VUJOŠEVIĆ ZA PORAZ OD ITALIJANA OKRIVIO JOKIĆA:"Čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen"!
Foto: Ana Paunković

svi su podjednako krivi

VUJOŠEVIĆ ZA PORAZ OD ITALIJANA OKRIVIO JOKIĆA:"Čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen"!

Nacionalni tim nije više stvar prestiža

Objavljeno:

Košarkaška reprezentacija Srbije je doživela debakl u nedelju kada je poražena od Italije u finalu kvalifikacija za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Mnogo reči je bilo posle ovog poraza, javljali su se razni bivši treneri i drugi stručnjaci koji su upirali prstom u igrače ili u selektora, zahtevajući smene.

Sada je svoj komentar o ovom šokatnom porazu dao i bivši trener Partizana Duško Vujošević koji je prokomentarisao dešavanja od nedelje.

- Najveći krivci su igrači, oni koji su se odazvali, i oni koji nisu. Naravno da je i Jokić kriv. Ima jedna stara poslovica, čovek ima obavezu prema zemlji u kojoj je rođen. Tamo je napravio fantastičnu karijeru, nije to niko očekivao, svaka čast na tome, ali uspeh je neka vrsta plemstva i gospodstva. Posle toga u Americi je postao idol ove zemlje, pa kako nije osetio obavezu da dođe, a ne da čašćava prisustvom, nego da povuče najbolje igrače, ostatak tima, da radi na način kako treba - kaže Dule.

Duško Vujošević
foto: Starsport©

Za njega nema sumnje da je ovo veliki neuspeh

- Naravno, neuspeh je. Normalno je da svi koji su participovali treba da podnesu kritike i odgovornost. Vidim da neki koji imaju ambicije da postanu selektor i dođu na neka druga mesta, na taj način koriste u javnosti ovaj rezultat. Prvo, veoma je komplikovana situacija u evropskoj košarci, razlaz FIBA – Evroliga donosi prozore u koje ne mogu da dođu NBA igrači ili iz Evrolige. FIBA smatra da se stvara prostor za nove igrače i nove ekipe raznih zemalja koje nisu bile dominantne. Smatram i da FIBA ima obavezu da napravi kompromis sa Evroligom. Treba nam kalendar u kom mogu najbolji da igraju -

Za razliku od nekih, Vujošević je dao podršku selektoru Kokoškovu.

- Kokoškov ima veliko teorijsko znanje, ali to mora da se poklopi sa iskustvom i energijom. Jedan deo sposobnosti je da to znanje primeni i prenese. Falilo je na ovom turniru, ali mislim da treba da ostane i da iskustvom popravi ovo što je bilo. Ovaj rezultat je prosto otrežnjujući, mnogo problema imamo. Vrlo je važna uloga selektora, on ima stručni kapacitet da to mesto pokriva -

Na kraju je konstatovao da je selektorski posao veoma težak.

- Nacionalni tim nije više stvar prestiža, ogromne pare se uzimaju u NBA, izgradio se odnos sa nekim igračima koji imaju kampove u saradnji sa državom, participiraju se delovi troškova. Smatra se da je sport značajan i za omladinu, ali naglašavam, ako neko dolazi da čašćava svojim prisustvom, bolje da ne dođe. Slučajno znam da Lučić ima problem sa leđima i mora da pauzira ako želi da produži karijeru u klubu, a sportisti u 35. ostaju bez posla. Ono što su zaradili, to im je, ako nisu pametno uložili - zključio je Vujošević.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.