VELIKA TRAGEDIJA: Preminuo čovek koji je promenio ISTORIJU SPORTA! (VIDEO)
Sveća, Ilustracija, Foto: Profimedia

tuga!

VELIKA TRAGEDIJA: Preminuo čovek koji je promenio ISTORIJU SPORTA! (VIDEO)

Njegov potez će biti zauvek zapamćen u svetu sporta

Objavljeno: 20:43h

Tragične vesti dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država!

U 76. godini preminuo Dik Fosburi, legendarni skakač uvis.

Ovaj Amerikanac je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Meksiko Sitiju 1968. godine u Meksiko sitiju, ali ono po čemu se pamti to takmičenje je "Fosburijev obrt", tehnika koja je potpuno promenila način skakanja u ovoj disciplini.

To je tehnka u kojoj se skače okrenut leđima ka šipci i izvija svoje telo u skoku, onako kako sada skaču apsolutno svi skakači i skakačice. Te 1968. godine Fosburi je bukvalno izmislio taj način skoka i preskoči 2.24 metra za novi olimpijski rekord i zlato. Drugi je bio Amerikanac Ed Karuters, treći Valentin Gavrilov iz SSSR-a, a Jugosloven Miodrag Todosijević je takođe skakao u finalu. Već na narednim Olimpijskim igrama 1972. godine 28 od 40 skakača je koristilo ovu tehniku, a sada je nezamislivo da se skače na bilo koji drugi način.

- Teška srca moram da javim da je moj dugogodišni prijatelj i klijent Dik Fosburi preminuo mirno u snu rano ujutru u nedelju nakon kratkom perioda u kome mu se vratila leukemija. Legendarni atleričar iza sebe ostavlja suprugu Robin Tomasi, sina Erika Fosburija i pastorke Stefani Tomas-Filips i Kristin Tomson. Dik će jako nedostajati prijateljima i navijačima širom sveta. Istinska legenda i svačiji prijatelj, počivaj u miru - napisao je njegov agent Rej Šulte.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.