SRBIJA NAVILA BUDILNIKE NA 3 UJUTRU! Kreće FINALE ZAPADA, JOKIĆ NA LEBRONA, analizirali smo 3 KLJUČNE STVARI!
Foto: Profimedia, EPA

Džoker skida krunu kralju

SRBIJA NAVILA BUDILNIKE NA 3 UJUTRU! Kreće FINALE ZAPADA, JOKIĆ NA LEBRONA, analizirali smo 3 KLJUČNE STVARI!

S jedne strane je tim sa najboljim skorom ove sezone i koji je napravljen da osvoji šampionski prsten, a s druge je franšiza koja nikada nije ni igrala za titulu u NBA. S jedne strane Nikola Jokić, a na drugoj Lebron Džejms

Objavljeno: 23:28h
Uroš Marjanović

Džoker udara na Kralja! S jedne strane umetnik košarke, s druge brutalni talenat i atleticizam! Ko će biti bolji?! To nećemo skoro saznati, makar sigurno ne za najmanje četiri utakmice, a vrlo verovatno i više.

Nagetsi i Lejkersi od noćas od 3 časa posle ponoći kreću u prvu bitku u ratu koji se zove finale Zapadne konferencije, a čiji je plen - ulazak u veliko NBA finale.

S jedne strane je tim sa najboljim skorom ove sezone i koji je napravljen da osvoji šampionski prsten, a s druge je franšiza koja nikada nije ni igrala za titulu u NBA i nema tradiciju kao njihov protivnik.

Biće ovo dueli za košarkaške sladokusce, i to ne samo u Srbiji i SAD, već i širom sveta, jer nema ko ne želi da vidi okršaje Nikole Jokića i Lebrona Džejmsa, a pored njih i ostale majstore Mareja, Portera Džuniora, Entonija Dejvisa, Redžona Ronda, Kajla Kuzme ili brutalne defanzivce poput Dvajta Hauarda, Markifa Morisa, Džeremija Grenta, Gerija Herisa...

Euforija u Srbiji zbog Jokića vlada već odavno, a u celom svetu je skočila posle čuda koje je pravio u plej-ofu sa Denverom.

Nagetsi su jedini tim u istoriji koji je u plej-ofu dva puta zaredom uspeo da se vrati i pobedi u seriji nakon što je gubio 3-1 u pobedama, a oni preokreti protiv Klipersa sa -16, -19 i -12 razlike će se prepričavati.

Zato je i Denver jedina ekipa koja je ove godine u plej-ofu pokazala da nikad, ali baš nikada ne smete da ih otpišete.

Međutim, to što su uspeli da urade moglo bi da im bude i mana u ovim duelima, a razlog je prost - umor.

Nagetsi su već odigrali 14 teških, preteških utakmica u vrlo kratkom periodu, takoreći dan-za dan, dok su Lejkersi odigrali ukupno 10 i imali su skoro nedelju dana da se pripreme i odmore za početak ove finalne serije.

I to je ono što bi moglo da bude jedna od presudnih stvari, posebno što su "jezerdžije" i fizički jaka i čvrsta ekipa, možda i najjača, te bi njihova sirova snaga mogla da dođe do izražaja kada umor uzme pod svoje igrače iz Kolorada.

foto: Profimedia

Gledajući statistiku lidera dva tima tu nema puno šta da se kaže, sve je već opšte poznato. Lebron Džejms predvodi Lejkerse sa 25,3 poena, 7,8 skokova i 10,2 asistencije po utakmici. Nikola Jokić prosečno za celu sezonu beleži 19,9 poena, 9,7 skokova i 7 asistencija, ali je zato u plej-ofu na još višem nivou sa 25,4 poena, 10,8 skokova i 6 asistencija.

PRVI FAKTOR: JOKIĆ VS. CENTRI LEJKERSA

Ono što prvo pada u oči pred ovaj duel i što se svi pitaju jeste kako će Lejkersi čuvati najboljeg igrača Denvera i najboljeg centra cele lige, jer kao što dobro znamo Jokića nije dovoljno zaustaviti samo poenterski, već i sprečiti ga da asistira saigračima, a bolje "petice" od njega u tome nema u celoj ligi.

Klipersi nisu mogli da mu se suprotstave ni na koji način, pogotovo što nisu imali rezervnu opciju, a kada su pokušali da ga zaustave udvajanjem, to im se tek onda obilo o glavu, jer je Jokić tada delio asistencije šakom i kapom, a ostali su punili koš.

Zato već sada možemo reći da Lejkersi tu taktiku na njemu neće primenjivati. Pre će se osloniti na svoju snagu pod košem i možda ga čak i više terati da igra bliže košu gde fizički dominantni Dvajt Hauard, Markif Moris, Džaval Megi, pa čak i Lebron Džejms svojom snagom, mogu da ga spreče da poentira.

Međutim, moraće dobro da odrade posao i drugi igrači Lejkersa kada je lopta kod centra sa mozgom plejmejkera i da sprečavaju druge igrače Nagetsa da utrčavaju i dobijaju lopte od Srbina.

DRUGI FAKTOR: DŽAMAL MAREJ MORA JOŠ BOLJE

Drugi lider Nagetsa je Džamal Marej, posebno u napadu, do sada je bio odličan, ali da bi Nagetsi imali čemu da se nadaju u ovoj seriji onda on mora da bude fenomenalan, pogotovo ako se desi kojim slučajem da Lejkersi zaustave Jokića.

To znači da bi Marej morao da bude i konstantniji, i da ima više utakmica na nivou kao što je bila majstorica protiv Klipersa ili oni mečevi protiv Jute kada se Denver vraćao iz mrtvih.

Opet, ne mislimo ovde da mora da ubacujo po 40 ili 50 poena kao tad, to je i daleko teže protiv tima kakav su "jezerdžije", ali ne smeju ni da mu se dešavaju momenti kao iz serije sa Klipersima da za celo poluvreme probaci tek 2 puta loptu kroz koš.

TREĆI FAKTOR: SPUSTITI ILI LEBRONA ILI DEJVISA ISPOD PROSEKA

U Lejkersima igra možda i najdominantniji tandem cele NBA lige - Lebron Džejms i Entoni Dejvis. Dva brutalna igrača, dve mašine u napadu i fantastična defanzivca.

Zaustaviti ih obojicu je praktično nemoguće, da ne govorim o tome da se pokuša možda s provociranjem pa da se izvuče isključenje u nekom meču. Oni jednostavno nisu taj tip igrača, koji gube živce, prave nepromišljene poteze, a i previše su iskusni za tako nešto.

Ipak, ono što će Nagetsi, ako žele da dobiju ovu seriju, morati da urade jeste da probaju da zaustave ili makar minimalizuju učinak jednog od njih. Uostalom, u takvim situacijama su jedino Lejkersi i gubili ove sezone.

Dakle, moraju se unervoziti igrački, da moraju da se bore za svaki šut, da svaki šut im ide preko ruke, da ih tako remete i naravno, ukoliko Rondo bude igrao, da se spreče njegove opasne asistencije i dodavanja ka njima, a posebno prema Dejvisu.

ZA KRAJ - STATISTIKA

Da ne zaboravimo na kraju i da pomenemo međusobnu statistiku, odnosno, ovosezonske duele koji Denveru nimalo ne idu na ruku. Klub iz Los Anđelesa je dobio 3 od četiri ligaška duela ove sezone, a jedini put kad su pobedili tada nije igrao Lebron.

I da ne zaboravimo da pomenemo da je ovo repriza finala Zapada iz 2009. godine kada su Lejkersi na putu ka šampionskom prstenu dobili ukupno 4-2 u seriji.

A sad, neka igre počnu!

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.