SMRT KOJA BOLI SVAKOG DELIJU: Preživeo strašnu tragediju, pa umro iz čista mira! Baš teška sudbina!!!
Navijači Spartaka na Marakani sa Delijama, Foto: Aleksandar Jovanović Cile

VUKAO TRAUMU DO KRAJA ŽIVOTA

SMRT KOJA BOLI SVAKOG DELIJU: Preživeo strašnu tragediju, pa umro iz čista mira! Baš teška sudbina!!!

Tada je prestao da ide na utakmice jer je kao dete pretrpeo veliki šok, ali je u poslednjih 20 godina bio aktivan na tribini i tu je ostavio veliki trag

Objavljeno:

"Mirno spavaj, Lave", pisalo je na transparentu Delija u subotu uveče protiv Novog Pazara, posvećenom legendarnom navijaču Spartaka iz Moskve koji je preminuo krajem jula.

U pitanju je navijač koji je preminuo u 55. godini posle večernjeg trčanja, a preživeo je veliku tragediju iz 1982. godine, kada je došlo do stampeda na utakmici Spartak - Harlem na stadionu "Lužnjiki" u Moskvi

Tada je prestao da ide na utakmice jer je kao dete pretrpeo veliki šok, ali je u poslednjih 20 godina bio aktivan na tribini i tu je ostavio veliki trag.

- Spartak je izgubio jednog od najlojalnijih navijača. Lav je preživeo stampedo na Lužnjikiju, ali je smogao snage da nastavi, pravi ultras veran principima, jedan koji je uvek znao da bude vodič, da savetuje kako treba. Šokantan gubitak za grupu, za voljene... Mirno spavaj, Lave, nećemo te zaboraviti - napisao je jedan od navijača.

Tragični stampedo mnogi zovu "fudbalskim Černobiljom," a reč je o tragediji kada je na izlazu sa stadiona život izgubilo 66 navijača, uglavnom mladih osoba

Teže je povređena 61 osoba, a o samoj tragediji su stanovnici SSSR saznali tek sedam godina kasnije zahvaljujući režimu.

Ni danas nije razjašnjeno šta se sve desilo posle utakmice Kupa UEFA sa holandskim Harlemom.

Zbog snega koji je zatrpao tribine, za 16.500 navijača otvorena je zapadna istočna tribina i velika većina je ušla na istok jer je bio bliži stanici metroa. Prema zvaničnoj verziji, na klizavim stepenicama su mnogi počeli da padaju i masa je povukla mnoge.

Bilo je raznih teorija, čak su i zapadni mediji dugo nagađali broj poginulih, a sve je počelo da se ozbiljnije istražuje tek posle sličnih nesreća na stadionima "Hilsboro" i "Hejsel".

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.