ČITAV MINUT JE NIKI LAUDA GOREO ZAROBLJEN U BOLIDU: Sveštenik ga spremio za onaj svet, a on se vratio po titulu!
Niki Lauda, Foto: Profimedia, Today in history

na današnji dan

ČITAV MINUT JE NIKI LAUDA GOREO ZAROBLJEN U BOLIDU: Sveštenik ga spremio za onaj svet, a on se vratio po titulu!

Lauda je u brzoj krivini ulevo pri brzini od 225 kilometara na čas izgubio kontorlu nad svojim Ferarijem, udario u zaštitnu ogradu, a onda se bolid odjednom našao u oblaku vatre. Austrijanac je bio zarobljen u tom paklenom ognju

Objavljeno:

Na današnji dan, 1. avgusta 1976. desio se jedan od najjezivijih udesa u istoriji Formule 1.

Već u drugom krugu VN Nemačke u Nirburgringu, akltuelni šampion Niki Lauda je u brzoj krivini ulevo pri brzini od 225 kilometara na čas izgubio kontorlu nad svojim Ferarijem, udario u zaštitnu ogradu, a onda se bolid odjednom našao u oblaku vatre. Austrijanac je bio zarobljen u tom paklenom ognju. Čitav minut.

Vozači Arturo Mercario, Bret Lunger, Gaj Edvards i Harald Ertl stigli su na lice mesta nekoliko trenutaka kasnije, ali pre nego što je Mercario uspeo da izvuče Laudu iz automobila, Niki je zadobio teške opekotine po glavi i rukama i udahnuo vruće otrovne gasove koji su mu oštetili pluća i krvi.

U intervjuu za BBC Radio 5, Lauda je rekao:

- U suštini su dva ili tri vozača pokušavala da me izvuku iz auto, ali jedan je bio Arturo Mercario, Italijan, koji je takođe morao da stane na mestu nesreće, jer sam blokirao put; i on je zaista sam ušao u auto i otkačio moj sigurnosni pojas, i onda me izvukao. Bilo je neverovatno, kako je to mogao da uradi, a ja sam ga posle sreo i rekao sam: 'Kako si to uspeo?!' On je rekao: 'Iskreno, ne znam, ali bilo je jako teško, jer si ga tako snažno pritiskao, a kada sam ga nekako otkačio, izvukao sam te iz auta kao pero...

Pošto je Lauda nosio modifikovani šlem koji mu nije odgovarao kako treba; pena se stisnula i skliznula mu je sa glave tokom nesreće, ostavljajući lice izloženo vatri. Iako je Lauda bio pri svesti i mogao je da stoji odmah nakon nesreće, kasnije je pao u komu. Dok je bio u bolnici dobio je poslednjeu pričest, ali je preživeo.

- Sebi sam govorio (dok sam gledao sveštenika), ako on ovo smatra poslednjom pričesti, okej. Ali, ja neću da odustanem - rekao je svojevremeno Lauda o tom događaju.

Niki Lauda
foto: EPA

Lauda je zadobio velike ožiljke od opekotina na glavi, izgubivši veći deo desnog uha, kao i kosu na desnoj strani glave, obrve i kapke. Odlučio je da ograniči rekonstruktivnu hirurgiju na zamenu očnih kapaka i vraćanje njihove funkcionalnosti. Posle nesreće uvek je nosio kapu da pokrije ožiljke na glavi. Organizovao je da sponzori koriste kapu za reklamiranje.

Auistrijanac je uoči trke zbog loših bezbednosnih mera i obilne kiše tražio bojkot, ali je većina vozačaipak bila za to da se vozi na Nirburgringu. Karlos Rojteman je u narednim trkama bio Laudina zamena, a Ferari je bojkotovao Veliku nagradu Austrije u znak protesta zbog onoga što su videli kao povlašćenog tretmana prema vozaču Meklarena Džejmsu Hantu na Velikoj nagradi Španije i Velike Britanije.

Samo četrdeset dana posle užasne nesreće, Lauda je ponovo seo u crveni bolid. I to baš u Monci, gde je jedna od najzahtevnijih staza u Formuli 1.

Ne samo da je vozio, bio je četvrti. Kada je skidao opremu po završetku trke, zaštitne tkanine na glavi bile su krvave. Kapuljaču i nije mogao da odvoji od zavoja, morao je da ih pokida oboje odjednom.

- Tada sam govorio da sam strah (od vožnje i novog udesa) pobedio brzo i bezbolno. To je bila laž. Ali, tada mi je delovalo glupo da izigravam slabića pred konkurencijom. Tad, u Monci... Tad me je strah preplavljivao - napisao je Lauda u autobiografiji "Do pakla i nazad".

Niki Lauda
foto: AP

Tu je dopisao i sledeće o podvigu u Monci koji je zadivio svet:

- To je bila najbolja stvar za moje psihičko zdravlje. Da sam ležao i samo nastavio da mislim o onome što mi se desilo na 'Ringu, to bi me dokrajčilo.

Uprkos svim prognozama, taj šampionat ne samo da je završio, već ga je okončao na drugom mestu, tik iza Britanca Džejmsa Hanta.

Sledeće sezone je Lauda bio prvak. Za poen je nadmašio Hanta.

Niki Lauda je preminuo 20. maja 2019. u 71. godini života.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.