HOĆU SVOJU TITULU, NEĆETE DA ME PREVARITE: Brazilac razmatra tužbu čelnika F1, znali su da je trka bila NAMEŠTENA!
Felipe Masa, Foto: EPA/Fernando Bizzera

traži pravdu

HOĆU SVOJU TITULU, NEĆETE DA ME PREVARITE: Brazilac razmatra tužbu čelnika F1, znali su da je trka bila NAMEŠTENA!

Ja nikada nisam razmišljao o finansijama, već o pravdi. Ako ste kažnjeni za nešto što nije vaša krivica a rezultat je pljačke, ukradene trke, onda pravda mora biti zadovoljena - priča Felipe Masa

Objavljeno: 13:31h

Bivši vozač Formule 1, Felipe Masa, rekao je da razmatra pravne korake nakon saznanja da su čelnici "najbržeg cirkusa na svetu" znali da je trka koja ga je možda koštala titule prvaka bila neregularna, ali nisu je poništili da bi izbegli skandal i negativan publicitet.

Masa je u F1 sezoni 2008. kao vozač Ferarija bio u životnoj formi. On i Luis Hamilton koji je tada vozio za Meklaren, borili su se za svoju prvu titulu šampiona.

Sve je okončano na stazi "Interlagos" u Sao Paolu. Masa je pobedio pred domaćom publikom, ali je Britanac u psolednjoj krivini pretekao Tima Gloka i osvojio peto mesto čime je za jedan poen osvojio titulu u jednom od najluđih finiša sezone Formule 1.

Da je tada bio drugi bodvoni sistem, Felipe (41) bi postao prvak, ali to nije ono zbog čega se Brazilcac ljuti.

Naime, sledeće sezone na videlo je izbio skandal koji je nazvan "Krešgejt" (Crashgate). Otkriveno je da se na 15. od 18 trka sezone, na uličnoj VN Singapura, Masin zemljak Nelson Pike junior, namerno zakucao u zid da bi izazvao prekid i pomogao kolegi iz Renoa Fernandu Alonsu koji je takođe bio u trci za titulu.

Na stazu je izašao "sejfti kar" a Masa je pao sa prvog na 13. mesto, dok je Hamilton završio treći, a Alonso kao pobednik. Incident je bio plan tadašnjeg šefa Renoa, Flavija Brijatorea, a španski vozač nije znao za njega.

Ali, čelnici Formule 1 jesu, i to ubrzo nakon trke. Bivši gazda takmičenja, čuveni Berni Eklston (92), u intervjuu za F1-Insider je otkrio:

- Odlučili smo da za sada ništa ne radimo. Želeli smo da zaštitimo sport i sačuvamo ga od velikog skandala. Tada je postojalo pravilo da je generalni plasman posle dodele FIA nagrada na kraju godine neizmenljiv. Tako je Hamiltonu uručen trofej i sve je bilo u redu. Imali smo dovoljno informacija na vreme da istražimo stvar. Prema statutu, trebalo je pod ovim uslovima da otkažemo trku u Singapuru. To znači da se ona ne bi uticala na plasman u šampionatu. I tada bi svetski šampion postao Felipe Masa, a ne Luis Hamilton.

Masa je blago rečeno šokiran.

- Postoji pravilo koje kaže da kada je šampionat odlučen, od momenta kada vozač preuzme trofej, stvari se više ne mogu menjati, čak i ako se dokaže da je u pitanju krađa. U to vreme, Ferrarijevi advokati su mi rekli o tom pravilu. Mi smo tada otišli kod drugih advokata i njihov odgovor je bio da ništa ne može da se uradi. Zbog toga sam logično poveraovao u ovu situaciju. Ja nikada o tome nisam razmišljao o finansijama, već o pravdi. Mislim ako ste kažnjeni za nešto što nije vaša krivica a rezultat je pljačke, ukradene trke, onda pravda mora biti zadovoljena. U stvari, prava stvar je da se poništi rezultat ove trke. To je jedina pravda koja može da se ostvari u ovom slučaju - kazao je Felipe Masa za Motorsport.com a prenosi GPblog.

Felipe Masa
foto: EPA/Cyril Zingaro

- Posle 15 godina mi smo čuli da od bivšeg vlasnika šampionata da je on za sve ovo znao već 2008. i to zajedno sa predsednikom FIA-e i oni tada nisu učinili ništa da izbegnu ukaljavanje imena Formule 1. To je veoma razočaravajuće. Ovo je veoma tužno, znati da je rezultat ove trke trebalo da bude poništen i da bih imao titulu. Na kraju sam ja bio taj koji je ovim rezultatom najviše izgubio. Dakle, prostudiraću sve ovo ponovo kako bih razumeo šta se desilo.

Masa više nikad nije bio blizu osvajanja titule, a Hamilton je osvojio još šest i stigao rekord Mihaela Šumahera...

Bonus video:

05:30

FORMULA 1 SPEKTAKL U BEOGRADU ZA SAMO 4 DANA: Šampionski bolid stigao u Srbiju!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.