EVROLIGA DONELA VAŽNE ODLUKE: Usvojen detaljan zdravstveni protokol za predstojeću sezonu (FOTO)
Foto: EPA/ Friedemann Vogel

spisak MERA

EVROLIGA DONELA VAŽNE ODLUKE: Usvojen detaljan zdravstveni protokol za predstojeću sezonu (FOTO)

Svaka utakmica regularnog dela kao i do sada moći će da bude suspendovana najviše tri puta

Objavljeno: 15:26h

Košarkaška Evroliga je, uz konsultacije sa medicinskim stručnjacima, izvršila detaljan pregled zdravstvenog protokola i posebnih propisa iz prošle sezone i unela odgovarajuće izmene za sezonu 2021/22. u Evroligi i Evrokupu.

Kako se navodi u današnjem saopštenju Evrolige, protokoli su napravljeni u koordinaciji sa lekarima lige i svih klubova, a konstruisani su tako da odražavaju iskustvo i drugih velikih takmičenja.

Zdravstveni protokol, između ostalog, uključuje osnovna higijenska pravila ponašanja (pranje ruku, distanciranje, upotrebu zaštitnih maski), pravila kojima je utvrđen maksimalan broj ljudi u halama i svlačionicama, kao i imenovanje menadžera za kovid-19 u svakom klubu.

Igrači, stručno osoblje i sudije će, kako se navodi, obavljati PCR testiranje tri dana pre svake utakmice (dva dana pred utakmice na domaćem terenu) i test posle utakmice, sa izuzetkom pojedinaca koji su vakcinisani ili su prethodno bili pozitivni na koronavirus i naknadno su dobili lekarsko odobrenje.

Evroliga je istakla da će se zdravstveni protokol redovno prilagođavati svakoj mogućoj situaciji.

Kada je reč o posebnim propisima, oni se tiču regularnosti takmičenja i, između ostalog, uključuju to da nijedna utakmica regularnog dela Evrolige neće moći da bude zakazana posle 14. aprila 2022, utakmica regularnog dela Evrokupa posle 12. aprila, a utakmica plej-ofa Evrolige posle 6. maja.

Utakmice koje ne mogu da se odigraju po rasporedu zbog novih ili postojećih ograničenja koje propisuje vlada kluba domaćina, biće suspendovane i zakazane za novi termin. U takvim slučajevima, utakmica se može premestiti i na drugo mesto, ako je potrebno.

Takođe, utakmica će biti suspendovana i pomerana za drugi datum u slučaju da jedan tim ima manje od osmorice igrača na raspolaganju zbog pozitivnih slučaja na koronavirus. Kao i prošle sezone, svaka utakmica regularnog dela sezone moći će da bude suspendovana najviše tri puta.

Kako se navodi, u slučaju da nema dostupnih termina za odigravanje utakmice ili je iscrpljen maksimalni broj odlaganja, tim koji je tražio odlaganje izgubiće utakmicu službenim rezultatom. Ako neki klub odbije da odigra utakmice bez ikakvog opravdanog razloga, izgubiće meč službenim rezultatom, a u slučaju da to ponovi biće diskvalifikovan iz takmičenja, navela je Evroliga.

Na kraju, u slučaju suspenzije sezone, trenutni poredak na tabeli može se smatrati konačnim bilo za nastavak takmičenja ili za plasman u narednu fazu. Kako se dodaje, ako je potrebno, timovi će odigrati sve preostale/odložene utakmice kako bi se osiguralo da je broj utakmica jednak među timovima u istoj grupi.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.