DAME I GOSPODO POZDRAVITE NAJBOLJEG ŠUTERA SVIH VREMENA: Stef Kari ispisao istoriju!
Foto: Profimedia

nba

DAME I GOSPODO POZDRAVITE NAJBOLJEG ŠUTERA SVIH VREMENA: Stef Kari ispisao istoriju!

Košarkaš Golden Stejta i zvanično je postao najbolji šuter u istoriji ovog sporta

Objavljeno:

Istorija je ispisana!

Kada je lopta prošla kroz obruč u petom minutu meča protiv Njujorka, Stef Kari je i definitvno ugravirao svoje ime na tron najboljeg šutera svih vremena. Srušio je rekord Reja Alena kao najboljeg trojkaša u istoriji NBA lige. Kariju su večeras bile potrebne dve trojke u Medison Skver Gardenu da bi srušio Alenov rekord od pogođene 2.973 trojke u karijeri. Došao je do njih već na poečtku meča i bacio Medison u trans. Sve ostalo je istorija.

Kari ima 33 godine i s obzirom kako igra, deluje da će postaviti granice novog trojkaškog rekorda koje će biti jako teško srušiti u budućnosti.

Stef Kari
foto: Profimedia

Ono što je impresivno i u neku ruku zastrašujuće je da je Kariju za obaranje rekorda trebalo skoro duplo manje utakmica i duplo manje minuta na parketu! Alen je do 2.973 pogođene trojke došao odigravši 46.350 minuta u 1.300 NBA utakmica. Bilo mu je potrebno 7.429 pokušaja.

Kariju je ga nadmaši bilo dovoljno 6.892 pokušaja u 26.972 minuta na 789 utakmica. Brutalno! Alen je rekord držao nešto više od 11 godina pošto je prethodno srušio još jednog kultnog trojkaša Redžija Milera koji je ostao na 2.560 pogođenih trojki.

Pao bi Alenov rekord i ranije da ne beše one teške povrede ruke pre dve godine, ali čak i taj detalj daje posebnu dimenziju Stefovom legendarnom ostvarenju. Vratio se jači i pokazao da je šuter kakvog košarka nije videla.

Imala je NBA liga pored Milera i Alena još neke vrhunske šutere poput Larija Birda, Dejla Elisa, Glena Rajsa, Rašara Luisa, Peđe Stojakovića, Stiva Neša, Džejsona Ričardsona, Kajla Korvera, Pola Pirsa, ima i danas Kevina Durenta, Džejmsa Hardena, Kleja Tompsona... Ali svetska košarka nije videla šutera poput Stefa Karija.

Stef Kari
foto: Profimedia

Karijeva pojava i stil igre su promenili NBA ligu i svetsku košarku pa je danas šut za tri poena glavno oružje svakog tima i kvalitet koji se najviše traži kod igrača.

„Bio sam mali i mršav, a igrao sam protiv starijih i krupnijih. Razlog zbog kojeg sam mogao da igram sa njima je taj što sam bio dobar u šutiranju trojki. Bilo je potrebno dosta veštine, vežbe i ponavljanja da bih zadržao konstantnost“, objašnjavao je Kari kako je postao to što jeste.

Sudbina je htela da Kari obori rekord baš u Njujorku protiv Niksa. Na draftu 2009. godine, Karija je sa sedme pozicije izabrao Golden Stejt. Ali Stef, njegov otac Del (koji je i sam bio jedan od najboljih trojkaša NBA lige), i agenti su se nadali da će Njujork Niksi izabrati vižljastog beka sa osme pozicije. Priznali su to kasnije i otkrili da su bili tužni u tom trenutku. Ipak, Pet Rajli iz Njujorka nije bio zagrejan za Stefa Karija. Hladno je poručio Voriorsima da mogu da biraju Stefa sa sedme pozicije i da on nema nikakve pretenzije da ga uzme i ako ga oni preskoče.

Na tom draftu je prvi izabran Blejk Grifin od strane Klipersa. Memfis je sa druge pozicije briao Hašima Tabita iz Tanzanije. Oklahoma je sa trećeg mesta odabrala Džejmsa Hardena. Sakramento je birao treći i odlučio se za Tajrika Evansa. Minesota je imala peti i šesti pik. Prvi su potrošili na Rikija Rubija, a drugi na izvesnog Džonija Flina. Dakle, Vukovi su oba pika iskoristili na bekove i nijedan od njih nije bio Kari. Pomenuti Flin je u NBA ligi odigrao 3.738 minuta i postigao 118 trojki. U NBA ligi je proveo tri sezone, a karijeru je završio 2014. u italijanskoj Orlandini sa 25 godina. Ali i to je draft...

Sudbina je htela da Karija u Voriorse izabere i dovede legendarni Don Nelson. Trener sa najviše pobeda u istoriji NBA lige se smatra jednim od očeva „ run ang gun“ košarke koja se oslanjala na spoljne igrače i veliki broj šuteva za tri poena. Mozak i oči čoveka koji je težio totalnoj ofanzivi su videli nešto što drugi nisu. Nelson je uveo Karija u NBA ligu i ubrzo posle toga se oprostio.

Sudbina je htela i da Kari eksplodira pod trenerskom palicom Stiva Kera. Čoveka sa najboljim procentom šuta za tri poena u istoriji lige. Nekadašnji trojkaš Bulsa i Sparsa je bolje od drugih video kakvo blago ima i već sedam godina iz prvog reda gleda sve Stefove čarolije.

Sudbina je htela i da se ovaj rekord desi baš protiv tih Niksa u dvorani u kojoj je Stef sebe zamišljao.

U februaru 2013. godine, Kari je baš u Medison Skver Gardenu protiv Niksa odigrao partiju koja je bila prekretnica u njegovoj karijeri, ali i u istoriji svetske košarke. Te večeri je šutirao trojke 11/13, ubacio rekordnih 54 poena i tada je počela „Era Stefa Karija“. Taj momenat se smatra početkom „Efekta Stefa Karija“ na celu ligu i zaokretom američke košarke prema fokusu na šut za tri poena.

Od tog meča u Njujorku pre osam godina, Kari je nemilice zatrpavao rivale nemogućim trojkama. Postao je prvi igrač koji je u jednoj sezoni (2015/16) ubacio više od 400 trojki (402). Primera radi, u 2000/01 čak 17 timova u ligi nije uspelo da ubaci ukupno 400 trojki u sezone. Eto koliko je Kari promenio košarku i NBA.

„Ne samo da je Stef promenio stil košarke u NBA ligi sa svojim šutem za tri poena već je napravio revoluciju. Samo nekoliko tipova u istoriji košarke poput Karima Abdula Džabara, Vilta Čemberlena, Medžika Džonsona, Majkla Džrodana, Šakila O Nila ili Alena Ajversona su bili revolucionarni za ovu igru. Stef je promenio pristup cele lige košarci. Sada svi šutiraju“, rekao je nekadašnjim sinonim šutera za tri poena, legendarni Redži Miler koji je večeras uživo u Medisonu posmatrao Karijev rekord.

Stef Kari
foto: EPA/John G Mabanglo

Stiv Ker je nedavno rekao da je šut za tri poena nekada bio više luksuz nego potreba, a da je danas glavni uslov moderne košarke.

„Najinspirativnija stvar kod Stefa je njegova fizika. On je ispod standarda košarkaša na kakve smo navikli. Kombinacija njegove prosečne fizike i neverovatne radne etike su inspiracija gomili mladih igrača da pokušaju i oni. To je njegov najveći doprinos promeni košarke. Dao je nadu mnogim drugima“, rekao je Bob Mekilop, Karijev trener za koledža Dejvidson koji je takođe u Medisonu prisustvovao pisanju istorije.

Kari je večeras postavio sebe na tron najboljeg šutera svih vremena ali ima još izazova ispred sebe koji mogu da ga podignu u legendarne visine. Ako nastavi ovako, srušiće svoj rekord od 402 pogođene trojke u jednoj sezoni.

I ne samo da ih šutira i pogađa, već to radi na svoj način. Kao niko drugi. Zbog njega bi neki još odaljili liniju šuta za tri poena jer mu je sasvim svejedno da li šutira sa sedam, osam ili deset metara. Pogađa iz svih uglova i sa svih razdaljina.

Sa njegovom pojavom u košarci smo spoznali da šutevi sa 10 ili 12 metara nisu nikakva iznuđena, već sasvim moguća i realna rešenja. Trojke iz tranzicije, kontranapada, pa čak i sa centra... Kari više nikoga ne iznenađuje sa takvim šutevima. Osim protivnika koji to ne mogu da brane jer je svojim stilom igre raširio i stvorio potpuno novi i veći prostor iz kojeg rivalu preti opasnost.

I sve to daje rezultate. Kari je sa tim stilom već tri puta doneo Golden Stejt šampionski prsten. Dva puta je bio MVP lige, dva puta njen najbolji strelac. Na dobrom je putu da to sve ponovi u ovoj sezoni. Voriorsi su trenutno najbolji tim u ligi, a on drugi strelac.

„Najlakše bi mi bilo da kažem da je on najbolji šuter kojeg sam video, a video sam mnoge velike šutere. Zato ću reći da on ne spada među njih. On je posebna kategorija za sebe“, rekao je Rej Alen o Stefu Kariju.

Stef Kari više nema šta da juri istoriju. On je istorija koja se dešava pred našim očima.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.