POREĐENJE JOKIĆEVE I STATISTIKE PRETHODNIH MVP-jeva: U čemu je sve Nikola odskočio u sezoni iz snova!
Foto: Starsport©, Espreso ilustracija

brojke ne lažu

POREĐENJE JOKIĆEVE I STATISTIKE PRETHODNIH MVP-jeva: U čemu je sve Nikola odskočio u sezoni iz snova!

As Denvera je toliko napredovao iz sezone u sezonu da sa lakoćom poentira pod koševima, ali je odličan i sa linije za tri poena; iako deluje tromo, njegovi prodori su nezadrživi, skočan je, a u odbrani kao nepregledna planina. Njegovi pasovi preko celog terena i pregled igre su predmet divljenja

Objavljeno: 15:29h

U Sjedinjenim Američkim Državama kolektivni sportovi su uvek privlačili najviše pažnje. Bejzbol je nacionalni sport i deo folklora, nedelja se ne može zamisliti bez utakmice (američkog) fudbala, ništa ne podiže adrenalin kao kada iz prvog reda vidite bodiček hokejaša uz pleksiglas, a vrhunsku zabavu garantuje magija eksplozivnih NBA košarkaša.

Ipak, uvek je u svim tim ekipnim sportovima posebnu pažnju dobijao pojedinac, igrač koji je prva zvezda, lice franšize, lider u koga svi gledaju i u koga se svi uzdaju kada treba preuzeti odgovornost, napraviti čudo.

U NFL-u je to kvoterbek, koji organizuje svaki napad i bez kog ne kreće nijedna napadačka akcija, u bejzbolu najčešće pičer, koji pola dana baca loptice kao projektile izbacujući protivničke udarače kao na traci, a u NBA-u "all-round" igrač koji pogađa iz svih pozicija, stiže da zabeleži i veliki broj asistencija, dominira u skoku, ali i igra vrhunsku odbranu.

NBA, logo NBA
foto: Printscreen/Youtube

Svaki tim ima takvog, a koliko je Amerima zanimljivo koji će tim postati šampion na kraju sezone, toliko im pažnju zaokuplja borba za najboljeg među najboljima, tj. najkorisnijeg igrača od svih 30 (ili više timova).

U NBA-u su samo četiri stranca osvajala MVP titulu - Stiv Neš (Kanada) i Janis Adetokumbo (Grčka) po dva puta, a Hakim Olajdžuvon (Nigerija) i Dirk Novicki (Nemačka) po jednom (neko računa i Tima Dankana sa Američkih devičanskih ostrva).

Sada je ovo laskavo priznanje dobio jedan Srbin, Nikola Jokić. "Džoker" svojom pojavom uopšte nije obećavao uspešnu NBA karijeru, a kamoli visine koje je dostigao ove sezone, a to je i sam priznao. Baš zbog takvog iskrenog i prostodušnog stava je pridobio mnoge navijače, ali naravno i zbog fenomenalnih partija.

Nikola Jokić
foto: Profimedia

As Denvera je toliko napredovao iz sezone u sezonu da sa lakoćom poentira pod koševima, ali je odličan i sa linije za tri poena; iako deluje tromo, njegovi prodori su nezadrživi, skočan je, a u odbrani kao nepregledna planina. Njegovi pasovi preko celog terena i pregled igre su predmet divljenja.

Ali, Jokić je dugo bio prvi favorit NBA stručnjaka i kladionica ne zbog onog što se može nazvati subjektivnim mišljenjem već zbog onog što niko ne može poreći, a to su njegovi fascinantni statistički podaci.

Kada se uporede ne samo sa ostalim kandidatima (pre svih Žoel Embid, Stef Kari, Adetokumbo i Lebron Džejms), već sa onim koje su u prethodnih pet NBA sezona imali najkorisniji igrači lige, jasno je da zaslužuje najveće priznanje.

Nikola Jokić
foto: Espreso ilustracija

Srpski košarkaš je ove sezone odigrao svih 72 ligaške utakmice, svaku od starta i na terenu u proseku provodeći 34.6 minuta. Postizao je 26.4 poena, imao 10.8 skokova i 8.3 asistencije po utakmici. Imao je 1.3 ukradene lopte i 0.7 blokadi po meču.

Impresivan je bio u šutu: 56.6% iz igre, 38.8% za tri, 60.6% za dva poena i 86.8% slobodna bacanja. Pritom je u proseku pravio 2.7 faulova po meču i gubio 3.1 loptu.

NBA statistika, NBA MVP statistika
foto: Printscreen/basketball-reference.com

Nijedan od igrača koji su u prethodnih pet sezona osvjali titulu MVP-ja nije odigrao svaku utakmciu regularnog dela sezone. Samo je rekorder svih vremena u tripl-dablovima, Rasel Vestbruk, u sjajnoj sezoni 2016-17. i u proseku imao tripl-dabl učinak, ali uz mnogo veću potrošnju lopti što se može videti po njegovom rocentu šuta iz igre (42.5%).

Stef Kari je 2015-16. imao odlične procente u šutu, ali ne i veliki broj skokova i asistencija.

Janis je u prethodne dve sezone imao odličan procenta šuta iz igre (najviše zahvaljujući njegovim monstruoznim zakucavanjima), ali je podbacivao u šutu za tri i bacanjima.

Kad se sve sagleda i uporedi, jasno je da Nikola Jokić ima svako pravo da očekuje ovo vredno pojedinačno NBA priznanje. Stručnjaci se već slažu, kladionice takođe, ostaje samo da to potvrde i glasači - sportski novinari širom SAD-a i Kanade, ali jedan deo glasova dolazi i od navijača.

A kada postane MVP NBA lige, Somborac će ispuniti uslov i za ulazak u NBA Kuću slavnih - Valhalu košarkaških legendi. O tom potom. Jokić je ionako došao dovde bivajući fokusiran na timske uspehe, a ne pojedinačne.

(Espreso/Nedeljko Đukić)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.