LEPA SPORTISTKINJA UHAPŠENA ZBOG PROTESTA PROTIV VLASTI Prošla torturu u zatvoru, bez hrane i kupanja, s vaškama...
Foto: Printscreen/Instagram/yelenaleu

Horor

LEPA SPORTISTKINJA UHAPŠENA ZBOG PROTESTA PROTIV VLASTI Prošla torturu u zatvoru, bez hrane i kupanja, s vaškama...

Ona je puštena posle 15 dana, iako je bila informacija da joj je zatvor produžen na još 72h

Objavljeno: 13:34h

Beloruska košarkašica Jelena Leučanka (37) osuđena je na zatvorsku kaznu zbog kritika na račun predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka i tokom boravka iza rešetaka je proživela pravi horor.

Lukašenko je zabranio sportistima da kritikuju Vladu, a kako se Leučanka nije pridržavala tih pravila i učestovala u protestima, zatvorili su je iza rešetaka, pošto je osuđena na 15 dana zatvora.

- Nisu mi dali da se kupam 13 dana, niti da idem u toalet. Živela sam u leglu bakterija. Pet dana nisam izlazila napolje, nisu dali. Dobila sam vaške. Sve to je naškodilo mom zdravlju - izjavila je Jelena prilikom izlaska pred sudiju u četvrtak u Minsku, gde joj se sudi za narušavanje javnog reda i mira.

Krajem septembra Jelena je osuđena na 15 dana administrativnog pritvora u pritvorskom centru Okrestin, ozloglašenog zbog zlostavljanja i mučenja protestanata.

Košarkašica je uhapšena na aerodromu dok se spremala za let u Pariz nakon mečeva koje je odigrala u Minsku za svoju zemlju.

Leučanka je 2010. godine proglašena za najboljeg centra na Svetskom prvenstvu, a iste godine je igrala finale ženske NBA lige sa ekipom Vašingtona, ali ni status sportske zvezde u državi joj nije pomogao da izbegne hapšenje zbog političkih stavova.

Takođe je bila vrlo kritična prema beloruskom ministru sporta Sergeju Kovalčuku, koji zahteva od sportista da nauče himnu i da ne daju izjave novinarima bez odobrenja svojih klubova ili saveza.

Leučanka (37) je dobila podršku nekoliko svojih kolega, iako košarkaši poput Jegora Mešerijakova se žale da se mnogi u Belorusiji boje javno izraziti svoje stavove.

- Iza zatvorenih vrata podržava nas 90%, ali samo nekolicina to čini javno - rekao je.

A činjenica je da postoji mnogo elitnih beloruskih sportista koji su istovremeno pripadnici KGB-a, vojske ili Ministarstva unutrašnjih poslova.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.