NOVA TRAGEDIJA! IZGUBILI SMO VELIKANA: Zbog njegove smrti su zavijeni u crno i Zvezda i Partizan!
Foto: kkcrvenazvezda.rs

in memoriam

NOVA TRAGEDIJA! IZGUBILI SMO VELIKANA: Zbog njegove smrti su zavijeni u crno i Zvezda i Partizan!

Tužna vest je stigla ove turobne subote

Objavljeno: 19:20h

Velika tragedija i gubitak za srpsku košarku! "Kraljica igara" je ostala bez još jednog velikana! Petronije Pera Zimonjić je preminuo u subotu u 79. godini života.

Vest o smrti legendarnog kondicionog trenera je objavila Crvena zvezda, gde je između ostalog i proveo deo svoje velike karijere.

Petronije Zimonjić je rođen u Čačku 1942.godine.

Jugoslovenskoj, srpskoj i svetskoj košarci je kao inovator dao mnogo. Bio je deo stručnog štaba ženskog tima KK Crvena zvezda koji je 1979. godine postao prvak Evrope i koji je kao trener predvodio Strahina Braca Alagić. Deo crveno-bele porodice bio je i kao nemerljiva pomoć Vladislavu Lučiću i KK Crvena zvezda 1993 i 1994. godine kada se naš tim okitio uzastopnim titulama prvaka Jugoslavije. Deo stručnog štaba KK Crvena zvezda bio je i u sezoni 2010-2011 kao deo stručnog štaba Mihajla Uvalina.

Petronije Zimonjić je ogroman doprinos dao i kao član reprezentacije koja je 1995.godine osvojila titulu prvaka Evrope i deo stručnog štaba Dušana Ivkovića.

Takođe, bio je jedan od glavnih saradnika Duška Vujoševića kada je uspostavljao svoju vladavinu srpskom i regionalnom košarkom početkom 21. veka u Partizanu, a radio je još i u OKK Beogradu.

- Osim što je iznedrio generacije studenata, košarku je svojim znanjem i primenom svega u čemu je bio prvi na ovim prostorima, podigao na viši nivo u svom delokrugu rada bez koga je danas teško zamisliti košarku. Pera Zimonjić je bio čovek uvek spreman za priču, vedrog duha i veliki stručnjak koji je pomogao i iznedrio veliki broj akademski obrazovanih ljudi, ali i značajno pomogao u razvoju brojnih košarkaša i ekipa znanjem koje je bilo ispred svog vremena - navodi se na sajtu Crvene zvezde.

Svoju ljubav prema sportu je preneo i na svog sina Predraga Batu Zimonjića koji takođe spada u sam krem evropskih kondicionih trenera i dugogodišnji je saradnik Željka Obradovića, a njegov unuk Bogdan trenutno radi u Dinamiku i takođe je pred njim lepa budućnost.

Vreme i mesto sahrane Petronija Zimonjića biće objavljeni naknadno.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.