POBEDILI STE AMERIKU, ŠTA IMA DALJE DA IGRATE: Kari Pešić se setio kako su ih zvali da se vrate kući pre finala SP!
Svetislav Pešić, Foto: EPA/Enric Fontcuberta

bilo je sjajno

POBEDILI STE AMERIKU, ŠTA IMA DALJE DA IGRATE: Kari Pešić se setio kako su ih zvali da se vrate kući pre finala SP!

- Puno se slavilo, zvali su nas iz zemlje, govorili da se vraćamo odmah, da slavimo, dobili smo Ameriku, šta ima dalje da igramo

Objavljeno: 12:39h

Naša reprezentacija je 2002. godine uzela svetsko zlato na Mundobasketu u Indijanapolisu, pod trenerskom palicom Svetislava Pešića.

On se sada prisetio kako je sve to izgledao u razgovoru za "Sportski žurnal".

- Mi smo finale mogli da izgubimo zbog dva razloga. Pre svega, igrali smo protiv fantastične ekipe koja je godinu dana posle toga osvojila zlato na Olimpijskom igrama. To je isto bila ekipa koja se oslanja na tranziciju. A mi smo se ispraznili.

- Puno se slavilo, zvali su nas iz zemlje, govorili da se vraćamo odmah, da slavimo, dobili smo Ameriku, šta ima dalje da igramo. To je na neki način uticalo na našu pripremu za polufinale i finale. Ali izvukli smo tu utakmicu sa Argentinom. Ušli smo u njihov ritam, što se meni nije svidelo. Igrači su mislili dosta je Kari tvoje pozicione košarke. Iako to nije stil koji forsiram. Kao da su pomislili samo treba da se rastrčimo i pobedićemo. Iako nije bilo tako, završilo se sve kako smo mi želeli - rekao je popularni Kari.

Doček u domovini uporedio je sa "Titovim dolaskom".

- Taj doček na aerodromu, pa put do Skupštine, pa taj špalir na putu do čuvenog balkona, to je bilo toliko emotivno da mi i dan danas srce zaigra kada pomislim. Kao da je Tito došao u ona neka davna vremena. Vladalo je ogromno oduševljenje kao posledica više stvari. Iza naše države je bilo bombardovanje i sve što je to pratilo.

- To zlato i to slavlje bili su eliksir za dušu naših ljudi. Kada god me neko pita za Indijanapolis, uvek kažem isto: da nisam to doživeo, bio bih mnogo siromašniji. Kada pobediš uvek si srećan i radostan. Ne osvaja se Svetsko prvenstvo svake godine. Ali sve što se desilo posle toga, bilo je mnogo vrednije. Sav trud i rad su dobili neki drugi smisao. To oduševljenje, emocije, ljubav, respekt i to slavlje... Bila je to ogromna satisfakcija za sve nas - rekao je Pešić.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sportski žurnal)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.