TUGA: Legendarna Lidija (57) preminula od raka, 20 godina je žalila POGIBIJU ČETVOROGODIŠNJEG SINA...
Lidija de Vega (1964-2022), Foto: Printscreen/Facebook/Volley Belles

tragedija

TUGA: Legendarna Lidija (57) preminula od raka, 20 godina je žalila POGIBIJU ČETVOROGODIŠNJEG SINA...

Njena ćerka je 20. jula objavila zdravstveno stanje svoje majke, napominjući da je „u veoma kritičnom stanju"

Objavljeno: 11:48h

Filipinska sportska ikona i legenda atletike Lidija de Vega umrla je u sredu, 10. avgusta, posle četvorogodišnje borbe sa rakom dojke. Imala je 57 godina.

- Ona se veoma hrabro borila i sada počiva u miru - rekla je De Vegina ćerka, Stefani Merkado de Kenigsvarter, u objavi na društvenim mrežama kasno u sredu.

Jedan od najodlikovanijih sportista u istoriji Filipina, De Vega je prevashodno kao sprinterka osvojila 15 zlatnih medalja na više međunarodnih takmičenja, uključujući devet samo sa Igara jugoistočne Azije (SEA).

Bivša azijska kraljica staze takođe je osvojila četiri azijska atletska prvenstva – dva 1983. i još dva 1987. – i takođe dve zlatne medalje na Azijskim igrama 1982. i 1986. godine. Umiljato nazvan Diaj, De Vega je bila dva puta olimpijac i član tima sa prvom zlatnom medaljom Filipina 1984. i 1988. godine.

Nakon što je osvojila svoje poslednje dve medalje na SEA igrama 1993. godine, Lidija se povukla sa 30 godina na Igrama u Manila-Fuđijanu 1994. godine, gde je veoma voljena atletičarka završila svoju karijeru pobedom u trci na 100 metara, prema novinskom izveštaju od 26. oktobra 1994. godine.

Njena ćerka je 20. jula objavila zdravstveno stanje svoje majke, napominjući da je filipinski sportski velikan „u veoma kritičnom stanju“.

Stefani je zatražila od javnosti molitve i donacije jer se penzionisana sportska zvezda borila sa rakom dojke u četvrtom stadijumu od 2018.

Opisujući De Vegino stanje kao „najveću trku u njenom životu“, Merkado-De Kenigsvarter je rekla da njena majka nije mogla da govori, ali je rekla da je njihova porodica i dalje sigurna da je De Vega mogla da ih čuje.

Otkako se povukla iz centra pažnje, De Vega se zadovoljila mirnim životom kao trener sa sedištem u Singapuru, dok se njena ćerka proslavila kao odbojkašica.

Lidija de Vega je februara 2001. doživela tešku porodičnu tragediju kada joj je četvorogodišnji sin Džon Majkl poginuo u saobraćajnoj nesreći.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.