NEKI SU BILI PROTIV ZBOG NJEGOVIH PROBLEMA SA ZAKONOM: Koja je priča iza Kobijevog murala u Republici Srpskoj?!
Mural Kobija Brajanta u Republici Srpskoj, Foto: Printscreen/Twitter/@dejan_gajic13

Zanimljivo

NEKI SU BILI PROTIV ZBOG NJEGOVIH PROBLEMA SA ZAKONOM: Koja je priča iza Kobijevog murala u Republici Srpskoj?!

Najveći u Evropi koji je posvećen preminulom košarkašu

Objavljeno:

Poslednjih dana košarkaški svet bruji o grupi momaka iz Republike Srpske, tačnije Gradiške, koji su uradili nešto što je privuklu pažnju na svim meridijanima.

U pitanju je mural Kobija Brajanta koji je naslikan na zidu Osnovne škole, a koji je najveći mural u Evropi posvećen tragično poginuloj košarkaškoj legendi koja je nastradala u padu helikoptera u januaru ove godine.

Grupa momaka je htela na neki način da oda poštu i pokaže koliko je sa sportskog aspekta Kobi Brajant bio veliki, a jedan od autora celog projekta Dejan Gajić je za "B92" ispričao šta se krije iza cele priče.

- Kobijeva smrt je jedna od onih kada te pitaju šta si radio i gde si bio ti odmah znaš, proživiš to emotivno kao da je neko tvoj u pitanju. Naš drugar Igor predložio je da na neki način odamo počast Kobiju i onda smo došli do zaključka da je ova alternativna umetnost rasprostranjena svuda u svetu i da je najbolje da to uradimo putem tog murala. Mural se nalazi na jednom košarkaškom terenu u Gradišci, naselje Senjak u dvorištu OŠ Danilo Borković, mnogi od nas su tu počeli da treniraju i proveli mnogo sati na basketima i to je bila idealna sredina da uradimo tako nešto - počeo je priču Gajić.

Čitav projekat je koštao okio 2.000 evra, a sredstva su se skupljala dobrovoljnim prilozima.

Imala je ova grupa građana ideju da uradi još nešto sem murala, ali su tada naišli na prepreku...

- Posle smo razmišljali da, ukoliko sredstva dozvole, da renoviramo i košarkaški i fudbalski teren koji se nalazi odmah tu pored zida u samom dvorištu. Inicijativa je krenula odlaskom kod direktorke škola koja nas je poslala na adresu školskog odbora i uradili sve da bude legalno, da mi dobijemo papire od školskog odbora. Jednoglasno je naša molba odobrena i dobili smo dozvolu da na tom zidu nacrtamo mural. Što se tiče terena, tu je bilo problema, pojedinci su se bunili, problem je nastao jer je pokojni Brajant imao problema sa zakonom, ali smo objasnili da nam to nije namera i da su naši motivi samo i isključivo sportski. Bilo je van pameti povezati nas sa bilo čime sem sa sportom.

Ipak, momci su uspeli, a otkriveno je i ime umetnika koji je zaslužan za ovo remek-delo.

- I pored svih tih poteškoća mural smo napravili, niko od nas nije ustuknuo, nije rekao da želi da odustane, tako da smo celu priču izgurali do kraja i to izuzetno uspešno. Što se tiče umetnika, pronašli smo ga u Doboju, čuli smo za njega preko drugara koji ga je preporučio. Taj dečko je oslikao preko 200 murala u celoj svojoj karijeri koja traje od 2014. godine i njegovo ime je Deni Božić - ispričao je Gajić.

Inače, ovo je najveci mural Kobija u citavoj Evropi.

- Jeste, ovo je najveći mural Kobija Brajanta u Evropi. Njegove dimenzije su 12 metara širine i 6,5 metara visine. To smo merili dan pre početka radova. Kao što rekoh bilo nas je preko 200, a kada čujem da sam zaslužan veliko je zadovoljstvo iako nismo ni svesni šta smo uradili i koliko je daleko odjeknula priča. USA, Rusija, Španija, svi sa ovih prostora. Sada naš teren izgleda vrhunski, svetski, TMZ je prvi objavio za Brajantovu smrt i sada su među prvima preneli i ovaj naš mural.

- Kobi je uticao na svakoga od nas, nije tu bilo bitno ko je i šta je on, jer su svi svesni njegove veličine i košarkaških sposobnosti, ali cela ta priča oko "Mamba Mentality" i ta njegova tvrdoglavost, upornost da se čovek iz sudnice pojavi na terenu i da 40 poena, da grize do samog kraja, ona povreda ahilove tetive i da oba bacanja pa izađe napolje dok su neke druge nosili. Ostao je primer istrajnosti koji svi trebaju da slede i videli smo kako naporan rad dovodi do najvećih visina - poručio je Gajić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Izvor: B92.net)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.