OVDE SE RODILA LJUBAV SRBIJE I KOŠARKE: Bili smo na mestu za koje niste ni znali, a gde je sve počelo!
OŠ "Kralj Petar Prvi", Foto: Espreso.co.rs, Dado Đilas

espreso reportaža

OVDE SE RODILA LJUBAV SRBIJE I KOŠARKE: Bili smo na mestu za koje niste ni znali, a gde je sve počelo!

Nalazi se u delu Beograda koji odiše aromom starog vremena

Objavljeno: 19:01h

Košarka i Srbija je tako prirodna veza, spoj koji je ovoj zemlji doneo mnogo lepih momenata u istoriji i podigao nas čak pet puta na krov sveta, a osam na vrh Starog kontinenta.

Od samog početka svima je bilo jasno da su Srbi predodređeni za prelepu igru ispod obruča, koja je u Beograd stigla davne 1923. godine. Vilijem Vajlend, aktivista Vojske spasa, je doneo u glavni grad prvu košarkašu loptu, a naši preci su se zaljubili na prvi dodir. Ova ljubav i dalje traje, i to istim žarom kao kada je stigla u našu državu.

Na pitanje gde je odigrana prva košarkaška utakmica u Srbiji mnogi od vas će slegnuti ramenima i neće znati da odgovore na pitanje.

E, pa vreme je da saznate, ukoliko niste znali.

Mesto zaljublivanja košarke i Srbije je dvorište škole „Kralj Petar Prvi“. Upravo je u najstarijoj obrazovnoj ustanovi u Srbiji odigrana prva košarkaška utakmica na ovim prostorima.

1 / 5 Foto: Espreso.co.rs

Vajlend je dva meseca držao kurseve košarke i odmah je video da Srbi imaju dara, što je i zapisao: "Južni Sloveni, zajedno sa Estoncima, najtalentovaniji su za košarku u Evropi".

Profesori fizičkog, gimnastike, učenici, studenti bili su veoma zaniteresovani za ovaj spot, koji je već ozbiljno zaživeo u Americi. Interes za ono što radi Vajlend pokazala je "Politika", koja je napisala sledeće:

"Basket-bal u Beogradu – Sportski klub Jugoslavija zasnovao je odeljak za veoma popularnu igru Basket-bal. Uvereni smo da će ova igra steći mnogo pristalica među ljubiteljima lakih i gracioznih sportova, za koje nisu potrebne naročite atletske sposobnosti. Ova igra, u kojoj nema surovosti, veoma je zgodna za nežnu decu i ženskinje..."

Nakon završenog kursa Vajlenda u školi "Kralje Petar Prvi" (opština Stari Grad), koja se nalazi u jednom od najlepših delova Beograda i odiše aromom starih vremena , gimnazijalci košarkašku konstrukciju u dvorište Druge gimnazije, koja se nalazila na mestu sadašnjeg zdanja Politike, i nastavili da igraju prelepu igru ispod obruča.

Ostalo je istorija...

BONUS VIDEO:

(B.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.