OSVETITE IZBEGLICE I NEJAČ: Istorijat duela Srbije i Hrvatske je prelud, čak se i selektor tukao sa svojim igračem!
Utakmica iz 96. godine, Foto: Printscreen

PODSETIMO SE...

OSVETITE IZBEGLICE I NEJAČ: Istorijat duela Srbije i Hrvatske je prelud, čak se i selektor tukao sa svojim igračem!

Mnogo stvari veže ova dva nacionalna tima...

Objavljeno: 12:46h

Mnogo puta od osamostaljenja Hrvatske iz Jugoslavije imali smo priliku da u rukometu odmerimo snage sa zapadnim susedima.

Na velikim takmičenjima posle rata sudarili smo se osam puta, ukupni rezultat je 4-4 uz jedan remi.

Izdvajamo najinteresantnije mečeve, na kojima se dogodio i nemali broj incidenata, kao i zanimljivih detalja.

Hrvatska - SRJ 24:27

Prvi posleratni susret odigrao se u maju 1996. na EP-u u Španiji. U vrlo emotivnoj utakmici tadašnja SR Jugoslavija slavila je sa 27:24, a pokojni komentator RTS-a Srđan Knežević završnicu utakmice prenosio je plačući u i uzvikujući:

- Vratite im milo za drago! Osvetite izbeglice i nejač!

Bolni poraz platio je selektor Abas Arslanagić koji je smenjen usred takmičenja i ispraćen na železničku stanicu. Dva meseca kasnije Hrvatska je postala olimpijski pobednik u Atlanti.

Hrvatska - SRJ 23:30

Na Svetskom prvenstvu u Egiptu 1999. Hrvatska je postigla jedan od najslabijih rezultata (10. mesto), a Jugoslavija ih je ispratila u osmini finala (30:23). Utakmica je ostala zapamćena po sukobu selektora Velimira Kljaića sa igračem Božidarom Jovićem usred utakmice, a nas ta utakmica asocira na jedan puno važniji događaj:

- Tog dana NATO je prestao da bombarduje Jugoslaviju.

Hrvatska - SRJ 22:34

Najveću pobedu nad Hrvatima ostvarili smo u 1. kolu Evropskog prvenstva u Švedskoj. Od šokantnih -12 susedi se nisu oporavili i ispali su u prvom krugu te završili 16. Bivši selektor komšija Goluža bio je najbolji hrvatski strelac. Bila je to poslednja utakmica reprezentacije koja se zvala Jugoslavija sa nekadašnjim sugrađanima. Zanimljivo, od tri pobede nad komšijama, dvaput su nam sudili Norvežani Oie i Hegnes.

Hrvatska - SCG 24:23

Hrvatska je prvi put pobedila na Svetskom prvenstvu u Tunisu, u poslednjoj utakmici drugog kruga u kojoj se direktno odlučivalo o ulasku u polufinale, gde je Červarove izabranike vodila samo pobeda. U vrlo gruboj utakmici, u kojoj je Đurković zbog udaranja Lackovića dobio direktan crveni karton, Hrvatska je slavila pred 3000 uglavnom svojih navijača koji su dan pre izveli desant na Tunis. Junak dana bio je slavni golman zapadnih suseda Vlado Šola koji je u poslednjoj sekundi obranio udarac s krila Draganu Sudžumu za veliko hrvatsko slavlje. Červar je na kraju odveo hrvatske rukometaše do velikog srebra.

Hrvatska - SCG 34:30

Još jedan interesantan međusobni susret dogodio se na Evropskom prvenstvu u Švajcarskoj 2006, takođe u poslednjoj utakmici drugog kruga. Opet je Hrvatima trebala pobeda za polufinale, ali taj put Srbiji i Crnoj Gori utakmica ništa nije značila jer je naša reprezentacija već izgubila sve šanse za dalji plasman. Fantastičan je bio Goran Šprem koji je golmane naše zemlje prevario devet puta. U očaju zbog neuspeha, naši momci su pokušali posle svega da izazovu skandal, igrači SCG optužili su nakon EP vodstvo saveza i selektora Vujovića da su pokušali da ih nagovore da se predaju Hrvatima. EHF je sproveo istragu ali nije otkrio ništa sumnjivo u tom meču. Očekujete li vatru i večeras od 18h u Areni, ili mislite da će sve biti po PS-u?

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.