BOMBA U SRPSKOJ REPREZENTACIJI: Vargas oblači dres Srbije!
Foto: Dado Đilas

nenadano pojačanje

BOMBA U SRPSKOJ REPREZENTACIJI: Vargas oblači dres Srbije!

Vest koja je odjeknula u odbojkaškom svetu

Objavljeno: 15:15h

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije mogla bi da dobije pojačanje kakvo nije ni slutila i da se po prvi put dogodi da za našu selekciju zaigra igračica iz druge zemlje.

Kako prenosi portal " Worldofvolley" javlja da je kubanska odbojkašica Melisa Vargas dobila srpsko državljanstvo i da će za dve godine steći pravo da nastupa za našu reprezentaciju.

Veliko je ovo iznenađenje s obzirom da ranije Odbojkaški savez Srbije nije imao ovakve pretenzije da stranim igračima ili igračicama daje pasoše kako bi zaigrali za srpsku reprezentaciju. Međutim, sada bi mogao da se dogodi presedan.

Posebno što je reč o jednoj od najboljih mladih košarkašica sveta. Vargas ima samo 20 godina i već je jedna od udarnih igrli turskog Fenerbahčea čiji je trener upravo selektor Srbije Zoran Terzić.

foto: EPA/Sedat Suna

On je i potvrdio za "Sport klub" da bi voleo da vidi Kubanku u dresu Srbije.

- Svi čekamo odgovor iz FIVB. Melisa je tu, sa mnom, u Fenerbahčeu. Ništa se nije promenilo od momenta kada je ona dobila pasoš Srbije. Važno je da su ljudi iz Saveza poslali zahtev u FIVB i nadamo se pozitivnom odgovoru - rekao je Terzić.

U turskom klubu igraju već dve reprezentativke Srbije Brankica Mihajlović i Bjanka Buša.

Vargas je sa 15 godina napustila Kubu i došla u poljski Prostejov gde je provela samo jednu sezonu. Bilo je to dovoljno da skrene pažnju većih klubova, pa je prešla u švajcarski Volero iz kojeg je stigla u Fenerbahče 2018. godine. Mlada Kubanka je u Feneru vrlo brzo pokazala veliki potencijal i postala udarna napadačka opcija. Igra na poziciji korektora i klasičan je poenter na kojeg idu većina napada njene ekipe. Utakmice u kojim osvaja preko 30 poena su sasvim normalna stvar za nju. U poslednjem kolu turskog šampionata je sa 36 osvojenih poena vodila Fener do pobede.

Worldofvolley javlja da je Vargas dobila srpsko državljanstvo još krajem prošle godine, ali da se to čuvalo u tajnosti. Zbog odlaska sa Kube, ona je od matične federacije kažnjena četvorogodišnjom zabranom igranja za reprezentaciju i odlučila je da promeni nacionalni tim. Po pravilima, pravo da zaigra za srpsku reprezentaciju bi atekla 2022. godine.

Naravno, postavlje se pitanje: Gde bi igrala u srpskom timu?

Srbija na poziciji korektora ima Tijanu Bošković, najbolju odbojkašicu planete i ne postoji igračica koja bi mogla da pomeri Tijanu sa njene pozicije i statusa prve napadačke opcije. Koliko god da je Vargas talentovana, napadački moćna i dobra, ipak to nije nivo Tijane Bošković koja je unikat svetske odbojke. Zato se spekuliše da bi u srpskom timu mogla da igra na poziciji jednog od primača. Prethodnih godina je Brankica Mihajlović bila suverena na jednoj od dve primačke pozicije, ali je Terzić na drugoj često mešao karte i tražio dobitnu kombinaciju pa su šansu imale Tijana Malešević, Bojana Milenković, Bianka Buša...

Sa trilingom Bošković - Mihajlović - Vargas, Srbija bi imala napadačku silu kakvu nema nijedna reprezentacija na svetu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Mozzartsport.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.