Čovek koji je naučio Kasparova da igra šah: Karpov je protivnike davio kao zmija žabu, dok nije doživeo nervni slom
Anatolij Karpov, Foto: EPA/Juan Carlos

na današnji dan rodio se šahovski velemajstor

Čovek koji je naučio Kasparova da igra šah: Karpov je protivnike davio kao zmija žabu, dok nije doživeo nervni slom

Anatoloj Karpov postao je velemajstor 1970. godine u tinejdžerskoj dobi nakon osvajanja turnira, uključujući i najznačajniji " World Junior Championship"

Objavljeno:

Kada bi se spomenuo šah, mišljenja bi bila podeljena, pojedini bi smatrali da je to sport, pojedini da je umetnost, a neki da je to skupina matematičkih proračuna i vrsta nauke.

Karpov je svojim umećem, inovacijom, disciplinom i ljubavlju uspeo da predoči savršenu simfoniju ovih podela i da ih ujedini u jednu prelepu, interesantnu i igru punu manevara koji kao da su sklapali mozaik univerzuma.

Njegov stil igre poredili su sa jednom specijalnom vrstom zmije, "boa", a neke od karakteristika su pasivnost, strpljenje, bez mnogo rizika, čekanje da protivnik napravi minimalnu grešku koja će skupo da ga košta.

GAZDA JEZDA MU PLATIO 5 MILIONA DOLARA ZA MEČ, AMERIKANCI GA JURILI KAO ZVER: Ovako je UHAPŠEN šahovski GENIJE

Rođen je na današnji dan 1951. godine u Rusiji, Čeljabinska oblast, nekadašnjem Sovjetskom savezu u gradu Zlatoust.

Rano je pokazao interesovanje za šah, a već sa 15 godina postaje zvanično najmlađi majstor šaha u Sovjetskom savezu.

1974. po prvi put postaje svetski prvak nakon što se u finalu susreo sa Robertom Džejmson"Bobi" Fišerom. Karpov je tu titulu dobio bez i jednog odigranog meča, jer je Fišer odbio da igra zbog brojnih zahteva koje je uputio Svetskoj šahovskoj federaciji FIDE, a koje mu oni nisu ispunili.

Međutim, Karpov je godinama kasnije dokazao svoju dominantnost i moć nad šahovskom tablom, pa je samim tim odbranio titulu prvaka sveta 1978. i 1981.

1 / 5 Foto: epa/juan karlos

A što se tiče njegove istorije, pobedio je 1.118 puta do sada. Doživeo je svega 287 poraza. Odigrao je ukupno 3.163 šahovske partije, od toga 1.480 je završeno remijem.

Velika fama je bila između Karpova i Kasparova, sastali su se mnogobrojno puta u najrazličitijim formama šaha, rezultat u "klasičnom šahu" na turnirima je 21:28, uključujući 119 nerešenih ishoda.

SKUPO GA KOŠTALA IZJAVA O SUKOBU U UKRAJINI! Svetska šahovska federacija izrekla OŠTRU kaznu! (FOTO)

Njihov meč za prvaka sveta održan je 1984. godine. Karpov je tada važio za jedog od najvećih svetskih šampiona, dok se Kasparov tek tad pojavljivao na šahovskoj sceni. Iako je poveo 4:0, potrebne su mu bile još dve pobede kako bi odbranio titulu svetskog prvaka, sledećih 16 partija se završavaju remijem. U 31. partiji Karpov ima prednost u poziciji mada manjkom koncentracije i čvrstim fokusom protivnika ta partija se završava remijem. Gubi sledeću partiju. Nakon poraza u još dve partije. Karpov doživljava nervni slom i predsednik FIDE prekida meč. U revanšu 1985. godine Karpov je izgubio od Kasparova 11:13 i time je njegova desetogodišnja vladavina okončana.

Karpov
foto: epa/juan karlos

- Da sam prvi meč doveo do pobede, Kasparov nikada ne bi bio veliki šahista - smatra Karpov.

- U prvom, ja sam ga naučio kako se igra šah. U drugom meču mi je naneo teške psihološke udarce. Tada je sve počelo. Nije bilo sukoba u prvom meču, Kasparov je smatrao da je veliki, da je igrao sjajno, ali on nije bio veliki i počeo je da igra sjajno tek nakon što je od mene dobio 48 besplatnih lekcija. Siguran sam da je izgubio taj meč, psihološki se ne bi oporavio. Mogao sam ga dobiti i 6:0 i 6:1. Kasparovljev nervni sistem u ovom slučaju sprečio bi ga da nastavi šahovsku karijeru.

Beograd je bio neizbežna prestonica u svetu šaha, njega su posećivali najznačajniji ljudi iz tog miljea, kao i najuticajniji igrači celog 20-og veka, a što se tiče Karpova za njega postoji vrlo zanimljiva informacija, da je on proglašen počasnim građaninom grada Valjeva.

Takođe mu je i Eparhija Valjevska dodelila 2018. godine orden Svetog vladike Nikolaja, što je ujedno i najviše odlikovanje te eparhije.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.