SKANDAL U MILANU: Ruskinja krenula da pruži ruku, Ukrajinka je dočekala mačem! (VIDEO)
Olga Harlan i Ana Smirnova, Foto: Tadashi Miyamoto / AFLO / Profimedia

politika u sportu

SKANDAL U MILANU: Ruskinja krenula da pruži ruku, Ukrajinka je dočekala mačem! (VIDEO)

Smirnova je bila zapanjena i zatražila je reakciju sudija jer je ovo strogo protiv pravila

Objavljeno: 17:00h

Skandal je praktično zagarantovan gde god se susretnu (belo)ruski i ukrajinski sportisti, naročito kada su u pitanju žene.

U tenisu smo to videli više puta, pogotovo sa Elinom Svitolinom koja je rekla da se neće rukovati ni sa jednom Ruskinjom i Beloruskinjom dok trupe ovih država ne napuste teritoriju Ukrajine.

Međutim, u tenisu igrači nisu deo službenog izaslanstva te nastupaju individualno, pa od invazije Rusije na Ukrajinu dosad nije bilo direktnih duela sportista ovih zemalja, i to najviše zbog ukrajinskog bojkota i proterivanja Rusa iz sveta sporta, a potom i njihova vraćanja, posebno u mačevanju, individualno i pod neutralnom zastavom.

Odredbom ukrajinskog ministarstva sporta sportistima te zemlje zabranjeno je sudelovanje u takmičenjima u kojima učestvuju Rusi i Belorusi. Ta je odredba izmenjena u sredu te sada pokriva samo "sportiste koji predstavljaju Rusku Federaciju ili Republiku Belorusiju".

Tako se ukrajinska mačevalka Olga Harlan u četvrtak na Svetskom prvenstvu u Milanu suprotstavila ruskoj takmičarki Ani Smirnovoj, pošto je ova nastupila pod neutralnom zastavom, bez obeležja Rusije.

Harlan je pobedila 15:7 i po okončanju borbe Smirnova je skinula kacigu i pošla da se rukuje, ali je Ukrajinka dočekala ispruženim mačem!

Ruskinja je bila zapanjena i zatražila je reakciju sudija jer je ovo strogo protiv pravila. A Harlanova je izlazeći iz hale gađala Smirnovu mačem i dobacivala joj uvrede.

Ana Smirnova je dugo razgovarala sa sudijama, a kada su svi otišli, ona je ostala na stazi. Kao rezultat toga, Ruskinja je čekala skoro sat vremena , pa su joj organizatori u nekom trenutku čak doneli stolicu. Na kraju je odlučila da se povuče, kada su je sudije obavestile da neće kazniti Ukrajinku, iako je prekršila pravila mačevanja.

Olga Harlan
Olga Harlanfoto: EPA/Sacha Steinbach

Ruska strana je uložila protest, ali ga je Međunarodna mačevalačka federacija (FIE) odbila. Ipak, Harlanovoj je prvo odložena borba Bugarkom Joanom Ilievom da bi na kraju bila diskvalifikovana, shodno pravilima.

Koja pravila je Harlanova prekršila? U pravilima FIE, paragraf 122 kaže sledeće:

Olga Harlan
Olga Harlanfoto: EPA/Sacha Steinbach

- Pre početka svake borbe, dva mačevaoca moraju da izvode mačevalački pozdrav protivniku, sudiji i gledaocima. Isto tako, kada se zada poslednji udarac, borba se ne završava sve dok dva mačevaoca ne salutiraju jedan drugom, sudiji i gledaocima.

U tom cilju, oni moraju ostati nepomični dok sudija donosi odluku; kada donese odluku, moraju se vratiti u svoju odbrambenu liniju, izvesti mačevaočev pozdrav i rukovati se sa protivnikom. Ako jedan ili oba mačevaoca odbiju da se pridržavaju ovih pravila, sudija će ih kazniti kao što je navedeno u spisku prekršaja 4. grupe.

Olga Harlan
Olga Harlanfoto: EPA/Sacha Steinbach

Četvrta grupa prekršaja u mačevanju je najteža. Prema spisku, kršenje klauzule 122 podleže diskvalifikaciji za ceo turnir plus suspenziji sa svih takmičenja na 60 dana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.