DRŽAVA STAJE HULIGANIMA NA PUT! Da li je ovo bio poslednji Večiti derbi sa brutalnim tučama?
Foto: Filip Plavčić

NEMA VIŠE!

DRŽAVA STAJE HULIGANIMA NA PUT! Da li je ovo bio poslednji Večiti derbi sa brutalnim tučama?

Zakon postoji od 2003, ali čini se da je došao momenat da konačno počne da se na pravi način sprovodi...

Objavljeno:

Ko se tuče, nosi fantomku, gađa sudiju, napada igrače, snosiće zakonske posledice, i to će čak moći da provede neko vreme iza rešetaka..

Ovo je jedna od novina Zakona o sprečavanju nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama o čijim bi predloženim izmenama trebalo da se izjasne poslanici Skupštine Srbije ove jeseni.

Prema predloženim izmenama zakona, zatvor od 30 do 60 dana ili novčana kazna od 50.000 do 150.000 dinara predviđena je za one koji fizički napadnu učesnike sportske priredbe, uništavaju imovinu, poseduju pirotehnička sredstva, maskiraju se prilikom nasilja, prenose Večernje novosti. U nasilje i nedolično ponašanje, osim napada na učesnike, bacanje predmeta na teren, izazivanje nereda, paljenje navijačkih rekvizita... ubuduće će biti inkriminisano (zabranjeno i kažnjivo) i "pokušaj unošenja ili isticanje u sportskom objektu obeležja kojima se vređaju nacionalna, verska ili druga osećanja ili izaziva mržnja i netrpeljivost koja može da dovede do fizičkog sukoba".

Inače, ovaj zakon postoji još od 2003. godine, izmenjen je 2013. ali do sada nije doneo neke preterane rezultate, što je moglo da se vidi i na prethodnom Derbiju u Humskoj, prošlog decembra, kada su se Grobari na Jugu međusobno "zakrvili", a za šta je odgovarala samo šačica hrvatskih državljana.

Bilo je i slučajeva da su pojedini "navijači", tačnije huligani, uprkos zabranama prisustvovanja utakmicama mirno i bez uznemiravanja dolazili na utakmice, čak i vodili navijanje...

Najnoviji primer bio je minuli Derbi, kada su se na Istoku desile dve, a ispod Severa jedna tuča među huliganima.

Nadamo se da će država konačno malo da "zavrne slavinu" ovim izgrednicima.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.