PARTIZAN JE VEĆ PRVAK ABA LIGE U KOŠARCI, ZVEZDA U FUDBALU! Ovo se već jednom desilo, bio je umešan i Arkan
KK Partizan, Arkan i FK Crvena zvezda, Foto: Profimedia, Filip Plavčić, Public

ISTORIJA JE UČITELJICA ŽIVOTA

PARTIZAN JE VEĆ PRVAK ABA LIGE U KOŠARCI, ZVEZDA U FUDBALU! Ovo se već jednom desilo, bio je umešan i Arkan

Pre tačno 21 godinu imali smo sličnu situaciju, samo ne zbog bolesti, već zbog NATO agresije, a mi smo tu da vas podsetimo na to

Objavljeno: 15:42h
Aleksa Radosavljević

Otkako se u sredu pojavila vest da će verovatno biti prekinuta sva košarkaška događanja, kao i ostala sportska dešavanja u zatvorenim halama, počelo je da se spekuliše šta će biti ukoliko se ABA liga ne bude nastavila. Tačnije, sve je počelo posle onih reči predsednika Partizana Ostoje Mijailovića:

- U ovakvom slučaju treba razmotriti da se takmičenja završe po pozicijama na tabelama, naravno posle završetka poslednjeg kola ABA lige - rekao je Mijailović, što je odmah naišlo na neodobravanje iz tabora crveno-belih, koji su se oglasili saopštenjem:

- KK Crvena zvezda mts u konstantnom je kontaktu sa svim nadležnim organima Republike Srbije, i Evrolige, oko svih zdravstvenih mera i zaštite svih aktera utakmica našeg kluba, ne samo igrača, stručnog štaba i zaposlenih, već i brojnih navijača koji prate mečeve našeg tima u Evroligi i ABA ligi. Kao društveno odgovoran klub, povinovaćemo se svakoj odluci nadležnih organa Republike Srbije u danima koji dolaze. Očekujemo da svi akteri takmičenja u kojima participiramo u narednim danima i nedeljama svojim konstruktivnim predlozima olakšaju situaciju u kojoj su se našli svi sportski klubovi u našoj zemlji i regionu. Takođe, bez obzira na činjenicu da je sport izuzetno važan segment našeg društva, očekujemo da u ovim danima svi akteri i funkcioneri sportskih klubova shvate i osnovnu činjenicu da je život i zdravlje svih – ispred sporta - pisalo je, između ostalog, u saopštenju kluba iz Ljutice Bogdana.

Naravno, ne želeći da držimo ničiju stranu, vodeći se objektivnošću i ostalim novinarskim etičkim normama, moramo da podsetimo na sličnu situaciju koja se dogodila pre tačno 21 godine, za vreme NATO agresije, kojom su pogođene Srbija i Crna Gora, tadašnja SR Jugoslavija.

Osvrnućemo se samo na fudbal i košarku, kao dva najveća sporta.

Te 1999. godine, tačnije sezone 1998/99, i u domaćoj košarkaškoj i fudbalskoj ligi gledali smo pravu dramu. U fudbalu je Partizan posle 24 odigrana kola, dakle deset kola pred kraj, imao samo dva boda više od Obilića, ali mu je usled početka bombardovanja (čisto radi reda da ponovimo ovu reč - agresije) dodeljena titula, čime je praktično klub koji je tada predvodio Željko Ražnatović Arkan oštećen, jer je do kraja mogao da se bori za prvo mesto, što bi, sigurni smo, učinio svim sredstvima. Podsetimo, Vitezovi su tada branili titulu iz 1998. godine.

Evo kako je izgledala tabela. Crvena zvezda je bila ubedljivo treća, već je praktično bila ispala iz trke:

Tabela Prve lige SR Jugoslavije u fudbalu, sezona 1998/99
Tabela Prve lige SR Jugoslavije u fudbalu, sezona 1998/99 foto: Printscreen/Wikipedia

Što se košarke tiče, situacija je bila priklonjenija Budućnosti i Crvenoj zvezdi, jer su, gotovo u identičnoj situaciji kao što je imamo danas u ABA ligi, na kraju regularnog toka takmičenja zauzeli prvo i drugo mesto, pa su automatski dobili plasman u Evroligu naredne sezone, a za to je "izvisio" Partizan, koji se nadao da će kroz plej-of da se dokopa finala i jednog od ta dva toliko željena mesta u eliti.

Evo kako je izgledala tabela Prve lige SR Jugoslavije u košarci na početku bombardovanja:

Tabela Prve lige SR Jugoslavije u košarci
Tabela Prve lige SR Jugoslavije u košarci foto: Printscreen/Wikipedia

Stoga, treba izvući zaključke da ne bi bio prvi put u sportskoj praksi da se liga završi praktično sredinom sezone, a da titula ode onom ko je u tom momentu prvoplasiran. Zbog toga, ne treba još uvek otpisivati sve moguće opcije, ali sigurni smo u jedno - šta god da bude odlučeno, očekuje nas još jedan orgazmični rat saopštenjima.

Evo trenutne tabele ABA lige:

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Evo i trenutne tabele Superlige Srbije u fudbalu:

Пласман обезедио Sofascore резултати уживо

Dakle, ako bi se liga vodila primerima iz prošlosti, Crvena zvezda bi, ukoliko do suspendovanja Superlige uopšte i dođe, jer se odatle još niko ne oglašava, već postala šampion desetak kola pred kraj, dok bi u ABA ligi to laskavo priznanje, bez borbe u plej-ofu došao Partizan, prvoplasirani na kraju regularnog dela.

LASK je jedno od najprijatnijih iznenađenja sezone u Evropi, i zato je njegov večerašnji (18.55) meč protiv Mančester Junajted u osmini finala Lige Evrope vrlo zanimljiv. I pored svega, Đavoli su favoriti, kvota na dvojku je 2,00, dok je kec 3,90, a iks 3,40. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za LASK - Mančester Junajted.

Šanse Zvezde za plasman u četvrtfinale Evrolige su minimalne, a večeras (21.00) gostuje Realu i realno teško može da se nada iznenađenju. To pokazuju i kvote: u meču koji će zbog virusa korona biti igran bez prisustva publike kec je 1,10, dok je dvojka čak 7,50. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Real Madrid - Crvena zvezda.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.