NOMINOVANA ZA ŽENU GODINE, A NIJE ŽENA?! Transrodna plivačica podelila naciju, druge takmičarke traže zabranu!
Vi(lija)m Tomas, Foto: Profimedia

ne ispunjava prvi uslov

NOMINOVANA ZA ŽENU GODINE, A NIJE ŽENA?! Transrodna plivačica podelila naciju, druge takmičarke traže zabranu!

Kada god se Tomas pojavi u bazenu nastane haos, reakcije su često žustre i burne i postavlja se pitanje da li joj treba biti dozvoljeno da se takmiči sa ženama

Objavljeno: 18:49h

Univerztet Pensilvanija (UPEN) nominovao je svoju plivačicu Liju Tomas (22) kao kandidata za najbolju sportistkinju godine na nacionalnom nivou, što je dovelo do bure osuda i nezadovoljstva, i javnosti i raznih konzervativnih organizacija u SAD.

Razlog tome je što je Lija Tomas zapravo rođeni muškarac koji je u međuvremenu, posle hormonskog tretmana, "postao" žensko i takmiči se u konkurenciji slabijeg pola.

- UPEN je izgleda zaboravio na činjenicu da ako žele da kandiduju nekoga za nagradu "NCAA Žena godine", ta osoba mora biti žena. Nema nikakve hrabrosti u tome da se takmičite protiv konkurencije nad kojom imate biološku prednost. Sramota za Univerzitet Pensilvanija što su nominovali Liju Tomas za godišnju nagradu za najbolju sportistkinju - navodi se u poruci vrlo uticajne konzervativne organizacije "Fondacija mladih Amerike".

Lija Tomas je bila Vilijam (William) Tomas, onda je promenila pol i sada obara rekorde i dominira u ženskoj konkurenciji.

Jača, mišićavija od konkurencije, Lija je pobrala silne nagrade i prva mesta te je njen Univerzitet doneo odluku da je kandiduje za sportistu godine u konkurenciji svih Univerziteta.

Kada god se Tomas pojavi u bazenu nastane haos, reakcije su često žustre i burne i postavlja se pitanje da li joj treba biti dozvoljeno da se takmiči sa ženama.

Posle takmičenja u Atlani u martu ove godine, Ispred "MekKoli centra" su viđeni protesti protiv transrodne plivačice. Okupljeni su zahtevali da se uvede zabrana za trans plivačice i da se tako zaštite ostale takmičarke.

Njen slučaj dosta podseća ne nekoliko kontroverznih iz drugih sportova.Kaster Semenja je slično optuživana da ima nefer prednost nad koleginicama atletičarkama zbog viška muških testostertona.

Lorel Habard je prvo bila Gevin Habard, a Novozelanđanka koja se bavi dizanjem tegova je onda promenila pol i počela da postavlja mnogo bolje rezultate, naravno u ženskoj konkurenciji. Leta 2021. je postala prva transrodna olimpijka.

Oskar Pistorijus je takođe svojevremeno potresao svet atletike jer je ovaj Južnoafrikanac rođen sa deformitetom obe noge, ali su mu ugrađene proteze zahvaljujući kojih je imao prednost u trčanju u odnosu na kolege.

Pistorijus je od 2015. u zatvoru zbog ubistva supruge.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.