DIVAC TVRDI DA BI DŽORDAN DANAS UBACIVAO 80 POENA PO MEČU: Dao je svoje mišljenje i o neuspehu reprezentacije
Foto: EPA/Andrew Gombert

otvoreno o brojnim temama

DIVAC TVRDI DA BI DŽORDAN DANAS UBACIVAO 80 POENA PO MEČU: Dao je svoje mišljenje i o neuspehu reprezentacije

Legendarni srpski košarkaš igrao je 15 godina u NBA ligi

Objavljeno: 10:20h

Legenda srpske i jugoslovenske košarke Vlade Divac pričao je o neuspehu u kvalifikacijama, Željku Obradoviću, najboljem svih vremena i Novaku Đokoviću.

Divac je igrao 15 godina u NBA ligi, od čega sedam za Los Anđeles Lejkerse i šest za Sakramento Kingse. Bio je jedan od najboljih centara lige, a prosečno je beležio 11,8 poena i 8,2 skokova po meču.

Sa reprezentacijom Jugoslavije je tri puta bio šampion Evrope i dva puta šampion sveta uz po dva srebra sa Olimpijskih igara, a sada je otvorio dušu i govorio o neuspehu nacionalnog tima u kvalifikacijama za Olimpijske igre.

- Košarka je nacionalni sport svih zemalja regiona. Neuspeh svakako nosi to razočaranje, ali ipak je to sport. Ne možemo stalno da pobeđujemo i da budemo na vrhu to je proces koji ide gore-dole. Nemam strah za košarku, ona će uvek biti u regionu na vrhu. Ovo je samo trenutni period kada nije bilo uspeha - rekao je Divac za portal "Buka".

Vlade Divac
foto: Profimedia

Divac se osvrnuo i na dolazak Željka Obradovića na mesto trenera Partizana. - Željko je veliki trener, najbolji svih vremena u Evropi i kao takav da dođe u Partizan onda mora da postoji velika ljubav, a Željko stvarno ima ljubav prema Partizanu, kao i svi mi, ali on pogotovo. Drago mi je što se vratio i želim mu sve najbolje.

Divac je na vrhuncu igrao u eri Majkla Džordana, a konstantno se vodi debata da li je on najbolji košarkaš svih vremena.

- Evo da vam 'plastično' objasnim. Da imate Džordana u današnje vreme on bi po ovim pravilima imao prosek 80 poena po utakmici. Pa uporedite ko je najbolji. Pravila su se promenila, nema fizičkog kontakta, grube igre, nema odbrana fokusiranih. Igra se za publiku, što je lepo, za koš više, što je takođe lepo, ali čini mi se ta izgubila konkurentnost, pa je nezahvalno uopšte porediti jednu generaciju sa drugom, jer su prosto drugačije okolnosti.

Vlade Divac
foto: AP/Charlie Neibergall

Što se tiče najboljih evropskih košarkaša, konkurencija je mnogo izjednačenija.

- Nisam igrao sa Krešom (Krešimir Ćosić, prim. aut). Bio mi je trener i to veliki trener i neko ko je zaslužan za moju karijeru. Od igrača svakako su Dražen (Petrović) i (Arvidas) Sabonis na vrhu ali bih tu stavio i mog saigrača Peđu Stojakovića koji malo dobija pažnje. Ali kada pogledate u kom vremenu je igrao i bio ol-star igrač mnogo puta i pobednik u šutiranju trojki, imao je kvalitet odmah iza Dražena i Sabonisa.

Novak Đoković se pre nekoliko dana izjednačio po broju grend slem titula sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom što ga je dovelo na prvo mesto u diskusiji o teniskom "GOAT-u".

- Ne bih ograničavao na ovaj prostor samo. Mogu da ga stavim da bude u rangu najboljih sportista svih vremena sveta. Novak je takva ličnost koja pomera granice na svakom polju i na terenu i van njega. On je za mene primer kako bi trebalo da izgleda uspešan sportista – predan, vredan. Samoupozdanje koje ima, što je važno za sportistu, je neverovatno i možemo da budemo svi srećni da je Novak deo naših prostora - zaključio je Vlade Divac.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.