ŠĆEPANOVIĆ NE OČEKUJE DA ĆE ABA LIGA I EVROKUP POČETI PREMA PLANU: Sve će zavisiti od država, a ne od organizacija!
Foto: Starsport©

o brojnim temama

ŠĆEPANOVIĆ NE OČEKUJE DA ĆE ABA LIGA I EVROKUP POČETI PREMA PLANU: Sve će zavisiti od država, a ne od organizacija!

Novi trener Partizana bio je gost emisije "U obruču" na "Arena sportu"

Objavljeno:

Vlado Šćepanović nije optimista da će sezona u ABA ligi i Evrokupu početi prema sadašnjem planu, kao što se već spekuliše.

Novi trener Partizana bio je gost emisije "U obruču" na "Arena sportu", gde je govorio o novoj funkciji u karijeri, onome šta očekuje od samostalnog vođenja crno-belih posle odlaska Andree Trinkijerija, predstojećoj sezoni koja će biti specifična u svetlu svega što se dešava sa pandemijom koronavirusa...

Kako si prelomio da preuzmeš ulogu prvog trenera Partizana posle odlaska Trinkijerija?

- Kada sam odlučio da ću biti trener, nisam imao dileme da li ću da se bavim tim poslom. Tada sam upisao i fakultet za sport i logičan sled svih događaja je da dođem na klupu Partizana. Takva privilegija se pruža jednom u karijeri. To je nešto što potpuno ispunjava jedan deo mojih košarkaških snova u trenerskom smislu.

foto: Starsport©

- Možda i najteža stvar kada preuzmete ekipu je da morate ponovo da formirate ekipu i dovodite mnogo igrača, ali u ovom slučaju je pozitivno da je 70 odsto ekipe ostalo u klubu. Kada imate ekipu koja je naučila na jedan sistem rada i filozofije, teško je preko noći menjati način rada. Naravno, biće novih stvari vremenom koje ćemo ubacivati, ali u suštini ne bi trebalo očekivati neke promene košarkaške filozofije. U principu nije bitno šta se radi nego kako se radi. Možete imati genijalnu akciju, ali ako nemate igrače da to sprovedu u delo, nije ništa urađeno.

Da li misliš da će sezona u Evrokupu i ABA ligi početi na vreme s obzirom na ovu novu ekspanziju koronavirusa?

- Mi se spremamo kao da će početi na vreme. Bićemo spremni na svaku situaciju šta god da se desi. Pre nego što počnu pripreme mi moramo tačno da znamo kada sve kreće, ali već smo odredili datume početka priprema. Informacija mora biti prezentovana pre nego što se počne, mi smo već napravili plan i program. Mi sad funkcionišemo na način da će ABA liga krenuti 19. septembra, a Evrokup 30. Ovaj sad period koristimo za komunikaciju sa igračima, pratimo situaciju i nisam optimista da će se sve ovo srediti do početka priprema, ali na nama je da uradimo sve na najbolji mogući način do početka priprema.

foto: Starsport©

Gotovo sigurno će prvih nekoliko meseci da se igra bez prisustva navijača na utakmicama, da li su u Partizanu razmišljali da pređu da igraju u nekoj manjoj hali što bi bilo jeftinije za organizaciju utakmica?

- Nismo bili u situaciji da razmišljamo o tome, ali sigurno da postoji kao opcija. Partizan ima ugovor sa Arenom, ali gde god da igrate, kad igrate bez publike nije prijatno, kad sve izgleda saglasno. Pretpostavljam da će taj početak takmičenja biti bez publike, ako počne na vreme.

Da li razmišljaš o prošloj sezoni koja je prekinuta i nije nastavljena, čime je Partizan najviše oštećen s obzirom da je obezbedio prednost domaćeg terena u plej-ofu ABA lige i da je bio ubedljivo najbolji tim Evrokupa?

- Ostao je gorak ukus u ustima. Ali ne treba se vraćati u prošlost, jer samo vraćanje u prošlost znači gubljenje vremena za budućnost. Partizan uvek ima najveće ciljeve. Zavisiće od situacije, ne znamo šta nam donosi dan, šta donosi noć. Ja sam spreman na to i psihički. Vojnici (igrači) su ti koji dobijaju rat, ja sam samo pola toga.

foto: Starsport©

Koje su sve promene u stručnom štabu i ko će zameniti profesora Koprivicu koji se penzionisao?

- Jedino novo lice u stručnom štabu je Džoli Mijatović, veliki stručnjak i pregalac. Profesor Koprivica je u penziji ali ostaje kao savetnik, jer nam njegovo iskustvo mnogo znači. Manje više stručni štab i medicinski staf će ostati isti.

- Profesor Koprivica je otišao u penziju, ali ostaće tu kao savetnik i biće nam uvek na usluzi. Svi znamo ko je on i koliko će nam značiti.

foto: Starsport©

Još malo o tom početku sezone na vreme, da li će se klubovi i takmičenja nešto pitati u celoj situaciji?

- Iskreno da vam kažem, pitaće se najviše države nego sportski kolektivi i organizacije. Mi zavisimo od toga kakve će mere da donese svaka država čiji klubovi igraju u ABA ligi i Evrokupu. Kad imate veći broj država uključenih u sve to, to komplikuje situaciju, tako da nisam baš siguran da će ni jedno, ni drugo takmičenje početi u naznačenom terminu. Pa ćemo videti šta se dešava.

Klubovi iz ABA lige su se već do sada ozbiljno pojačali, biće izuzetna konkurencija, ako se mogu videti na osnovu svega do sada konture nekih ekipa?

- Mislim da će ABA liga biti veoma jaka ove godine. Jedno 5-6 klubova je napravilo respektabilne ekipe sa dobrim igračima. Mislim da će, ako sve bude bilo kako treba, liga biti još jača nego prošle godine. Biće teže doći do tog cilja, ali ja sam čovek koji gleda u svoje dvorište, pripremaću svoju ekipu, bićemo spremni za svakog.

foto: Starsport©

I u Evrokupu neće biti ništa manje kvaliteta, iako se činilo da bi moglo da dođe do pada s obzirom na celokupnu situaciju?

- Evrpokup je zadržao određeni kvalitet. Vidi se na prvi pogleda da je naša grupa dosta zahtevna i jaka. Ja sam posebno gledao ta putovanja, važno je gde putujete, jer igrate dve lige u isto vreme. S jedne strane smo dobro prošli jer nemamo komplikovana putovanja, a s druge kvalitet je kvalitet. Nema loših i nema dobrih ekipa, jer za svaku utakmicu morate da se spremite maksimalno. Teže je igrati protiv slabijih ekipa na papiru, jer morate da tražite motivaciju, a svaki igrač voli da igra protiv najboljih timova.

Šta je ono što je izuzetno važno za Partizan u Evrokupu sledeće sezone?

- Putovanja, način na koji se ide na gostovanja, da li ima direktnog leta, da li će morati da se koristi i autobus. Prvo gostovanje nam je Huventud i nadam se da će situacija biti lakša i da neće biti teško doći do Badalone. Veoma je bitan dobar raspored putovanja, ali u ABA ligi nam odgovara to što prva četiri kola igramo u Beogradu.

foto: Starsport©

- Na taj broj utakmica, treninga, putovanja. Najveći problem je što nemate vremena za trening i tada dolazi do izražaja psihološki momenat i motivacija. Tada su bitni psihološki jaki igrači. Jer svakako dođe do zasićenja. Ono čega se ja najviše plašim su povrede, koje dolaze ako niste 100% spremni ili ste umorni. To moramo i ja i stručni štab da pratimo, da prepoznamo umor kod igrača. Mnogo je zahtevnije danas nego što je bilo pre desetak godina.

S obzirom na ogroman broj utakmica koji se sada igra u toku sezone koji je optimalan broj igrača u ekipi da bi se sve izdržalo?

- Mislim da morate imati nekih 15 igrača u rosteru tokom sezone. To kažem na osnovu ovoga o čemu smo sve pričali. Mora biti uvek spremnih igrača da se odradi trening, posebno sad pripreme. Zahtevnost velikog broja utakmica je takva da morate imati veći broj igrača u rosteru.

foto: Starsport©

Šta misliš o tome što igrači usled velikog broja utakmica sve češće izbegavaju da igraju za reprezentaciju?

- Ja sam se uvek odazivao na poziv reprezentacije. Kako se država raspadala tako sam igrao za te reprezentacije. Jeste bilo drugačije tada nego sada. Bilo je više vremena za odmor. Neću nikoga da osuđujem ko neće da igra za reprezentaciju. Neko ko je igrao 10 meseci, imate igrače koji treba da potpišu životne ugovore, nema vremena da se odmori, da se spremi za sledeću sezonu, da rizikuje povredu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.