ZAŠTO NE ŽELE DA PRIZNAJU DA JE JOKIĆ NAJBOLJI! Bivši američki košarkaš izneo razloge, zbog čega Srbin nije MVP
Foto: Profimedia

sramota

ZAŠTO NE ŽELE DA PRIZNAJU DA JE JOKIĆ NAJBOLJI! Bivši američki košarkaš izneo razloge, zbog čega Srbin nije MVP

Jokić od starta sezone igra sjajno, i brojke koje beleži za centra nisu viđene decenijama

Objavljeno:

Nik Rajt, dugogodišnji američki košarkaški analitičar, smatra da bi Nikola Jokić bio najgori odbrambeni košarkaš u poslednjih 25 godina koji bi osvojio MVP nagradu, čime je nastavljeno nipodaštavanje neverovatne sezone koju igra srpski košarkaš.

Jokić od starta sezone igra na MVP nivou, brojke koje beleži za centra nisu viđene decenijama, a jedina mana mu je što su Denver Nagetsi peti na Zapadu, a ne u vrhu.

Zato se do povreda Lebrona Džejmsa i Džoela Embida nije pričalo o Jokiću kao glavnom kandidatu, već se pomenuti dvojac uvek isticao jer su, em igrali MVP sezone, em su im timovi bili u vrhu Istoka i Zapada.

Međutim, sada kada su Džejms i Embid van terena zbog povreda, logično je da se priča o Nikoli Jokiću kao prvom kandidatu. Ali, ne lezi vraže, američki mediji, njihovi novinari, krenuli su da izmišljaju neke nove parametre.

Pobede jesu i uvek će biti glavni kriterijum, ali Denver Nagetsi pobedili su na poslednjih osam od deset utakmica i ako nastave u ovakvom ritmu nema sumnje da će ući među najbolja četiri tima.

Nikola Jokić
foto: Profimedia

Medije to ne zanima, samo ponavljaju kako je Denver peti i kako Jokić ne može da bude MVP zbog toga, a Nik Rajt je otišao korak dalje izjavivši opštemestaško mišljenje kako je Nikola Jokić loš defanzivac u lošem defanzivnom timu.

Pre nego što je Rajt izneo svoj stav o MVP, njegov kolega ga je podsetio kako su prethodnih godina nagradu za MVP uzimali igrači koji su imali najbolji PER (Rejting efikasnosti košarkaša). Pogodite, najbolji PER ove sezone ima Nikola Jokić.

- Svi ovi košarkaši (Stef Kari, Džejms Harden, Rasel Vestbruk, Janis Adetokumbo dva puta) imaju zajedničko to što su njihovi timovi, osim Vestbrukovog, predvodili ligu u pobedama. Bili su najbolji igraču najboljih timova. Jedino Vestbrukov nije bio, ali je on predvodio ligu u poenima i beležio je tripl-dabl u proseku - krenuo je da se brani Rajt.

Rajt je nastavio rekavši da bi Lebron Džejms i Džoel Embid bili glavni kandidati za najkorisnijeg igrača kada bi se sezona sada završila, ali kako do kraja ima još 30 utakmica i kako će oni propustiti većinu, realno je da ispadnu iz trke.

Potom je prešao na Jokića.

- Hajde da kažemo da će Nagetsi pobediti više utakmica nego što su to uradili u dosadašnjem delu sezone... U poslednjih 25 godina imali smo samo jednog MVP koji je došao iz defanzivno loše ekipe. Loš odbrambeni igrač iz loše odbrambene ekipe – to je bio Stiv Neš. Svi će sada da kažu, a šta je sa Stefom Karijem? Ti timovi su bili u top pet defanzivno. Vestbruk kada je bio MVP, ekipa je bila u top 10 defanzivno - kaže Rajt i zaključuje:

Nikola Jokić
foto: Profimedia

- Ako ne računamo Neša, ako Jokić osvojio MVP, biće najgori odbrambeni košarkaš lošeg defanzivnog tima koji je poneo ovu nagradu“.

Prvo, u NBA ligi već dve sezone unazad ne stoji da je Nikola Jokić očajan defanzivac, na početku karijere svakako je bio loš, ali svako ko malo gleda Denver može da primeti koliko je centar iz Sombora napredovao.

Drugo, Rajt kaže kako su svim timovi čiji su igrači bili MVP bili u top 5 odbrambeno, a ona Oklahoma Rasela Vestbruka u top 10. Za divno čudo, Denver Nagetsi su ove sezone deveta najbolja odbrana, a u poslednjih mesec dana su među najboljim odbranama lige.

Tako da, niti je Jokić loš defanzivac, niti su Denver Nagetsi loša defanzivna ekipa.

Bez sumnje, Jokić i Denver će morati da budu među četiri najbolje ekipe na Zapadu da bi srpski košarkaš bio MVP, ali sa ovakvim stanjem u medijima i to je pitanje jer na svaki mogući način pokušavaju da potcene našeg asa.

(Espreso/ Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.