SEZONA ZA PAMĆENJE RAGBI KLUBA RAD: Pet titula prvaka Srbije i četiri osvojena Kupa!
RK Rad, Foto: RK Rad

trofeji navika

SEZONA ZA PAMĆENJE RAGBI KLUBA RAD: Pet titula prvaka Srbije i četiri osvojena Kupa!

Na Banjici su ponosni na kontinuitet uspeha

Objavljeno:

RK Rad je klub koji je u poslednjih 26 godina konstantno u vrhu srpskog ragbija, i kada kažete da je neka sezona za pamćenje, to jednostavno mora biti sezona na jako visokom nivou. I to ne samo što se tiče prvog tima, nego i omladinskog pogona. Sasvim sigurno je da titule u mlađim kategorijama imaju veliku težinu jer je konkurencija pretekle sezone bila poprilično jaka. Za svaki trofej je bilo potrebno zavrnuti rukave. Kada bi to pretvorili u brojke, odnosno u osvojene pehare, dobili bi 5 osvojenih titula prvaka Srbije kao i 4 osvojena Kupa Srbije. Prvaci države su postali seniori u ragbiju 15, seniori u ragbiju 7, U18 juniori, U16 kadeti i U14 pioniri. Kup Srbije su osvojili seniori, U16 kadeti, U14 pioniri i U12 petlići.

Osim sportskih rezultata, možemo reći da smo ostvarili popriličan napredak i u logističkom kao i u infrastrukturnom segmentu. Bili smo tehnički organizator, odnosno domaćin velikom turniru Evropske ragbi federacije u ragbiju 7, gde je učestvovalo ukupno 24 nacionalne selekcije. Turnir se održao na sportskom kompleksu Kralj Petar I. Veliki broj naših članova je uzelo učešće u organizaciji dvodnevnog takmičenja, koje je ocenjeno najvišom mogućom ocenom. Takođe, na glavnom terenu stadiona je odigrana i utakmica reprezentacije Srbije, koja je ubedljivo savladala Crnu Goru rezultatom 62-0. To je bila prva utakmica nacionalnog tima u Beogradu nakon nekoliko godina.

Posebno smo ponosni na naš infrastrukturni projekat klupskih prostorija koji je itakako zaživeo u ovoj godini. Nakon što smo ostali bez klupskih prostorija na Belim vodama, rešili smo da je najpotrebnije da ih napravimo pored smog terena. Igrači, bivši i sadašnji, prijatelji kluba, sponzori i ostali su uspeli da prikupe određena sredstva za nabavku kontejnera od kojih je napravljen prostor gde se igrači svih selekcija okupljaju, rade video analize i provode vreme pre, za vreme i nakon treninga.

Slavlje posle pobede nad Partizanom
Slavlje posle pobede nad Partizanomfoto: RK Rad

Put do titula Prvenstva i Kupa Srbije

Pre početka sezone se znalo da će prvenstvo biti trka Rada i Partizana, i da će tri utakmice između ova dva rivala odlučiti ko će poneti epitet prvaka Srbije. Prolećni deo sezone je počeo odlično po nas, gde smo ostvarili dve ubedljive pobede protiv Dinama i Torpeda, pa je meč protiv Partizana dočekan u dobroj formi i raspoloženju. Crno beli su bili bolji tesnim rezultatom 17-12. Iako smo pružili dobru igru, propustili smo svoje prilike. Izvukli smo pouke iz poraza i uspeli da savladamo BRK Crvenu Zvezdu rezultatom 38-13. Do kraja polusezone smo po još jednom savladali Dinamo, Torpedo i Zvezdu, što je bilo dovoljno za prvo mesto u prolećnoj polusezoni.

Veoma smo ozbiljno i požrtvovano ušli u predsezonu jer samo dobrom pripremom smo mogli da očekujemo i dobre rezultate. Znali smo da je prvi meč u jesenjem delu takmičenja protiv Partizana ključan i da imamo imperativ pobede ukoliko želimo da ostanemo u trci za dugo čekanu Titulu Prvaka Srbije. Nakon neizvesnog prvog poluvremena, došao je do izražaja naporan rad u predsezoni, gde smo bili na izuzetno visokom nivou i na kraju slavili 43-20. Sa ovom pobedom smo se u potpunosti vratili u trku, gde smo u gruboj računici bili bolji za jedan bod pred odlučujući meč.

U nastavku sezone smo savladali bez većih problema Torpedo i Dinamo, dok je BRK Crvena Zvezda odustala od daljeg takmičenja. Derbi meč u 14. kolu sa Partizanom je bio i odlučujući. Mi smo furiozno ušli u meč i do 60. minuta smo vodili 28-0. Tada je Partizan dodao gas i krenuo da postiže poene. Na kraju smo slavili rezultatom 31-21 i matematički obezbedili novu titulu Prvaka. Ta ista titula je proslavljena na poslednjem meču Prvenstva koji smo odigrali protiv Torpeda. To je ukupno 11 titula Prvaka Srbije koju je naš klub osvojio od osnivanja 1996. godine.

Ove godine smo osvojili i Kup Srbije, na našu žalost, bez borbe u velikom finalu, jer se utakmica sa Partizanom nije ni odigrala. To je 8. pehar Kupa Srbije za seniore koji je arhiviran u našim vitrinama. Jedini meč koji smo odigrali u kupu Srbije bila je utamica polufinala gde smo ubedljivo slavili protiv Vojvodine. Takođe smo osvojili i Prvenstvo Srbije u ragbiju 7, gde smo imali najviše uspeha nakon dva odigrana turnira.

Osvajači Kupa Srbije - sezona 2022
Osvajači Kupa Srbije - sezona 2022foto: RK Rad

Individualne nagrade i malo statistike

Ukupno smo u Prvenstvu i Kupu Srbije odigrali 12 utakmica. Moramo napomenuti da bi broj bio veći da smo odigrali i mečeve finala i ¼ finala. Ostvarili smo 11 pobeda i jedan poraz. Osvojene su obe titule. Alen Ćosović je bio najbolji strelac Prvenstva i Kupa Srbije, gde je na oba takmičenja postigao ukupno 150 poena, odnosno 24 eseja i 15 uspešnih transformacija. Odlične partije ove godine su mu donele i naslov najboljeg sportiste Opštine Voždovac.

Ukupno je 28 igrača nastupilo prethodne sezone u Prvenstvu i Kupu Srbije. Što nije neki preterano veliki broj, ali je gledajući istorijske podatke, možemo zaključiti da nije ni zanemarljiv. Treba istaći da smo u toku ove sezone imali poprilično problema sa povredama igrača, zato ovogodišnji uspeh ima toliku težinu. Čak je 5 igrača ove sezone odigralo svih 12 utakmica, i to: Vladimir Đukić, Vojin Karanović, Milan Trujkić, Predrag Vraneš i Relja Pećanac. Alen Ćosović i Srđan Božić su odigrali po 11 mečeva. Danijel Stojanović, Nemanja Stošić i Uroš Jončić su odigrali po 10 utakmica. Kada pogledamo da je 10 igrača odigralo po 10 i više utakmica, možemo reći da je konstantnost bila ključna ove sezone. Napominjemo, da biste bili konstantni, morate biti u odličnom treningu, jer ragbi je jedan od najzahtevnijih sportova.

Alen Ćosović - najbolji sportista opštine Voždovac za 2022.
Alen Ćosović - najbolji sportista opštine Voždovac za 2022.foto: RK Rad

Prvenstvo Srbije B grupa

Protekle godine smo imali i naš razvojni tim koji je nastupio na jednom turniru Prvenstva Srbije B grupe. Ideja oko razvojnog tima je da mladi igrači dobijaju više prostora u igri i da se kroz praksu razvijaju. Takođe B liga je idealna i da se veterani aktiviraju, kao i igrači koji bi da nastupaju u nižem rangu takmičenja. Kako nama sve više i više mladih dolazi iz omladinskog pogona, smatramo da je od najvećeg strateškog značaja održatiti kontinuitet tima u B ligi. Ovim putem pozivamo sve igrače koji bi se vratili u ragbi, a želili bi da igraju na nivou B lige, da se priključe našem razvojnom timu.

Reprezentacija Srbije

Ukupno je 12 igrača Rada ove sezone nastupili na 4 utakmice Reprezentacije Srbije. Za nas je pre svega čast ali i veliko zadovoljstvo što smo mogli u ovolikom broju da doprinesemo u mečevima nacionalnog tima. Ponosni smo na sve igrače i nadamo se da će nastaviti u istom ritmu kao i do sada. U prolećnom delu sezone Srbija je kompletirala dve pobede, kod kuće smo slavili protiv Andore 24- 18, dok smo u gostima bili bolji od Bosne i Hercegovine rezultatom 38-19. Na kraju smo zauzeli drugo mesto u našoj grupi sa tri pobede i jednim tesnim porazom od Bugarske, koja je na kraju zauzela i prvo mesto.

Na prvom meču ove godine u pobedi protiv Andore, nastupilo je ukupno 9 naših igrača, i to: Vladimir Đukić, Predrag Vraneš, Nikola Stanković, Stevan Nikolić, Uroš Babić, Alen Ćosović, Relja Pećanac, Lazar Tatomir i Uroš Jončić. Nikola Stanković je postigao esej. Četiri naša igrača su bili starteri na meču, dok je njih 5 bili na klupi za rezervne igrače.

Na meču protiv Bosne i Hercegovine koji se odigrao u Zenici 07.05.2022. godine je nastupilo ukupno sedam naših igrača: Vladimir Đukić, Predrag Vraneš, Stevan Nikolić, Uroš Babić, Milan Trujkić, Nemanja Stošić i Relja Pećanac. Uroš Babić je bio veoma efikasan u šutu, gde je uspešno pretvorio 3 kaznena udarca i 2 konverzije nakon eseja. Ukupno se četiri naših igrača našlo u prvoj postavi, dok su trojica započela utakmicu na klupi.

Utakmicom protiv Crne Gore smo otvorili novi ciklus, gde smo ubedljivo slavili 62-0. Na meču je nastupilo naših 6 igrača: Vladimir Đukić, Predrag Vraneš, Relja Pećanac, Alen Ćosović, Nikola Stanković i Stevan Nikolić. Stanković je bio posebno efikasan, gde je na kraju psotiogao ukupno 16 poena, odnosno dva eseja i tri transformacije. Vladimir Đukić je postigao svoje prve poene za reprezentaciju. Pet naših igrača je startovalo utakmicu, dok je jedan ušao sa klupe.

Na drugom meču protiv Turske u Trabzonu, gde smo pobedili 23-6, ukupno je 8 naših prvotimaca uzelo učešće: Vladimir Đukić, Predrag Vraneš, Relja Pećanac, Alen Ćosović, Nikola Stanković, Nemanja Stošić, Uroš Jončić i Stevan Nikolić. Nikola Stanković je postigao esej na meču. Na meču je ukupno startovalo 5 naših igrača, dok je trojica njih ušlo sa klupe.

Na kraju posebno moramo istaći Vladimira Đukića, Predraga Vraneša i Relju Pećanca koji su odigrali svih 4 utakmica za nacionalni tim ove sezone. Po tri meča su odigrali Nikola Stanković, Alen Ćosović i Nemanja Stošić.

Reprezentacija Srbije posle pobede nad Turskom u Trabzonu - oktboar 2022
Reprezentacija Srbije posle pobede nad Turskom u Trabzonu - oktboar 2022foto: RK Rad

Predstavljanje mladih igrača u seniorskom timu

Kada pogledate naš sastav prvi utisak vam je da je to tim mešavine mladosti i iskustva. I možemo apsolutno reći da ste u pravu. Pola ekipe čine iskusni igrači preko 30 godina, dok druga polovina čine mladi igrači ispod 23 godine. Malo nas brine velika generacijska rupa jer ako pogledamo koliko je aktivnih igrača počev od 1991. godišta do 1999. godišta, dobijamo samo Stanislava Ljubičića. Kada kažemo aktivnih igrača, mislimo na igrače koji su nastupali ove sezone.

Međutim, ono čime se itekako ponosimo je kvalitet mladih koji dolaze iz omladinskog pogona. U klasi generacije 2004 protekle godine je nastupilo ukupno 4 igrača. Danijel Stojanović je nastupio na 10 mečeva i postigao je 11 eseja. Uroš Jevđenijević je nastupio na 9 utakmica i postigao 3 eseja. Boris Milojković je nastupio na 7 mečeva i psotigao 2 eseja. Mihajlo Samardđić je odigrao 6 utakmica i postigao tri eseja i imao jedno uspešno pretvaranje. Ovi momci su i dalje aktivni juniori, ali su već nakupili poprilično iskustva u seniorskoj konkurenciji.

Kadeti RK Rada - jedna od najuspešnijih mlađih selekcija
Kadeti RK Rada - jedna od najuspešnijih mlađih selekcijafoto: RK Rad

Od aktivnih U23 igrača koji su standardni prvotimci, tu je iz klase 1999 Vojin Karanović, koji igra na poziciji druge linije u skramu. U klasi godišta 2000 tu su Nikola Stanković koji igra na nekoliko pozicija u liniji, Srđan Božić koji je prvi demi ekipa i Nikola Stašić koji je nastupio na poziciji krila. U generaciji 2001. tu su Relja Pećanac koji pokriva pozicije druge i treće linije, kao i Milan Trujkić kome je primarna pozicija taloner, ali zbog mobilnosti može pokrivati nekoliko pozicija u liniji i skramu. U klasi 2002. imamo Nemanju Stošića koji pokriva pozicije na centarskim linijama.

Kada pogledamo naše mlade, dobijamo brojku do 11 vrlo mladih igrača, koji će da budu budući kostur ekipe. Napominjemo da to igrači koji su imali značajne uloge u osvajanju titula u Prvenstvu, Kupu i u ragbiju 7. Odličan rad u mlađim kategorijama se uvek isplati i uvek daje rezultate. Svi naši U23 igrači su školovani i imaju po nekoliko sezona u mlađim kategorijama iza sebe. Na njih smo izuzetno ponosni.

Mlade nade Ragbi kluba Rad sa osvojenim trofeijma u 2022.
Mlade nade Ragbi kluba Rad sa osvojenim trofeijma u 2022.foto: RK Rad

Planovi za budućnost

Ulaganje u infrastrukturu

Planiramo da nastavimo da ulažemo u formiranje klupskih prostorija. Ukoliko niste znali, organizujemo akcije skupljanja sredstava, gde nakon svake akcije kupimo po jedan kontejner i dodajemo na trenutnu konstrukciju. Trenutno imamo 4 kontejnera, gde je svaki po 14,4 km2, odnosno naše prostorije su trenutno ukupno 57,6km2. Ovih dana završavamo akciju prikupljanja i 5. kontejnera, tako da će naše prostorije u skoroj budućnosti biti 72km2. Krajnji cilj je formiranje kancelarija, svlačionica i prostora gde će boraviti svi članovi kluba. Možda ne napredujemo krupnim koracima, ali za nas je svaki korak zlata vredan.

Ulaganje u igrački kadar

RK Rad je decenijama unazad poznat po svojoj ragbi školi, koja je jedna od najboljih kako u zemlji, tako i u regionu. Tokom svih ovih godina smo redovni učesnici svih razvojnih projekata Ragbi saveza Srbije, koji nam omogućavaju da zadržimo kvalitetan i kontinuian rad sa mladima. Nije nikakva tajna, ukoliko želite da napravite kvalitetnog igrača, taj igrač mora proći kroz mlađe kategorije. Retko se dešava da neko počne u seniorima i da igra na visokom nivou.

(Espreso/RK Rad)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.