PRVI TOMIĆEV INTERVJU POSLE ODLASKA IZ ZVEZDE: Bilo je dosta spoticanja sa strane! Ja sam doveo Čovića!
Milan Tomić, Foto: Starsport©

ISKRENO O SVEMU

PRVI TOMIĆEV INTERVJU POSLE ODLASKA IZ ZVEZDE: Bilo je dosta spoticanja sa strane! Ja sam doveo Čovića!

Pričao je o svemu

Objavljeno:

Bivši trener košarkaškog kluba Crvena zvezda Milan Tomić dao je po prvi put veliki intervju još od odlaska iz kluba.

U razgovoru za Nova.rs pričao je gotovo o svim temama koje mogu da interesuju crveno-bele navijače, ali i celokupnu srpsku košarkašku javnost.

- Prva (moja) sezona je dolazila posle one u kojoj je Zvezda izgubila finale ABA lge od Budućnosti i tako ostala bez Evrolige. Bio je to izazov za mene. Kad sam pričao sa Nebojšom (Čovićem), znao sam da neće biti lako, jer, kao što sam rekao, ulazimo posle teške godine u kojoj nije bilo uspeha, a morali smo da vratimo Zvezdu u Evroligu, odnosno prvi cilj je bio da se osvoji ABA liga. Zato smo naparavili novi tim, sa deset novih igrača, od kojih su Simanić, Čović i Nenadić vraćeni iz FMP, svi stranci su bili novi. Bukvalno nova ekipa. Za svakog trenera je teško da odmah napravi rezultat i uspeh, jer je potrebno vreme da se uigraju igrači, da se napravi hemiija. Vidi se kroz istoriju da je malo trenera uspelo u prvoj sezonu, u bilo kom klubu. Kada smo potpisali ugovore s tim igračima, želeli smo da napravimo hemiju, prvo sam gledao da li su dobri momci, s karakterom, a posle sam imao sve informacije, kako igraju… Napravljen je dobar tim, dobra hemija - kaže Tomić za Nova.rs.

Milan Tomić
Milan Tomić foto: Starsport©

Već na startu sezone, Zvezda je potvrdila da ide u dobrom smeru, ali je bilo “spoticanja” sa strane.

- Osvojili smo Superkup, rezultatski pregazili Cedevitu (u polufinalu) i Budućnost u finalu. Uradili smo dobar posao. Ali, pojavilo se u medijima, bar tako su mi rekli, jer se nisam bavio njima, ne zato što ih ne poštujem, nego zato što sam hteo da se bavim svojim poslom, timom i utakmicama, da je tim prerano spreman.

Bilo je prigovora da je tim “prepunjen” strancima.

- Kad smo pravili tim, uvek sam sarađivao sa Nebojšom Čovićem, s kim i danas imam dobre odnose i nijednu zamerku. Koga god igrača sam hteo, on je rekao da je moj izbor i da potpišemo ugovor sa njim. Ako pogledamo sve strane, potpisao je Faje koga niko u Srbiji nije znao. Nije bio skup, a kad sam saznao da je slobodan, video sam ga na “četvorci”. Stratosa (Perperoglua) sam vrlo dobro poznavao iz Olimpijakosa. Da ga nisam pozvao u tom trenutku, možda bi prestao da igra košarku. Da ne ulazimo u finansijski deo jer je i on bio jedan od igrača ispod (finansijskog) radara. Regland je imao evropsko iskustvo, a tražio sam iskusnog plejmejkera, sa iskustvom igranja u Evropi. Cirbes je stigao na centru, Odžo je već bio pod ugovorom, pre nego što sam došao. Pogledao sam ga i on je bio pun pogodak s Nebojšine strane.

Milan Tomić
Milan Tomić foto: Beta/Branislav Božić

Osvrnuo se i na Borišu Simanića, koji je prvi put pod njim završio sezonu u Zvezdi.

- Nekoliko puta je bio u Zvezdi, ali nikad nije zavšio sezonu sa Zvezdom. Kad sam ga video, rekao sam: ‘Stanite ljudi, ima 2.10, šut, skok, malo samo da ojača, ali je veiki talenat’. Svi su govorili: ‘Nemoj Simanića, nije on za Zvezdu, zašto njega sada, pokušavali su i drugi, niko nije uspeo od njega da napravi igrača’. Nije me zanimalo šta su drugi uradili, ja sam verovao u njega.

Objasnio je sve o dolasku Filipa Čovića.

- Kad sam gledao da uzmem jednog našeg plejmejkera koji bi bio “bek ap” Regladnu, nisam mogao da nađem boljeg igrača od Filipa. On je bio moje rešenje, moja odluka, najbolje rešenje u zemlji, dok ostali, iz inostranstva, nisu hteli da dođu. Filip je jedno perfektno dete, kulturno, veliki radnik… Pokazao je koliko vredi. Pogledajte sve te utakmice, izvukao je polufinalnu i finalnu seriju. Čak nije počinjao ni kad se Regland povredio. Neko bi ga pustio to, ali ja sam hteo da ima završnu ulogu, da se ne menjaju hemija i uloge u ekipi, zato sam počinjao sa Riversom na “jedinici” protiv Partizana u polufinalu. Išlo je, pa nije išlo, onda je Davidovac bio starter… Znate kako je sve završeno (te sezone).

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Nova.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.