EVROLIGA SAMO ZA NAJBOLJE I NEMA LJUTNJE: Turčin podržao ideju o NBA MODELU - Šta je sa ZVEZDOM I PARTIZANOM!
Foto: AP

Da li je ovo dobro?

EVROLIGA SAMO ZA NAJBOLJE I NEMA LJUTNJE: Turčin podržao ideju o NBA MODELU - Šta je sa ZVEZDOM I PARTIZANOM!

Evropa želi da sprovede zapravo ono što gledamo preko Atlantika u NBA ligi

Objavljeno:

Promene u Evroligi naredne sezone su skoro pa sigurne. Priča se da klubovi jednostavno nisu zadovoljni raspodelom novčanih sredstava, time što se i dalje dele specijalne pozivnice za učešće u takmičenju i predugim razgovorima o tome ko će na duže staze dobiti licencu za učešće u elitnom nadmetanju.

Ideja da se Evroliga konačno zatvori uopšte nije nova. Evropa želi da sprovede zapravo ono što gledamo preko Atlantika u NBA ligi, a sve je dodatno podgrejao Ergin Ataman svojom izjavom. Trener Efesa smatra da bi elitno takmičenje što pre moralo da se prebaci na taj model.

- Mislim da bi Evroliga trebalo da pređe na NBA model. Nažalost, mnogo klubova u mnogo zemalja ima ozbiljne probleme sa budžetom, razlike u mogućnostima su sve veće, odražava se to i na domaće lige. Pored toga, želja velikih klubova je da ulože više da bi zaradili više, pa bi zbog toga čelnici Evrolige morali da sagledaju činjenice i da izaberu zatvoreni model evroposke košarke - ističe Ataman.

Trofej Evrolige, Evroliga
foto: EPA

On kaže da je jedini mogući način da se zarada poveća tako što će najbolji igrati protiv najboljih, što će privući sponzore, a novac od televizijskih prava bio bi mnogostruko veći.

- Smatram da je jedini održiv model u kojem bi najbolji klubovi igrali između sebe u Evroligi tokom šest-sedam meseci. Tako bi jedino zarada mogla da bude veća. Klubovi koji su van Evrolige, prvaci ili finalisti u ligama pojedinih zemalja, mogli da igraju u drugom takmičenju. Mislim da bi takav raspored najviše odgovarao svima – dodaje trener Efesa.

Naravno, Ataman smatra da bi svaki klub koji žele da se nadmeće u Evroligi morao da dostigne neki određeni nivo kvaliteta, ne bi li učestvovao u njoj.

- Na primer, da li bi teniser koji osvoji prvenstvo Turske mogao odmah da igra protiv Nadala? Naravno da ne bi. Morao bi prvo da dostigne određeni nivo za to. Tako bi i u košarci trebalo klubovi uđu u Evroligu tek kad dostignu nivo potreban za takmičenje – podvlači Ataman.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.