godine koji je izabrao Džonsona da zapali baklju za te Igre.

foto: EPA/Mike Nelson

- Toliko je života koje je on dotakao svojim delovanjem i poboljšao kao pravi heroj koji je duboko mario za druge. Svakog dana smo usredsređeni na poštovanje njegovog nasleđa - dodao je Uberot.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.