PRVA IZJAVA KOKOŠKOVA KAO TRENERA FENERBHČEA: Odgovorio je na najvažnije pitanje! Da li ostaje selektor Srbije?!
Foto: Profimedia

Nije ovo put bez povratka

PRVA IZJAVA KOKOŠKOVA KAO TRENERA FENERBHČEA: Odgovorio je na najvažnije pitanje! Da li ostaje selektor Srbije?!

Srpski stručnjak navodi da se brzo dogovorio sa novim poslodavcima, kao i da povratak u Evropu ne znači da se jednog dana neće vratiti u NBA

Objavljeno:

Igor Kokoškov oglasio se prvi put povodom novog angažmana i povratka u Evropu. Srpski selektor je zvanično postao trener Fenerbahčea.

Mnogi su se iznenadili kada je ova vest eksplodirala poput bombe na "starom kontinetu", a u svojoj prvoj izjavi Kokoškov je za "Sport klub" poručio da ni on još nije svestan šta se sve dogodilo.

- Sve se izdešavalo jako brzo. Pre nekoliko dana Fenerbahče je kontaktirao mog agenta, tada je došlo do inicijalnog kontakta, razgovarali smo, razvili neku temu i vrlo brzo smo došli do dogovora - rekao je Kokoškov.

U evropskoj košarci Igor je do sada bio prisutan kroz selektorski angažman u Gruziji, Sloveniji i sada u Srbiji, ali na klupskom nivou skoro dve i po decenije nije bio trener u Evropi, od 2000. godine deo je NBA lige.

foto: Starsport©

- Iznenađenje možda postoji, ali ovo je moderni košarkaški svet, košarkaško tržište je jedinstveno, cirkulacija igrača i trenera je takva... Nije kao pre 20 godina kada sam došao u NBA, nije to put bez povratka, sada dinamika između Evrope i NBA postoji sve vreme. Mi pratimo Evroligu i evropsku košarku, informacije su tu, vreme se promenilo - kaže Kokoškov, koji će se priključiti Feneru posle završetka NBA sezone (nastavak sezone zakazan je za 31. jul u Orlandu)

Na pitanje šta je prelomilo da donese tu odluku, Kokoškov odgovara:

- Fenerbahče je velika institucija, veliki klub. Znamo svi koje su njihove ambicije, jedan su od vodećih timova u Evroligi i imaju najviše ciljeve. Sa Željkom Obradovićem imam izvanredan odnos, i privatno i profesionalno, imao sam priliku da budem njegov gost u Istanbulu pre nekoliko godina. Video sam organizaciju Fenera, Željkov način grada, ni grad Istanbul nije mi nepoznanica, a poznajem i mnoge ljude u organizaciji. Nije bila ni komplikovana ni teška odluka.

foto: Starsport©

Kokoškov će na klupi naslediti upravo Obradovića, koji je prethodnih sedam sezona vodio Fener, a u turskom timu igrao je i Bogdan Bogdanović, sa kojim Igor sada radi u Kingsima.

- To su moji dragi prijatelji i imam njihovu podršku. Sa Bogdanom sada radim, a Željko mi je životni i trenerski mentor, od njega sam u životu uvek imao samo vetar u leđa, tako je bilo i sada. I jedan i drugi su ostavili krupan trag u tom klubu i otišli su na najpozitivniji način. Obojica su bili vrlo pozitivni u odnosu na moju odluku.

Vremena za detaljnije razgovore o samoj ekipi još nije bilo, ali i to će ubrzo doći na red.

- Radimo na tome. To je ozbiljan projekat kojem pristupamo vrlo studiozno. Kažem, sve se desilo brzo i tek ćemo da prionemo na taj dublji rad u narednom periodu.

foto: Emilija Jovanović

Kada je reč o angažmanu 48-godišnjeg stručnjaka u reprezentaciji Srbije, on ističe da se tu ništa nije promenilo i da u Fenerbahčeu generalno blagonaklono gledaju na nacionalne timove.

- Reprezentacija je čast, zadovoljstvo i emocija, u tom smislu se ništa nije promenilo i ne može da se promeni preko noći. To nije posao, ne znam koji je bio poslednji selektor koji je bio profesionalac u Košarkaškom savezu Srbije. Daću svu svoju energiju i entuzijazam da se nacionalni tim reprezentuje što bolje. Situacija je trenutno takva da mi ne znamo mnogo stvari – da li se i kada igraju prozori, koliko utakmica, kada je kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, mnogo je nagađanja... Sada su glavni tekući problemi, i dalje se borimo sa virusom. Ljudi iz Fenerbahčea nemaju ništa protiv reprezentacije, i njihovi turski košarkaši igraju za njihov nacionalni tim – oni su vrlo nacionalno orijentisani, nema nejednakih standarda. Kada je reč o meni, ništa se nije promenilo u tom smislu - zaključuje Kokoškov za "Sport klub".

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Sportklub.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.