ONA ZASLUŽUJE NAJVEĆA PRIZNANJA: Ukrajinka POBEGLA od rata i SLAVILA na maratonu, ovo je NAJLEPŠA sportska priča!
Maraton, Foto: Profimedia

SVAKA ČAST

ONA ZASLUŽUJE NAJVEĆA PRIZNANJA: Ukrajinka POBEGLA od rata i SLAVILA na maratonu, ovo je NAJLEPŠA sportska priča!

Posle pobede, Vereckaja se ogrnula izraelskom i ukrajinskom zastavom

Objavljeno: 11:26h

Ukrajinska atletičarka Valentina Vereckaja, koja je nedavno od ruske invazije na svoju zemlju pobegla u Izrael, pobedila je danas na Jerusalimskom maratonu.

Po kišovitom, tmurnom i hladnom vremenu, ova 31-godišnja Ukrajinka je trku završila za dva sata, 45 minuta i 54 sekunde.

Uprkos lošim vremenskim uslovima, ulicama Jerusalima trčalo je oko 25.000 ljudi, medju kojima i četrdesetak ukrajinskih sportista, saopštili su organizatori.

Vereckaja, koja je prošlog oktobra pobedila na maratonu u Tirani, nedavno je napustila Ukrajinu, sa svojom ćerkom. Najpre je otišla za Poljsku, a zatim u Izrael. Njen suprug je ostao u Ukrajini gde služi vojsku, naveli su organizatori maratona.

Posle pobede, Vereckaja se ogrnula izraelskom i ukrajinskom zastavom.

Izraelski ministar sporta Čili Troper je juče rekao da je postignut dogovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova da se 100 ukrajinskih sportista koji beže od rata u svojoj zemlju dočeka u Izraelu.

Maraton
foto: EPA/Atef Safadi

Troper je rekao da je u svoj dom primio dve ukrajinske izbeglice, majku sa devetogodišnjim sinom koji se smatra mladom nadom tenisa.

Otkako je Rusija započela invaziju na Ukrajinu, gotovo 17.000 Ukrajinaca je stiglo u Izrael, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova.

Jevrejska agencija, koja se bavi imigracijom Jevreja u Izrael, saopštila je juče da je njih 5.000 dobilo izraelsko državljanstvo po Zakonu o povratku koji Jevrejima, deci ili unucima Jevreja iz inostranstva daje pravo da dobiju državljanstvo.

Izrael je zauzeo oprezan stav nakon ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, tvrdeći da ima posebne veze sa obe zemlje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u govoru pred članovima Kneseta pozvao Izrael da "napravi izbor" tako što će podržati Ukrajinu protiv Rusije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.