Trofejni Srbin za Espreso o Superboulu! Ovako detaljnu i brutalnu najavu spektakla možete samo kod nas da pročitate! (VIDEO)
Superboul, Tom Brejdi, Nik Fols, Vojin Milić, Foto: EPA/Tannen Maury, AP, EPA/John Centrino, Boško Bunuševac

sve što vas zanima

Trofejni Srbin za Espreso o Superboulu! Ovako detaljnu i brutalnu najavu spektakla možete samo kod nas da pročitate! (VIDEO)

Brejdi ili Fols? Ko može da iznenadi? Šta može da donese prevagu? Superboul samo što nije počeo!

Objavljeno: 18:59h
V Š

Ako ste ljubitelj američkog fudbala, današnji dan vam je u kalendaru upisan crvenim slovima - pred nama je Superboul LII!

Od 00:30 časova po našem vremenu megdan će u Mineapolisu podeliti najveći tim 21. veka Nju Inglend Petriotsi i Filadelfija Iglsi, ekipa koja se u meč veći od sporta vraća posle 14 godina.

TEŠKO DA NEKO U SRBIJI ZNA BOLJE NFL OD NJEGA: Uradili smo zajedno predviđanja za plej-of! Iznenadićete se za koga misli da će osvojiti Superboul! (FOTO) (VIDEO)

Identičan skor ove sezone imaju i jedni i drugi (15-3), a na samom terenu u centru pažnje biće živa legenda Tom Brejdi i Nik Fols, momak koji je zgrabio šansu posle povrede startnog QB Iglsa Karsona Venca i postao otkrovenje ovosezonskog plej-ofa.

Povodom svetinje amričkog sporta porazgovarali smo sa jednim od najtrofejnih igrača u istoriji srpskog fudbala i nekadašnjim reprezentativcem Vojinom Milićem, koji je posle uspešne karijere uplovio u trenerske vode i ubuduće će biti asistent ofanzivnog koordinatora beogradskih Vukova.

Vojin Milić sa mlađim kategorijama Vukova
Vojin Milić sa mlađim kategorijama Vukova foto: Privatna arhiva

Trofejni Srbin je istakao da je pred nama duel najboljeg napada i najbolje odbrane, kao i da iskustvo Patriota ne mora da znači ništa, a da je to Tom Brejdi lično dokazao 2001. godine...

Na Superboulu favorita nema, pravila ne postoje!

- Očekuje nas zanimljiv duel dve najbolje ekipe regularnog dela sezone u svojim konferencijama. Sa jedne strane, AFC, je Nju Ingland Petriots predvođen Tomom Brejdijem i njegovim hvatačima, dok sa druge strane, NFC, se nalaze Filadelfija Iglsi koji imaju fantastičnu odbranu ove sezone, kao i napad koji, i to pored povrede prvog QB-a Karsona Venca. Fantastično su odigrali sve mečeve u plejofu sa bekap kvoterbekom Nikom Folsom. Biće to duel najboljeg napada i najbolje odbrane lige. Teško je u Superboulu istaći favorita... Ako se gleda po trenerskom i igračkom iskustvu, bili bi to Petriotsi, ali setimo se da 2001. godine je Tom Brejdiju bio to prvi superboul u osvojio ga, tako da Fols ima podjednake šanse kao i Brejdii, u superboulu pravila nema. Iglsi čekaju na superbowl skoro 15 godina, i željni su trofeja. Ako bih baš morao istaći favorita, to bi bili Petriotsi - rekao je Milić.

Mladi stručnjak je istakao da Petriotsi mogu da naprave prevagu i preko igre sa raningbekovima, kao i da Fila mora da obradti pažnju i na sjajnog Gronkovskog...

- Ukoliko Patriote budu kontrolisali igru u napadu kako su do sada radili svojim dugačkim drajvovima, doći će do umaranja igrača odbrane rivala koji je ujedno i najjači deo tima, Petriotsi će moći lako da izađu na kraj i pobede. Iglsi su ove godine slabo branili igru kada raningbek učestvuje u pas igri, pri čemu Patriote imaju dva odlična RB - Luis i Vajta. Siguran sam da će na njih obratiti posebnu pažnju, pogotovo na Vajta koji je prošli Superboul napravio veliku razliku u igri na terenu i pomogao Patriotama da u kambeku pobede Atlantu. Takođe treba obratiti pažnju na hvatače Nju Inglenda, posebno na Gronkovskog za koga sam siguran da će ga udvajati. Gronkovski je siguran hvatač i ukoliko se ne udvaja, jako ga je teško sačuvati 1 na 1 pri tome je velika meta za gađanje - priča Milić, a potom se osvrće i na prednosti koje ima Filadelfija:

- Što se tiče ekipe iz Filadelfije, statistika je pokazala ukoliko je procenat pritiska na džep Patriota tj na Brejdija iznad 40%, Patriote su izgubile Superboul. Ove godine procetan Filadelfije je 41.3%, ukoliko stvore jak pritisak na Brejdija, nateraće ga da greši, i sa dobrim sekundarijem kojeg imaju mogu da nateraju Toma da baca "interception" (presečene lopte). Glavno oružje u napadu Iglsa su Olšon Džefri, Zek Erc, Džej Adžaju i Legaret Blant, koji je prošle godine igrao za Patriote. Odbrana Patriota je bolja nego na početku sezone, ali i dalje je šuplja na dugačkim pasovima. Takođe Filadelfija ima dva spoljašnja hvatača koji su visoki i koje treba takođe iskoristiti. Što se tiče Folsa, protiv Minesote je pružio fantastičnu utakmicu i ako isto tako odigra u finalu velike su šanse da Filadelfija pobedi. Podsetimo se još da Nik Foles drži record u najviše bačenih TD u jednoj utakmici (7 TD). Pošto sam veliki ljubitelj pozicije tajd end, pri čemu obe ekipe imaju odlične TE-ove i mislim da će imati u ključnim momentima imati šansu da donesu prednost svojoj ekipi. Obe ekipe posvećuju dosta pažnje na igru pasom ka TE - rekao je Milić.

Da je Tom Brejdi najbolji kvoterbek u istoriji NFL-a, Milić nema sumnje...

- Tom Brejdi je definitivno najbolji QB ikada. Ako se sagleda njegov put od srednje škole do NFL-a, definitivno se radi o najboljem QB ikada! Imao je puno problema na Univerzitetu Mičigen oko startne pozicije, pa onda ide draft 199 pik u 6 rundi, i pored svega toga vredno je radio, bio uporan i dobija šansu nakon povrede startnog QB-a Drua Bledsoa 2001. godine. Nakon toga osvaja Superboul i kreće era Beličik - Brejdi. Retko koji kvoterbek je u stanju kao Tom da kontroliše igru, da ohrabruje u svakom trenutku svoje saigrače i da preokreće rezultate kad svi misle da je gotovo i pobeđuje. Definitivno je najbolji svih vremena - rekao je bivši reprezentativac.

Dotakli smo se i stanja u srpskom fudbalu i ambicijama svojih Vukova pred nove izazove.

- Stanje u američkom fudbalu u Srbiji je i dalje na amaterskom nivou, iako igrači u većim klubovima treniraju kao profesionalci. Razlog zašto je amaterski jeste samo zato što igrači nisu plaćeni. Ako sagledamo malo širu sliku sporta u Srbiji, inače se ne ulaže u sport nevezano za američki fudbal. Pored svega toga, građani Srbije su upoznati sa američkim fudbalom. Utakmice se prenose na televiziji, u raznim gradovima Srbije, svi znaju za svoje lokalne timove. Što se tiče takmičenja američki fudbal je podeljen u tri lige. Reprezentacija Srbije u američkom fudbalu visoko rangirana i siguran sam da napornim radom kroz par godina moći da pariramo Francuskoj, Nemačkoj i Austriji. Vukovi Beograd su ove godine proslavili 15 godina od osnivanja kluba. Ambicije našeg kluba su ko i svake godine titula, i verujemo u to da možemo ostvariti. U pripreme smo krenuli malo ranije nego inače, atmosfera je super, velika brojnost ljudi na treninzima i maksimalno zalaganje igrača. Titulu smo poslednji put osvojili 2014 godine, imali smo malih poteškoća u timu što čeka svaki tim, smena generacija. Prošli smo kroz tu fazu i maksimalno smo fokusirani na osvajanje titule ove godine. Ono na šta mogu da budem ponosan jeste da na treninzima u očima svakog igrača mogu da vidim isto što i kod sebe a to je isti cilj, pobediti svaku utakmicu!

A da li bi neko iz Srbije mogao da odigra, makar i epizodnu ulogu u NFL?

- Teško je istaći nekog pojedinca, jer u Srbiji ima jako dosta kvalitetnih i talentovanih igrača, ali je jako teško napredovati do tog nivoa u Evropi. Postoje igrači koji su mlađi i igrali naše lige i otišli na koledž, i to je neki jedini put kojem bi se moglo jednog dana stići do NFL-a. Teško, tj nemoguće je direktno da vas neko draftuje iz naše lige. Desilo se prošle godine da je neko prvi put direktno draftovan iz evropske ekipe, a da pre toga nije igrao na koledžu. U pitanju su jedan nemački i jedan francuski igrač. Jako je teško uspeti direktno iz naše lige - zaključio je Milić.

BONUS VIDEO: Delije pevaju "Novica ubica"


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.