DIREKTOR KLS-A LEON DELEON: Ako se utvrdi nameštanje treba izbaciti klubove iz takmičenja!
Foto: Starsport©

SVAKA ČAST

DIREKTOR KLS-A LEON DELEON: Ako se utvrdi nameštanje treba izbaciti klubove iz takmičenja!

Košarkaška liga, za razliku od fudbalske, u strukturi nema telo ili osobu sa ingerencijama da ispita regularnost utakmica

Objavljeno:

Košarkaška liga Srbije samoinicijativno je donela odluku da ispita regularnost pojedinih utakmica, koje su rezultatima podstakle sumnju u nameštanje. Potez vredan priznanja, imajući u vidu da se takve istrage pretežno otvaraju pod pritiskom "spoljnih faktora".

- Podnećemo prijave policiji protiv N. N. lica, jer ne znamo o kome se radi. Tražimo da se ispitaju sumnjivi rezultati u poslednjih nekoliko kola, da se utvrdi da li je bilo neregularnosti. To je teško utvrditi, ali ako neko može, onda je to policija - kaže, za "Novosti", direktor takmičenja KLS Leon Deleon.

Košarkaška liga, za razliku od fudbalske, u strukturi nema telo ili osobu sa ingerencijama da ispita regularnost utakmica.

- To je nemoguće. Ko od nas može da utvrdi da li je dokument falsifikat, da li je neki svedok lažni. To bi, po mom mišljenju, bio amaterski pristup izuzetno ozbiljnoj stvari - napominje Deleon.

Pravilnikom KLS predviđene su sankcije za počinioce ovakvih dela, kako za pojedince tako i za klubove kao organizacije.

- Za lica za koja se utvrdi da su u tome učestvovala, predviđene su zabrane vršenja dužnosti u određenom periodu ili doživotno. Za klub - od novčanih kazni do izbacivanja iz lige, zavisi od toga šta se utvrdi istragom. Najrigoroznija kazna za pojedince je doživotna zabrana bavljenja košarkom.

Odgovor na pitanje koje utakmice su se našle pod lupom, moraće da sačeka završetak policijske istrage.

- Zaista ne mogu da govorim o tome, jer se u ovom trenutku radi o sumnji u regularnost. Teret dokazivanja je na policijskim organima - konstatuje Deleon.

(Espreso/Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.