MALJKOVIĆEVA ZNA PRAVI PUT: Ne odstupamo od ciljeva, dolazi nam smena generacija!
Foto: Starsport©

prirpeme u jeku

MALJKOVIĆEVA ZNA PRAVI PUT: Ne odstupamo od ciljeva, dolazi nam smena generacija!

Najponosnija sam što sam uspela da okupim 30 devojaka na pripremama i da još jednom prođemo sve

Objavljeno:

Selektor ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković izjavila je da ona i njene izabranice neće menjati dobro poznati put.

Poslednju fazu priprema pred odlazak na Evrobasket, koji će se održati od 17. do 27. juna u Valensiji, košarkšice Srbiej odrađuju u hali "Ranko Žeravica", a selektorka Maljković u razgovoru sa novinarima ispričala je kako je izgledao dosadašnji tok rada u nesvakidašnjoj situaciji.

-Način suočavanja sa pritiskom i poteškoćama do sada je pravilo rezultat ove reprezentacije. Najponosnija sam što sam uspela da okupim 30 devojaka na pripremama i da još jednom prođemo sve. Specifično je što su one krenule s pripremama od 15. aprila, zajedno sa imom uzeli smo mesec dana svog slobodnog vremena i napravili nešto što je posebno. Gradimo budućnost srpske košarke, što je dosta otežano činjenicom, koju stalno pominjem, a to je nedostatak kvalitetne lige kod nas u zemlji - rekla je Maljković.

Selektorka Srbije posebno je naglasila najveći problem ženske srpske košarke.

- Reprezentacija trpi strašan problem zbog veoma loše lige, i to ću uvek da pričam. Moja je obaveza da kažem istinu, ali ne kukam. Selektor Španije, sa ligom koja se poslednjih godina digla ciljano zbog domaćinstva EP, ima neuporediv broj mladih mnogo dobrih košarkašica koje igraju i završnice Evrolige i Evrokupa. Naše mlade igračice nemaju ozbiljno iskustvo koje ih čekaju na velikim takmičenjima. Iz te lige, kakva je takva je, htela sam da pronađem najbolje, pa je konačni odabir one najbolje, najspremnije, najpožrtvovanije - rekla je Maljković.

-Treba uzeti obzir i da smo svih ovih godina, kada je bilo moguće, pozivali i te mlade igračice. Skroro dva meseca radimo sada s njima i videćete da nisu malo napredovale i zato smo hteli da ih toliko dugo zadržimo, da pokažu na terenu šta znaju i da usvoje sve standarde seniorske reprezentacije.

Marina Maljković, Ženska košarkaška reprezentacija Srbije
foto: Starsport©

Nakon Evrobasketa slede Olimpijske igre u Tokiju, od 23. jula do 8. avgusta, a Maljković gleda još dalje u budućnost.

- Nakon OI vrlo brzo će doći novembar kada treba da nastupi potpuno druga reprezentacija Srbije. Zato sam smatrala kako je potrebno da te nove devojke prođu kroz jedno vaspitanje seniorske reprezentacije Srbije, kako se ponaša i na terenu i van njega, i na to sam najponosnija. To smo dobili ovim pripremama, jer više nikad neće doći nespremne, u glavi, i u telu. Ostalo nam je još nekoliko dana do putovanja na EP, sve što se inače radilo i 2019. i pre na jedan način, sad smo imale tri dana u jednom. Dosta smo uradili, spremni smo, postoje određeni detalji i u napadu i u odbrani za poslednju nedelju.

Srbija ce na Evrobasketu igrati u grupi sa protiv Italije, Crne Gore i Grčke i braniće bronzanu medalju, osvojenu 2019. godine u Beogradu.

- Francuska je jedva posle produžetka dobila Italiju, billa je izvanredna utkamica. Nov tim, Italija sa novim selektorom. U toj utakmici smo sve videli. Crna Gora je dobila BIH dva puta bez najboljih igračica. Grčka je mlad tim, borben. Uvek su specifične utakmice Srbije i Grčke. Nikog ne bih izdvajala, ali sigurno će nam biti teško protiv svakog. Biće izjednačeno nego prethodnih godina, ako budemo igrali našu igru, ja verujem u ovaj tim. Ako malo iskočimo, nikog ne možemo da dobijemo. Srećna sam što se vraćamo iz Valensije i ulazimo u salu za priprememe za OI - zaključila je Maljković.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.