VEROVATNO NAJVEĆI TRENER U ISTORIJI KOŠARKE: Ovo je biografija DUDE IVKOVIĆA!
Foto: Profimedia

velikan evropske i svetske košarke

VEROVATNO NAJVEĆI TRENER U ISTORIJI KOŠARKE: Ovo je biografija DUDE IVKOVIĆA!

Karijera kakvu bi svaki košarkaški trener samo mogao da poželi

Objavljeno:

Svoju bogatu trenersku karijeru započeo je davne 1978. godine na klupi Partizana. Sa crno - belima već u prvoj sezoni osvaja prvenstvo Jugoslavije, Kup Jugoslavije i Kup Radivoja Koraća, te vrlo brzo nagoveštava uspešnu karijeru u novoj ulozi.

Iz Beograda seli se u Grčku gde preuzima Aris, da bi se nedugo zatim vratio u prestonicu i seo na klupu Radničkog. Vodio je Šibenku tri sezone, a uskoro je postao i pomoćnik selektoru u reprezentaciji Jugoslavije na Svetskom prvenstvu 1986. i na Evropskom prvenstvu godinu dana kasnije.

Od 1987. bio je trener Vojvodine, da bi ubrzo i nasledio Ćosića na mestu selektora Jugoslavije sa kojom osvaja srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, kao i zlatna odličja na Evropskom prvenstvu u Zagrebu 1989, zatim na Svetskom u Argentini godinu dana kasnije, kao i na Evropskom u Rimu 1991.

Novi odlazak u Grčku desio se nakon isteka ugovora u Vojvodini, ovog puta proslavljeni trener seo je na klupu PAOKa. Promenio je ubrzo klub, ali ne i zemlju te postao trener Panionisa, posle čega je stigao poziv velikana evropske košarke - Olimpijakosa.

od 1996. do 1999. bio je na klupi crveno - belih, da bi nakon toga usledio prelazak u AEK iz Atine gde je ostao do 2001. godine.

Dušan Duda Ivković, Duda Ivković
foto: Starsport©

Iz Grčke se seli za Rusiju, konkretno Moskvu u kojoj je bio trener od 2002. do 2007. prvo kao šef stručnog štaba CSKA, a zatim Dinama.

Reprezentaciju preuzima 2008. gde funkciju selektora obavlja narednih 5 godina. Saša Đorđević 2013. postaje novi selektor reprezentacije Srbije.

U svom drugom mandatu na klupi Olimpijakosa osvaja Evroligu u sezoni 2011/12 i definitivno postaje ikona crveno - belih.

Leta 2014. potpisuje ugovor sa Efesom u kom se zadržao do 2016. Sa timom iz Turske osvojio je nacionalni kup, ali zbog loših rezultata u domaćem prvenstvu i Evroligi dobija otkaz.

Svoju karijeru objavio je da završava 2016. godine, a godinu dana kasnije poslednji put je vodio tim sa klupe u ulozi trenera na oproštajnoj utakmici u Atini.

U svojoj bogatoj karijeri sa reprezentacijom osvojio je tri zlata i srebro na Evropskim prvenstvima, zlato na Svetskom i Univerzijadi, kao i srebro na OI.

Prvak Jugoslavije bio je sa Partizanom kome je u vitrine kluba doneo još i trofej Kupa Jugoslavije kao i Kupa Radivoja Koraća. Šampion Grčke postao je sa PAOK-om i Olimpijakosom, dok je crveno - belima doneo i Kup Grčke 1997. godine. AEK je na klupi sa Dudom takođe osvojio dva domaća kupa, dok je u Istanbulu Efesu doneo Kup i Superkup. Sa CSKA tri puta podizao je trofej prvaka Rusije.

Nagradu "Aleksandar Gomeljski" za najboljeg trenera Evrolige dobio je 2012. godine.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.