KO UZIMA PRVI TROFEJ U SEZONI? Može li neko da pokvari račune Partizanu i Zvezdi? (VIDEO/FOTO)
Foto: Starsport/Srđan Stevanović, Starsport/Peđa Milosavljević

KUP RADIVOJA KORAĆA, NAJAVA!

KO UZIMA PRVI TROFEJ U SEZONI? Može li neko da pokvari račune Partizanu i Zvezdi? (VIDEO/FOTO)

Veliko finale igra se u nedelju od 21 sat

Objavljeno: 12:19h

Tradicija kaže da je sredina februara vreme kada se igra završni turnir Kupa Radivoja Koraća u košarci. Tradicija takođe kaže i da je Niš sjajan domaćin završnog turnira. Borba za trofej će nakon male pauze (prošle godine igrano u Novom Sadu), ponovo biti održano u niškoj dvorani “Čair”.

Od četvrtka do nedelje (17.-20. februara) osam timova boriće se za popularnu "Žućkovu levicu”. Crvena zvezda želi da poveže drugi trofej zaredom u ovom takmičenju, ali će imati dosta posla da to uradi. Svoju šansu da podigne trofej u nedelju vreba pre svega Partizan koji predvođen Željkom Obradovićem želi da ponovi uspeh od pre dve godine kada je osvojio pehar u Nišu.

Kup Radivoja Koraća
foto: kss.rs

Iz drugog plana planove Zvezdi i Partizanu žele da pomrse ABA ligaši poput Mege, čačanskog Borca i FMP-a, a u Nišu će još igrati Zlatibor, Radnički i zemunski Borac koji će pokušati da naprave iznenađenje.

Kup Radivoja Koraća je zvanični naziv nacionalnog košarkaškog kupa Srbije od 2003. godine. Prema dogovoru iz 2011. godine između KSS-a i FIBA, KSS je podržan da se replika originalog evropskog trofeja uručuje pobedniku Kupa Srbije. Najuspešniji tim od 2003. godine je Partizan koji je 8 puta bio pobednik, a odmah iza njega je Crvena zvezda sa jednim trijumfom manje.

Niš će ove godine 12. put u istoriji ugostiti osam ekipa. Kada pogledamo ko je sve osvajao trofej u ovom gradu mnogi će sa pravom reći da Niš pripada Partizanu jer cu crno-beli čak sedam puta osvojili ovaj trofej u gradu na obali reke Nišave. Crvena zvezda se dva puta vratila kao pobednik, a dva puta su i ostali uspeli da poremete planove večitim rivalima.

Hala Čair
foto: Starsport©

Samo jednom se u istoriji desilo da u finalu u Nišu ne igraju večiti rivali iz Beograda. To se dogodilo 2003. godina kada je FMP u finalu savladao Hemofarm 88:67. Kada govorimo o iznenađenjima u Nišu, najveće se dogodilo 2016. godine. Tada je Mega uspela da pobedi Partizan 85:80 i stigne do svog za sada jedinog trofeja u ovom takmičenju.

1 / 3 Foto: Starsport©

Crvena zvezda je dva puta u Nišu podigla trofej. Crveno - beli su trijumfovali 2015. godine protiv Mege 80:74 i protiv Partizana 2017. kada je bilo 74:64.

Večiti rivali odigrali su poslednja tri finala u Nišu, a svaki put kao pobednici izlazili su crno-beli.

Posebno uzbudljivo bilo je pre dve godine kada je posle produžetka Partizan slavio 85:84.

Ljubiteljima košarke ostaje samo da uživaju u predstojećem turniru. Uzbuđenja će sigurno itekako biti, a nadamo se da će sve proteći u fer i sportskom duhu bez incidenata pa na kraju neka najbolji pobedi i odnese trofej u svoje vitrine.

(Espreso/M. Dr.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.