UMRLA TROSTRUKA ŠAMPIONKA ZOI (58) - Zbog medalje je primorali na ABORTUS, rivale nazvala "odvratnim BUBAŠVABAMA"
Anfisa Rezcova, Foto: Facebook/Aljo Revilluce

TUŽNA VEST

UMRLA TROSTRUKA ŠAMPIONKA ZOI (58) - Zbog medalje je primorali na ABORTUS, rivale nazvala "odvratnim BUBAŠVABAMA"

Rezcova je tri olimpijska zlata osvojila predstavljajući tri različita tima, ali nije samo po tome jedinstvena

Objavljeno:
Nedeljko Đukić

Bivša trostruka olimpijska šampionka u biatlonu i kros-kantriju, Ruskinja Anfisa Rezcova, preminula je iznenada u 59. godini života.

Rezcova je tri olimpijska zlata osvojila predstavljajući tri različita tima - Sovjetski Savez 1988, Ujedinjeni tim (sastavljen od država iz raspalog SSSR-a) 1992. i Rusku federaciju 1994. godine.

Anfisa je takođe jedina takmičarka u istoriji koja je osvojila zlatne medalje i u biatlonu i u kros-kantriju.

Rezcova je takođe tri puta trijumfovala na Svetskim prvenstvima kao deo štafete na 4x5 km. Osvojila je i jedan Svetski kup u kros-kantriju a sedam u biatlonu.

Rezcova je 2020. priznala da je pred kraj karijere koristila doping. Zbog zahteva Norveške federacije da se ruski sportisti suspenduju iz takmičenja zbog invazije na Ukrajinu, Anfisa je 2022. rekla kako će Rusi uvek biti bolji takmičari od Norvežana koje je nazvala "odvratnim bubašvabama".

Njene kćerke Darija i Kristina su takođe uspešne biatlonke. Darija je rođena januara 1989. a godinu i po dana ranije Anfisa je primorana na abortus, kako je sama otkrila pre tri godine. Sve zbog ZOI u Kalgariju 1988.

- U junu 1987. godine pripremali smo se u Estoniji. Meni i mojoj timskoj drugarici kasnila je menstruacija, a trener Nikolaj Lopuhov poslao me biciklom u Tartu - otkrila je nekadašnja olimpijska šampionka prenosi "Russia Today", te dodala:

- Doktori su potvrdili moju trudnoću. Lena je bila mlađa od mene, još juniorka, tako da je njoj dozvoljeno da zadrži bebu. Ja sam poslana u Moskvu, gde sam posetila svog ginekologa. 'Ona je trudna, ali nama trebaju medalje. Ona ne bi trebalo da rodi dete', rekli su moji treneri tada.

Anfisa Rezcova
foto: EPA/Herbert Pfarrhofer

Uzrok smrti Anfise Rezcove nije objavljen.

Bonus video:

00:17

Ruskinja otkrila razlog zbog kojeg želi da živi u Srbiji zauvek

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.