DANILO ANĐUŠIĆ: Moramo da odgovorimo na Zvezdinu čvrstu odbranu, samo sa pravom energijom možemo da pobedimo!
Foto: Profimedia

EVROLIGA

DANILO ANĐUŠIĆ: Moramo da odgovorimo na Zvezdinu čvrstu odbranu, samo sa pravom energijom možemo da pobedimo!

Srpski reprezentativac govorio je u najnovijem intervjuu o duelu sa crveno-belima

Objavljeno: 12:25h

Prvi mesec nove klupske sezone još nije kompletiran, ali konstatacija da je Danilo Anđušić povukao dobar potez kada je prihvatio poziv Zvezdana Mitrovića da dođe u Monako apsolutno je na mestu.

Srpski reprezentativac vratio se u elitni rang evropske košarke posle više od četiri godine i posle pet kola deluje kao da nikada nije ni napuštao evroligaški brod. Drugi je strelac tima iz Kneževine posle neprikosnovenog Majka Džejmsa, ujedno i prvi trojkaš među igračima sa bar deset ispaljenih lopti. Uklopio se dobro u Mitrovićeve taktičke zamisli i Monako doveo u položaj da se trenutno nađe na četvrtoj poziciji u celom takmičenju po prosečnom indeksu korisnosti (88,6 – ispred samo Real, CSKA i Barselona) i poenima (79,2 – ispred isti rivali), te da praktično u svim ostalim statističkim kategorijama njegova ekipa bude među top pet.

Danilo Anđušić
foto: Profimedia

Sledeći rival Monaka na evropskom putu je – Crvena zvezda (utorak, 19.00). Duel timova sa identičnim skorom (2-3) savršena je prilika za razgoor za Anđušićem koji iza sebe ima pozamašno iskustvo igranja protiv šampiona Jadranske lige.

“Crvena zvezda na početku ove sezone ima dosta problema sa povredama, što se vidi po skraćenoj rotaciji. Svi igrači koji su u mogućnosti da igraju pokazali su neverovatnu energiju i posvećenost u odbrani. Kroz odbranu crpe energiju za napad i upravo su kroz dobar posao na svojoj polovini izvukli pobede, čak i u nekim situacijama gde to možda nije bilo očekivano“, priča Anđušić za Mozzart Sport i nastavlja:

“Svesni smo da neće biti lako. Mi smo u nedelju takođe igrali utakmicu domaćeg prvenstva, kao i Zvezda u ABA ligi, zato suštinski nema mnogo vremena da se razmišlja o sledećem protivniku, jer je ritam takav da se igra na svaka dva dana“.

Šta je to na šta će Monako da obrati posebnu pažnju kada je u pitanju igra Crvene zvezde?

“Pre svega moramo da se spremimo da odgovorimo na Zvezdinu čvrstu odbranu, da uđemo sa pravom energijom u tu utakmicu jer samo na taj način možemo da pobedimo“.

Monako na početku nove sezone igra modernu košarku – na poen više, sa dosta pokušaja za tri poena uz određenu napadačku raznovrsnost što je ekipu stavilo na sam vrh po dosadašnjem učinku. Takođe se, iako statistika to možda ne potvrđuje, vodi dosta računa o odbrani, što je deo trenerske filozofije Zvezdana Mitrovića...

“Jeste da smo među najefikasnijim timovima Evrolige, ali da, zaista posvećujemo dosta pažnje odbrani što se možda najbolje videlo protiv Barselone ili Panatinaikosa. Tu se video naš defanzivni kvalitet. Verujem da posvećenom igrom u oba smera možemo da dođemo do pobede, što bi nam dobro došlo za nastavak sezone i težak raspored koji nas čeka“.

Šta je to što bi moglo da reši predstojeći susret Monaka i Crvene zvezde?

“U Crvenoj zvezdi su stvari jasne, jer trener forsira čvrstu odbranu koju su igrale sve njegove ekipe. Mi u ovom trenutku pokušavamo da implementiramo takav defanzivni stil, ali je činjenica da imamo raznovrsne, kvalitetne napadače i normalno je da se trudimo da što bolje igramo u napadu. Naravno, ne zanemarjujemo odbranu. Pokušavamo da iskoristimo naše kvalitete na najbolji mogući način“, nema dilemu srpski šuter i nastavlja:

“Utakmicu će rešiti detalji. Veća energija je jako bitna stvar, kao i ekipa koja bude igrala pametnije, staloženije, biće bliža pobedi. Neće biti lako, ali spremni smo, igramo kod kuće i moramo da iskoristimo prednost domaćeg terena. Čeka nas težak raspored, već u petak nas čeka CSKA takođe kod kuće, pa za vikend domaće prvenstvo...“

Danilo Anđušić
foto: Profimedia

Kako komentarišeš odluku svog reprezentativnog kolege Nikole Kalinića da se u zenitu svoje karijere vrati u srpsku košarku i obuče dres Crvene zvezde? Odavno nismo videli da jedan od najkvalitetnijih igrača na svojoj poziciji u evropskoj košarci napravi ovakav potez...

“Iskreno, lično me je iznenadio kada sam video da je potpisao. U prajmu je svoje karijere, godinama igra na vrhunskom nivou, prošla sezona mu je bila odlična i zato sam bio iznenađen. Siguran sam da su ga hteli najveći evropski klubovi, ali mi je jako drago što je napravio takvu odluku. Verovatno je bio vođen liderskom ulogom koju je dobio, hteo je verovatno na taj način da pomogne Zvezdi i nastavi ritmom koji igra godinama. Od početka sezone pokazuje da je lider ekipe i na krilima njegovog kvaliteta prave dobre rezultate. Osim kiksa protiv Igokee, sve je bilo dobro. Pokazuje se zasad da je napravio pravi potez. Dugo je bio u inostranstvu i u neku ruku je želeo da se vrati kući, da ostane u eliti evropske košarke“.

Monako je u sezonu ušao kao aktuelni osvajač Evrokupa, značajno je promenio tim, ali je i pored tri uzastopna poraza u Evroligi među najprijatnijim iznenađenjima. Baskonija vas je dosad jedina nadigrala...

“U odnosu na prošlu sezonu promenili smo gotovo kompletan tim, možda su ostali jedan ili dvojica iz tima koji je osvojio Evrokup. Još nam je potrebno malo vremena kako bi se sve kockice složile, da krenemo još bolje da funkcionišemo. S obzirom da su nas svi videli kao autsajdera u Evroligi, pokazali smo da možemo da igramo protiv najjačih ekipa i da nikom neće biti lako da igra protiv nas. Sastavili smo takvu ekipu da možemo da napadnemo plej-of“.

Da li vam je to cilj?

“Niko to nije postavio kao cilj, ali u svojim glavama razmišljamo o tome. Imamo kvalitetan tim, koji je sposoban da se bori za Top 8, to smo pokazali u dosadašnjih pet kola. Jedino smo imali loš dan protiv Baskonije. Tad nas šut nije hteo kao prethodnih dana i to je bio najveći problem tada. U ostalim mečevima smo pokazali na kojem nivou možemo da igramo, protiv Barselone i Reala smo bili na po jednu loptu. Mogli smo da dobijemo obe utakmice... Sezona je duga, ima dosta utakmica i verujem da ćemo pokazati dobru košarku, da ćemo mnoge da iznenadimo“.

S obzirom na sve promene u timu, koliko je iz ugla igrača teško ili lako navići se na novi sistem, uloge, svlačionicu, takmičenje, sve što nosi etiketa evroligaša kada imate obaveze na dva-tri dana?

“Nije lako. Svakom timu je potrebno određeno vreme kako bismo naučili svi kako ko funkcioniše, kako ko diše, kako, s kim i na koji način možeš da sarađuješ, da upoznaš nečije navike... Treba vremena da bi se upoznao s nekim, pa situacija nije laka. Pa još sistem trenera, način na koji on razmišlja... Srećom, jako je lako prilagoditi se Zvezdanovom sistemu“.

Prošlo je skoro mesec dana od početka sezone, imali ste i vremena da se upoznate tokom priprema... Pa, kakvi su utisci o Zvezdanu Mitroviću?

“Zvezdan je uvek otvoren za svaku komunikaciju, razgovor, da čuje druga mišljenja... Učinio je sve da nam period tranzicije prođe što bolje i bezbolnije. Kako vreme odmiče i svim utakmicama koje smo imali postajemo sve bolji“.

Kakvu ulogu ti je namenio trener Mitrović?

“Jedan od glavnih razloga zbog kojih sam potpisao za Monakom jeste moja uloga u timu. To sam rekao i Mitroviću tokom razgovora, ali lako smo se dogovorili jer mi je on predočio da ću biti jedan od igrača koji će činiti okosnicu tima i koji će imati važniju ulogu. To sve dolazi sa utakmicama, treninzima, rezultatima...ali, to je bila priča na početku. Osetio sam da sam spreman za takvu vrstu uloge, da budem u timu koji se bori za više ciljeve i igra na najvišem mogućem nivou. Nije bilo teško posle razgovora s njim da donesem odluku da dođem. Svakako, najvažnije mi je da pravimo dobre rezultate, da igramo dobro, a sve ostalo će doći. Moje je da radim svoj posao najbolje što znam, da koristim svaki minut“.

Ako izuzmemo vreme u Kazanju 2017, kada si došao praktično pred kraja takmičenja, kako ti se čini Evroliga u novom formatu?

“Dosta je teže nego u starom sistemu koji sam igrao s Partizanom pre deset godina. Dosta je napornije sada, mnogo utakmica, u kombinaciji s ligom dosta se vremena provede u putu. Ali, moram da napomenem da imamo tu sreću da ljudi u klubu zaista jako vode računa o nama i trude se da nam obezbede sve uslove kako bismo se mi samo fokusirali na rad, utakmice, oporavak... Zato imamo čarter letove što nam značajno olakšava logistiku i organizaciju, imamo više vremena za odmor. Da je drugačija situacija, verovatno bi bilo mnogo teže“.

A, kako ti se čine utakmice?

“Dosta su kvalitetnije nego ranije, interesantnije za gledanje. Dosta je ujednačenije takmičenje. Meni se sviđa ovakav format, jer je interesantnije za sve“.

Pričali smo malopre o svim promenama u sastavu i kada pogledamo spisak igrača imenom i prezimenom, ali i kvalitetom najviše se ističe Majk Džejms. Kakva su ti dosadašnja iskustva s njim?

“Ne mogu apsolutno ništa loše da kažem o njemu. On je veliko ime u evropskoj košarci i samim njegovim dolaskom postali smo ozbiljniji u očima drugih, podigao je kvalitet ovog tima. Suvišno je trošiti reči o njemu, godinama je među najboljim napadačima u Evroligi. On je deo ozbiljno sastavljenog tima, imamo širinu kakva je potrebna za ovaj nivo takmičenja, pa zato i želimo što bolji rezultat“.

Da li je neko od saigrača ostavio poseban utisak na tebe dosad – zalaganjem, radom, treninzima, kvalitetom...

“Nema tu neko ko se posebno izdvaja. Sve igrače manje-više poznajem od ranije sa parketa, igrali smo jedni protiv drugih, ili sam već znao dosta o njima iz priča drugih saigrača, pa mi ništa nije iznenađenje. Možda bih izdvojio Motiejunasa jer sam se iznenadio koliko i na koji način vodi računa o svom telu, prevenciji, zagrevanju i tim stvarima pred utakmica. Ima odličnu radnu etiku, on je neko ko me je prijatno iznenadio, iako sam od drugih čuo dosta toga dobrog“.

Pratite li Leo Vesterman i ti dešavanja u Partizanu? Priča li se o dešavanjima u voljenom klubu?

“Da, da, naravno. Stalno pričamo o tome šta se dešava i često pomenemo period kada smo igrali u Partizanu, pogotovo kada smo zajedno delili svlačionicu. Naravno, kad god nam obaveze dozvole pratimo Partizan i to je neizostavan deo naših razgovora“.

Kako ti se čini povratak Željka Obradovića, pa i dolazak Zorana Savića na mesto sportskog direktora? Partizan sada izgleda daleko bolje, ozbiljnije od prošlogodišnjeg, protiv kojeg si igrao u dresu Burga...

“Sa njihovim dolaskom pokazali su ozbiljnost i u kojem pravcu Partizan želi da ide. Klub zaslužuje da bude u samom vrhu evropske košarke, što svojom istorijom, što veličinom Partizana. Mnogo mi je drago što se Željko vratio, verujem da on može da vrati Partizan na nivo na kojem treba da bude. Ne zavisi sve od njega, naravno, zavisi dosta od igrača, ali ako neko može da izvuče maksimum iz njih, onda je to Željko. Vidi se da iz utakmice u utakmicu igraju sve kvalitetnije. Iskreno se nadam da će tako biti i dalje, da će napraviti rezultate koji se očekuju“.

Postoji i među navijačima posebna energija kada je u pitanju ova sezona...

“Posebno mi je drago što su navijači prepoznali momenat i stali u podršku Partizana, pogotovo sada kada se Željko vratio. Čak i kada stvari nisu išle u dobrom smeru, navijači su bili tu da podrže igrače i klub što samo pokazuje njihovu ljubav prema Partizanu. To je velika stvar za sve“.

Približava se početak reprezentativnih kvalifikacija za Mundobasket, međutim ti si sada u Evroligi i nije realno očekivati da ćeš biti u mogućnosti da pomogneš s obzirom na dobro poznati konflikt dve krovne organizacije i preklapanje termina utakmica. Da li si možda razgovarao sa selektorom Svetislavom Pešićem o tvom eventualnom reprezentativnom angažmanu?

“Nisam konkretno pričao s njim, ali jesam s Draganom Tarlaćem. Pričali smo o svemu, o reprezentaciji, mada ništa konkretno. On mi je rekao da će i selektor da stupi u kontakt sa mnom i svim ostalim igračima. Na tome se završilo“, zastao je na trenutak Anđušić i zaključio:

“Uvek sam tu za reprezentaciju, kao i uvek. Na selektoru je da odluči ko će da bude na spisku. Meni je uvek čast i privilegija kada se nađem tu i oko toga nema priče, uvek ću biti spreman da pomognem koliko mogu“.

(Espreso/Mozzart sport)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.