KAKVA BRUKA, RADI SE OZBILJNA KAMPANJA PROTIV JOKIĆA: Objavili su listu NAJBOLJIH CENTARA u NBA!
Foto: Profimedia

nema smisla

KAKVA BRUKA, RADI SE OZBILJNA KAMPANJA PROTIV JOKIĆA: Objavili su listu NAJBOLJIH CENTARA u NBA!

Statistika je na Nikolinoj strani, ali se i ovog puta zanemarila

Objavljeno:

Pričalo se kako je centarska pozicija postala najmanje bitna u NBA-u i da je brzina i preciznost šutiranja sa distance, pre svega za tri poena, postala najvažnija u kreiranju nadmoćnog tima.

Onda su to Los Anđeles Lejkers najbolje demantovali prošle sezone kada su predvoženi duom Džejms-Dejvis stigli do prstena, a njihova visoka postava je pogotovo izdominirala protiv Hjustona punog zvezda koje igraju po principu trči i šutiraj.

Američki sajt "Insajder" je zato sastavio listu 13 najboljih centara današnjice, koji su vratili status ovoj poziciji na NBA terenima kakav je nekada imao.

Zbog toga je posle dosta vremena izvesno da će upravo jedan centar postati NBA MVP ove sezone.

Nikola Jokić
foto: Profimedia

Na "Insajderovoj" listi su najjači kandidati za ovu laskavu titulu, logično, na prva dva mesta, ali iznenađuje da Nikola Jokić ne zauzima prvo mesto.

Srpski as je ovako opisan:

- Nikada nije postojao igrač kao Jokić. Naizgled trom, ali lukav, utiče na sve na terenu. On je prava žila kucavica Denverovog napada - uhvatiće loptu na liniji za tri poena, u uglu, na kapici reketa, vidi ceo teren pa pasom jednom rukom pogodi saigrača, uvek u pravom trenutku. Postiže 26 poena u proseku uz efektivan šut iz igre 60.5% što je zadivljujuće jer on deluje kao da uglavnom ne želi sam da završi akciju.Trudi se u odbrani, često je na pravom mestu, i koristi svoju veličinu i skočnost - ta strana mu nije mana kao što se nekad predstavlja.

Uz to se navodi detaljna Jokićeva statistika: u proseku 11 skokova, 8.7 asistencija, 56.7% šut iz igre, 40.7% odsto šut za tri poena.

Nikola Jokić, Džoel Embid
foto: AP

Ipak, dali su prednost na čelu Žoelu Embidu iako nema tako dobre brojke. Da, postiže više poena u proseku (29.8), ali uz mnogo veću potrošnju lopti.

Ostala statistika mu je: u proseku 11 skokova, 3.1 asistencija, 51.4% šut iz igre, 37.6% šut za tri poena.

Hvale Kamerunca kao idealnu kombinacije centra stare i nove škole i pogotovo njegovu ogru u odbrani, ali i šutiranje sa distance, odnosno trojki.

U top 13 slede: Gober, Adebajo, Tauns, Porzingis, Vučević, Valančijunas, Ejton, Kapela, Bruk Lopes, Alen, Turner.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.