ISTORIJA FORMULE 1: Luis Hamilton prestigao Šumahera! (VIDEO)
Foto: EPA

VELIKA NAGRADA PORTUGALA

ISTORIJA FORMULE 1: Luis Hamilton prestigao Šumahera! (VIDEO)

Veliki dan za Britanca

Objavljeno:

Vozač Mercedesa Luis Hamilton postao je danas vozač sa najviše pobeda u Formuli 1 - 92, pošto je trijumfovao u trci za Veliku nagradu Portugala.

Šestostruki svetski šampion sada je rekorder po broju pobeda, a iza sebe ostavio je legendarnog Mihaela Šumahera, koji ima 91 pobedu.

To je osma pobeda za Britanca u ovoj sezoni, u kojoj će pokušati da osvoji sedmu titulu i u tom segmentu se izjednači sa rekorderom Šumaherom.

Drugo mesto zauzeo je vozač Mercedesa Valteri Botas, a treći je bio Maks Verstapen iz Red Bula.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Ferarija Šarl Lekler, a peti je bio Pjer Gasli iz Alfa Taurija. Šesti je bio Karlos Sainc iz Meklarena, sedmi je bio Serhio Peres iz Rejsing Pointa, a osmo mesto zazueo je Esteban Okon iz Renoa.

Vozač Renoa Danijel Rikardo zauzeo je deveto mesto, a 10. je bio Sebastijan Fetel iz Ferarija.

Hamilton je dobro startovao, zadržao je prvo mesto, a i Verstapen je tada bio dobar, pretekao je Bootasa za drugo mesto, ali se Finac odmah vratio na poziciju. Potom je došlo do kontakta Verstapena i Peresa, a Botas je obišao Hamiltona i preuzeo prvo mesto.

Hamiltona je zatim obišao i Sainc, a u drugom krugu obišao je i Botasa i preuzeo prvo mesto. Odličan start imao je i Raikonen, koji se popeo za 10. pozicija, na šestu.

U trećem krugu Sainc je vozio najbrži krug ispred Botasa, Hamiltona, Norisa, Verstapena, Raikonena Rikarda i Leklera. U petom krugu Verstapen je obišao Norisa za četvrto mesto, dok je krug kasnije Botas obišao Sainca za prvo mesto. Ubrzo je i Hamilton pretekao Sainca, a do osmog kruga i Verstapen.

U tim trenucima dobro je vozio i Lekler i pretekao je Norisa za peto mesto, a nedugo zatim i Sinca i popeo se na četvrto.

U 18. krugu došlo je do kontakta Strola i Norisa, vozač Rejsing Pointa se okrenuo na stazi, a Hamilton se na manje od pola sekunde primakao Botasu i u 20. krugu ga je obišao i preuzeo prvo mesto. Šestostruki svetski prvak je zatim vozio najbrži krug i u 21. je stekao 1,4 sekunde prednosti.

Lekler je u 24. krugu preuzeo treće mesto nakon što je Verstapen otišao na zamenu guma, a vozač Red Bula se na stazu vratio kao šesti.

Fetel je u 28. krugu otišao u boks i vratio se kao 15. dok je na čelu Hamilton bio siguran i do 35. kruga imao je osam sekundi prednosti. On je tada ekipi poručio da su gume u dobrom stanju.

Peres je obišao Okona za peto mesto, a u istom krugu Lekler je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza Verstapena, na četvrto mesto.

Mercedes je u 40. krugu pozvao Hamiltona u boks, a iako je rekao da su u dobrom stanju, Britanac je otišao na zamenu guma i na stazu se vratio iza timskog kolege, koji je u narednom krugu otišao u boks, pa se vratio na drugo mesto.

Hamilton je vozio najbrže krugove, a Peres je u 47. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao šesti.

Ekipa Red Bula tada je ponovo bila odlična u boksu, pošto je za nešto više 1,8 sekundi zamenila gume na bolidu Aleksandra Albona.

Hamilton je u 53. krugu stekao 14,7 sekundi prednosti nad Botasom, a u tom krugu vozač Rejsing Pointa Lens Strol završio je trku. Okon je 13 krugova pre kraja otišao u boks i vratio se kao osmi, ispred Rikarda i Fetela.

U 60. krugu za 13. mesto borili su se Noris i Rasel, a vozač Meklarena bio je uspešniji i zadržao je poziciju. U samoj završnici vodila se borba za peto mesto, a Gasli je obišao Peresa i preuzeo poziciju.

Naredna trka u šampionatu vozi se 1. novembra u Italiji.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.