ITALIJANI PORUČUJU DA JE VIRTUS BLIŽI EVROLIGI OD PARTIZANA: Crno-belima problem i ona sezona u FIBA Ligi šampiona!
Foto: Emilija Jovanović

Ako Panatinaikos i definitivno istupi

ITALIJANI PORUČUJU DA JE VIRTUS BLIŽI EVROLIGI OD PARTIZANA: Crno-belima problem i ona sezona u FIBA Ligi šampiona!

Neke propozicije su jasne, ali ipak konačni uticaj bi mogao, kao i mnogo puta do sada, da ima finansijski momenat, odnosno, novčana moć italijanskog kluba, pod uslovom da PAO i definitivno istupi iz takmičenja

Objavljeno: 19:02h

Košarkaška Evropa je u četvrtak popodne bila iznenađenja odlukom Panatinaikosa da pokrene postupak za istupanje iz Evrolige.

U saopštenju koje je potpisao predsednika atinskog kluba Manos Papadopulos njihova namera je da prodaju licencu i deonice kluba u Evroligi, a to je izazvalo različite reakcije pre svega jer mnogima nije poznata procedura. Međutim, sada je donekle to razjašnjeno.

Španski mediji prenose da PAO čeka na ponudu nekog zainteresovanog kluba da mu proda višegodišnju licencu za Evroligu, a da su glavni zainteresovani Partizan i Virtus, koji su se odmah pominjali u javnosti kao zamene za "zelene" u Evroligi.

foto: Starsport©

Ova priča potkrepljena je izvodom iz Statuta Evrolige, odnosno odlomka iz četvrtog poglavlja koji se odnosi baš na transfer višegodišnje licence. Evo i izvoda:

- Samo licencirani klubovi mogu da dodele tu licencu drugom timu, ali prvo mora da dobije odobrenje Upravnog odbora. Da bi se to dogodilo moraju da se ispune određeni, specični zahtevi. Transfer licence ni pod kojim uslovima ne može da ostvari klub koji nije igrao tri uzastopne sezone u takmičenju. Svaka promena između klubova, obavezuje vlasnika licence da istu proda drugom klubu. Upravni odbor ECA reagovaće u skladu sa procedurama, razmotrenim okolnostima i kriterijumima za određivanje cene.

U skladu sa ovim odlomkom Statusa Evrolige, ni Partizan, ni Virtus ne bi mogli da ispune zahtev za kupovinu licence od Panatinaikosa jer nisu bili učesnici takmičenja pod okriljem Evrolige tri uzastopne sezone. "Parni valjak" je zaključno sa ovom sezonom tri puta uzastopno bio učesnik Evrokupa, a pre toga je nastupao jednu sezonu u FIBA Ligi šampiona.

foto: Emilija Jovanović

Virtus je prošlog leta u Evrokup ušao kao osvajač Fibinog takmičenja, tako da je on u još lošijoj poziciji od Partizana Međutim, ako nas je poslovanje Evrolige poslednjih godina nešto naučilo, onda je to da su pravila tu da bi se menjala i oblikovala po željama njene organizacione strukture. Tako lokalni italijanski list Korijere di Bolonja javlja da je Virtus u prednosti za mesto u Evroligi, ispred Partizana.

Naravno, u slučaju da Panatinaikos do kraja sprovede ideju o izlasku iz elitnog klupskog takmičenja.

- Bjankoneri (Virtus Bolonja) su već podneli zahtev za prijem u Evroligu još pre mesec dana, ako se ukaže mogućnost za to. Istovremeno Partizan je uradio isto, ali je u lošijoj poziciji u odnosu na Virtus - stoji u odlomku autorskog teksta u pomenutim novinama, koji prenosi "Sportando".

foto: Branislav Božić

Panatinaikosova licenca važi na još šest godina, a Upravni odbor Evrolige doneće odluku o visini cene za istu, ako se Zeleni zaista budu povukli i prešli u takmičenje pod okriljem FIBA. Ako novac bude i ovog puta vodio politiku ulaska u Evroligu, Partizan teško da će imati šansu protiv Virtusa čiji naslovni sponzor, kompanija "Segafredo", ima godišnji obrt od preko milijardu i po evra. Zbog toga je vlasnik kluba Masimo Zaneti dao Virtusu budžet između 15.000.000 i 20.000.000 u sezoni za nama, a verovatno će biti i veći ako se bolonjski tim vrati u Evroligu.

Prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović je na inicijalnu vest o namerama atinskog kluba da izađe iz Evrolige poručio da je Partizan "spreman" za povratak u elitu.

Podsetimo, Partizan je pre godinu dana na isti način izgubio trku sa Zenitom, pošto je klubu iz Sankt Peterburga glavni sponzor, kompanija "Gasprom", obezbedila budžet od preko 20.000.000 evra.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.