ŠOKANTNO SAZNANJE: Čovek kome je Divac oteo zastavu je sin ozloglašenog ustaše iz Jasenovca?
Foto: Printscreen/youtube

interesantno

ŠOKANTNO SAZNANJE: Čovek kome je Divac oteo zastavu je sin ozloglašenog ustaše iz Jasenovca?

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.

Objavljeno:

Finale Svetskog prvenstva u košarci, 1990. godine u Argentini pamtiće se po pobedi Jugoslavije, ali i po incidentu koji se odigrao po završetku utakmice.

Jugoslavija je tada pobedila SSSR (92:75), a kada su naši košarkaši proslavljali pobedu, na parket dvorane "Luna Park" u Buenos Ajresu uleteo je Tomas Šakić sa hrvatskom zastavom. Legendarni Vlade Divac mu je oduzeo i bacio na parket.

Spekuliše se da je Tomas Šakić sin ozloglaženih ustaša i svirepih koljača iz logora Jasenovac, Dinka i Nade Šakić, ali za to ne postoje autentični dokazi.

Dinko Šakić, upravnik logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata, emigrirao je u Santa Teresitu u Argentini.

Posle kraha NDH Dinko Šakić je pobegao u Argentinu sa suprugom. U ovoj državi, Dinko i Nada dobili su troje dece. Dinko Šakić je u registar građana upisan kao LJubomir Bilanović Šakić i to ime su nasledila i njegova deca.

O saznanjima da je sin Dinka i Nade Šakić, Tomas nikada nije želeo da govori. Tako je ostavio mesta za spekulacije da je zaista potomak ustaških zveri logora Jasenovac.

- Uneo sam u dvoranu hrvatsku zastavu sa šahovnicom, umesto one sa petokrakom, komunističke... Imao sam akreditaciju fotoreportera, radio sam za lokalne novine. Kada mi je Divac oteo, počeo sam da trčim, ali bilo mi je teško, jer sam imao torbu na leđima - ispričao je Šakić pre nekoliko godina kako mu je Divac oteo zastavu.

- Fotografije to ne pokazuju, ali je bio trenutak kada smo bili na deset centimetara licem u lice, vukli se za zastavu. Ja sam imao 180 centimetara, a on 216. Igračima je naloženo da ne reaguju jer su znali da se takve stvari mogu desiti. I ja sam potom ostao povučen, nisam želeo da naškodim Argentini. Nisam navijao za Jugoslaviju protiv Sovjetskog Saveza, ali nisam navijao ni da izgubi. Navijao sam za Hrvate iz tima Tonija Kukoča, Petrovića, Zorana Čuturu. Mislio sam da je i Divac Hrvat. Tek u trenutku kad mi je zgrabio zastavu shvatio sam da je Srbin. Nikada se nije politički izjašnjavao.

(Espreso/ Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.