AMERI SU SADA DOMAĆI IGRAČI, A JA SAM STRANAC? TO MI SMETA! Državljanstvo nije samo list papira, kaže Ratko Varda!
Foto: Filip Plavčić

ne sviđa mu se novi trend u srpskoj košarci

AMERI SU SADA DOMAĆI IGRAČI, A JA SAM STRANAC? TO MI SMETA! Državljanstvo nije samo list papira, kaže Ratko Varda!

Prema domaćim igračima je ružno, to gledamo svake godine pred Kup. Imamo situaciju da igrač koji dođe na par meseci tu dobije državljanstvo - rekao je između ostalog Varda

Objavljeno:

Nastavio se trend da strani košarkaši dobijaju državljanstvo Srbije da bi domaći klubovi mogli da dovode sve više stranaca u svoje redove.

Poslednji u nizu je Kori Volden. Član Crvene zvezde je tek drugu sezonu u Srbiji, ali je pred finalni turnir Kupa Radivoja Koraća dobio domaće državljanstvo i tako oslobodio mesto za nastup drugog stranog igrača.

Mnogima se ova praksa ne sviđa, a Ratko Varda se otvoreno usprotivio istoj.

- Da ne budem rasista, ali mislim da ceo ovaj put na kojem smo trenutno oko stranaca u našoj košarci, meni se lično ne sviđa. Javno kažem to i ne stidim se toga što napišem i mislim. Prema domaćim igračima je ružno, to gledamo svake godine pred Kup. Imamo situaciju da igrač koji dođe na par meseci tu dobije državljanstvo. To se ne daje, to nije samo list papira, najsvetije što imate vi kao državljanin – rekao je Varda.

Kori Volden
foto: Starsport©

Podsetio je potom bivši centar Partizana na apsurdnu situaciju koja se svojevremeno desila njemu.

- Ja kada sam bio u Kragujevcu, ja sam se rodio kao Bosanac. Iako sam državljanin Srbije ili Jugoslavije od rođenja, od 1991. godine sam u Beogradu, uredno plaćam takse i sve, a onda dođem pred finale Kupa, pred Fajnal for ili ejt i kažu mi da sam stranac, košarkaški stranac. Amerikanci su sada domaći igrači, a ja sam stranac, to mi smeta – dodaje Varda.

Varda kaže da se u savremenoj košarci svi vode samo profitom, a da njega obezbeđuju strani igrači.

- Ako nemate kvalitet, vi ćete nastaviti da dovodite druge strance. Takva je situacija u modernoj košarci. Danas stranac povećava kvalitet, tribine su punije. Ako napravite da se domaći igrač u svojoj zemlji oseća kao stranac, ne znam ni šta da kažem iskreno. Imate osam stranih i četiri domaća, a gledam igrače sa Balkana kao domaće – zaključuje Varda u razgovoru sa Koletom i Edinom na Areni Sport.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.