POBEDA KOJA SE ZAUVEK PAMTI: Pre 29. godina Partizan je postao šampion Evrope (VIDEO+FOTO)
Foto: KK Partizan

DAN ZA PAMĆENJE

POBEDA KOJA SE ZAUVEK PAMTI: Pre 29. godina Partizan je postao šampion Evrope (VIDEO+FOTO)

Crno-beli su u finalu savladali španski Huventud sa 71:70

Objavljeno:

Košarkaški klub Partizan osvojio je na današnji dan pre 29 godina titulu evropskog šampiona, pobedom protiv Huventuda čuvenom trojkom Aleksandra Djordjevića u poslednjim trenucima utakmice.

Partizan je 16. aprila 1992. godine u Istanbulu u finalu pobedio španski Huventud sa 71:70.

Par trenutaka pre ključnog momenta, Slaviša Koprivica je dodao loptu Djordjeviću koji je došao na protivničku polovinu terena, naskočio i uputio šut vredan ulaska crno-belih u istoriju i šut koji je doneo najveći uspeh domaće klupske košarke.

- I danas, 29. godina kasnije, Partizan, Beograd, Srbija i Evropa pamte svoje heroje. I danas, Partizan je večno zahvalan svojim domaćinima iz Fuenlabrade, mesta u kojem su se članovi našeg kluba osećali kao kod kuće. I danas, ne bledi sećanje na jednu istanbulsku noć i trnovit put koji su crno-beli prevalili dok nisu stigli na evropski tron - navodi se u saopštenju Partizana.

- I danas, to je priča iz koje će mnoge generacije imati šta da nauče. O ljubavi, posvećenosti, profesionalizmu, ludoj mladalačkoj energiji i napornom radu koji je doneo trofej prvaka Evrope u Humsku ulicu, gde se i danas nalazi - dodaje se u saopštenju.

Mladu ekipu Partizana, koja je u proseku bila stara 21,7 godina, sa klupe je predvodio Željko Obradović. Crno-beli su u sezoni 1991/92. zbog sankcija odigrali samo jednu utakmicu u Beogradu, a sve ostale mečeve kao domaćini igrali su u Fuenlabradi.

Za Partizan su igrali Aleksandar Đorđević, Predrag Danilović, Nikola Lončar, Zoran Stevanović, Dragiša Šarić, Željko Rebrača, Mladjan Šilobad, Slaviša Koprivica, Vladimir Dragutinović i Ivo Nakić.

- Sa ponosom se sećamo najvećeg uspeha u istoriji KK Partizan i srpske klupske košarke. Uspeha koji inspiriše i obavezuje da, bez obzira na okolnosti, uvek stremimo ka najvišim ciljevima. Čestitke svima koji su učestvovali i koji današnji dan slave - napisao je na Tviteru predsednik Partizana Ostoja Mijailović.

Kako su istakli crno-beli, u sezoni 2021/22, 30 godina nakon najvećeg uspeha u klupskoj istoriji, košarkaši Partizana će nositi opremu "posvećenu sezoni podviga koja je krunisana na današnji dan 1992. godine".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.